Praia do Camilo

Een van de mooiste stranden in de Algarve

Praia do Camilo is een van de mooiste stranden in de Algarve. Dit strand in een baai is niet bij iedereen bekend. Het is vooral bekend door de lange trap. Je loopt zo aan dit strand voorbij op je weg naar het beroemde Ponta da Piedade bij het plaatsje Lagos. Maar dit strand is een parel dat de moeite waard is om te bezoeken. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan Praia do Camilo. Met in dit artikel ook alle bezienswaardigheden.

Vanaf de parkeerplaats kun je het strand niet zien. Ook bij de eerste treden nog niet. Pas als de struiken plaats maken wordt Praia do Camilo zichtbaar. En krijg je zicht op het strand, de omliggende rotsen en de zee. Meer en meer openbaart het strand zich. En zie je de golven stukslaan op het zand, terwijl de rotspartijen steeds dichterbij komen. Dit is mooi Portugal.

Bekijk mijn video

Ik bezocht Praia do Camilo in de vroege ochtend. Er was niemand. Ik ontdekte vier leuke redenen waardoor dit strand extra bijzonder is. Check ze in de video:   

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Hoeveel treden heeft Praia do Camilo?

Het strand heeft een trap met maar liefst 225 treden. Het houten pad slingert door het landschap tot je het strand bereikt. Onderweg kom je diverse stops tegen om even te zitten en uit te rusten. Al zijn deze plekken ook ideaal om even te stoppen voor het maken van foto's. En zeker ook handig bij het omhoog gaan op je terugweg.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De beroemde zonsopgang

Ik ging bewust vroeg op de dag naar Praia do Camilo, want dit strand ligt op het oosten. Oftewel, je kunt hier goed de zonsopgang meemaken. De zon komt letterlijk uit zee zetten, wat perfect is voor het maken van foto's. De meest populaire foto is van boven af. Al is de foto vanaf halverwege de trap ook zeer geliefd.  

De zonsopgang bij Praia do Camilo in Portugal.

De zonsondergang daarentegen is juist niet goed, aangezien het strand dan in de schaduw ligt. Zorg dus dat je vroeg in de ochtend hier bent om dit natuurspektakel in het mooiste licht te zien. Ook het moment voor de zonsopgang, bekend als de dageraad, is bijzonder mooi. 

De natuurlijke boog

Een van de bezienswaardigheden van Praia do Camilo is de boog links van het strand. Deze zie je vanzelf als je over het kleine strand loopt. De golven van de zee komen geregeld door de boog, waardoor het een extra levendig karakter krijgt. 

De boog van Praia do Camilo in de zon. ©Corno van den Berg

De tunnel en het verborgen strand

Je ziet aan de linkerkant een klein gat in de rots. Dat is een tunnel naar het tweede strand. Ook deze is niet zo groot, maar wel fraai. Aan de rechterkant zie je een rotspilaar staan, die ooit in zee zal verdwijnen. Dit strand is bij drukke dagen iets rustiger met toeristen. Al kan ook deze compleet vol raken.

Overnachten in de omgeving

Het strand ligt vlakbij het stadje Lagos. Ik heb hier ook een paar nachten door gebracht om alles in de regio goed te kunnen ontdekken. Je vindt in het stadje, maar ook er buiten talloze kleine hotels, hostels, campings en vakantiewoningen. Ook zijn er handige appartementen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zeker in de vakantieperiodes.
Bekijk de leukste accommodaties

De drukte vermijden

De stranden van de Algarve lopen bij mooi weer vaak vol. Zo ook Praia do Camilo, dat ook bij lokale bewoners zeer geliefd is. Als jij de meeste mensen wilt vermijden in de zomer is het slim om op een doordeweekse dag te gaan. De weekenden zijn vaak druk, zelfs al in het voorjaar. Dan is het vaak het water ook al aangenaam van temperatuur. Dus perfect om te zwemmen.

In het najaar is ook een maandag of dinsdag een goede dag. Tijdens de schoolvakanties is het hier vaak te druk met mensen en is de schoonheid van het strand weg helaas. In de winter is het vaak ruig, met vaak grote golven. Wat door veel mensen ook als zeer fraai wordt beschouwd. Ik maakte mijn video in de winter en vond het ongekend mooi. 

Locatie van Praia do Camilo

Je kunt dit strand vinden op zo'n 500 meter van het populaire Ponta da Piedade. Het ligt aan de linkerkant en heeft een eigen parkeerplaats. Je kunt eenvoudig beiden te voet bezoeken, het pad voert langs de ruige kust. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt, hou daar rekening mee. Dit strand ligt op een uur rijden van Faro en een half uur van Portimão.
Lees hier mijn tips voor het naastgelegen Ponta da Piedade

Meer artikelen over de Algarve