Ponta da Piedade

Kust met steile kliffen in de Algarve

Ponta da Piedade is een van de absolute bezienswaardigheden van de Algarve. Het is een extreme kuststrook met steile rotsen en kliffen in Portugal. Via een lange trap kun je naar beneden lopen, bijna tot aan de zee. Het is tevens het vertrekpunt voor de overbekende boottochten langs de kust van de Algarve. Ook kun je hier goed wandelen. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan Ponta da Piedade bij het plaatsje Lagos.

De kustlijn van de Algarve biedt talloze steile kliffen, stranden en doorkijkjes. Toch is Ponta da Piedade anders. Het is geen strand, maar je kunt hier wel bijna tot aan de zee lopen. En genieten van de gele rotsformaties, het opvallend blauwe water en het vaak mooie weer.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Wat is er te zien?

Ponta da Piedade is vooral bekend door de steile kliffen, die je zowel van bovenaf als vanaf het wateroppervlak kunt bekijken. Ook zijn er diverse grotten, die je per boot kunt verkennen. Bij mooi weer zie je hier veel bootjes op het water dobberen. Waardoor deze plek perfect is voor foto's en video's.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De trap met 182 treden

 De trap naar beneden telt maar liefst 182 treden. Waarbij je slingerend naar beneden gaat. Pas halverwege zie je het eindpunt, een ietwat vreemd betonnen plateau. Dit is aangelegd zodat de boten kunnen aanmeren, maar fungeert ook als uitkijkpunt. Hou er rekening mee dat je de 182 treden ook weer omhoog moet.

Ponta de Piedade in de winter. ©Corno van den Berg

Boottocht vanuit Ponta da Piedade

Een populaire excursie is een boottocht van de pier onderaan de trap. Ik heb de excursie gedaan en kan deze zeer aanbevelen. Je vaart langs de steile rotsen en krijgt onderweg uitleg van de kapitein. De bootjes zijn vaak klein, waardoor de beleving extra bijzonder is. Regel je excursie vooraf, zodat je niet wordt teleurgesteld. De beste tijd om te gaan is vroeg in de ochtend, dan is het vaak nog rustig.

Kajakken

Ook zie je hier in de zomer veel mensen kajakken. Als het water rustig is, is dit een heerlijke excursie. Dan kun je op je gemak van het landschap genieten. En heb je ook nog het gevoel iets te hebben gedaan. Wat je de volgende dag wel in je spieren zult voelen. Het beste kun je gaan als de golven minimaal zijn.

Wandelen achter de vuurtoren

Je kunt eenvoudig langs de kust lopen. Wandel rustig langs de afgrond en zie hoe mooi het landschap is. Je kunt langs de vuurtoren lopen voor meer uitzichten over de ruige kust. Hou wel rekening met wind op sommige dagen, dus loop niet te dicht langs de kust.

Overnachten in de omgeving

De rotsen liggen vlakbij het stadje Lagos. Ik heb hier ook een paar nachten door gebracht om alles in de regio goed te kunnen ontdekken. Je vindt in het stadje, maar ook er buiten talloze kleine hotels, hostels, campings en vakantiewoningen. Ook zijn er handige appartementen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zeker in de vakantieperiodes.
Bekijk de leukste accommodaties

Beste tijd voor Ponta da Piedade

Je kunt deze bezienswaardigheid het gehele jaar bezoeken. Ik ben er zowel in de zomer als in de winter een keer geweest. Wat beiden een totaal verschillende beleving was. 

In de zomer is het vaak windstil en heeft deze natuurlijke attractie veel weg van een idyllische plek. De temperatuur is aangenaam, de kleuren zijn uitbundig. Denk aan felblauw water, gele rotsen en (meestal) een blauwe lucht met een zonnetje.  

Zo mooi is Ponta da Piedade in de winter. ©Corno van den Berg

Hou er wel rekening mee dat het in de winter vaak veel ruiger is met golven. Hierdoor varen de bootjes niet meer, maar is het wel extreem fraai. Zoals je op de video hierboven kunt zien.

Vermijd de andere toeristen

In het weekend en tijdens schoolvakanties kan het hier erg druk worden. Waardoor je in een lange rij de trap afloopt, en weer terug. Het platform beneden is erg klein, het wordt al snel overlopen. 

Het is daarom slim om vroeg in de ochtend te gaan. Dan heb je ook de meeste kans op fraai zonlicht, omdat Ponta de Piedade op het oosten ligt. In de middag ligt alles in de schaduw en is het veel minder mooi.

Combineren met Praia do Camilo

Op nog geen 500 meter ligt het bijzondere strand Praia do Camilo. Ook dit strand is alleen bereikbaar via een lange trap. Je kunt beide eenvoudig bezoeken als je in de buurt van Lagos bent. Hou er wel rekening mee dat je beide trappen af en weer op moet. 
Bekijk mijn tips voor Praia do Camilo

Meer artikelen over de Algarve