Algarve: De 11 mooiste stranden

Bekende, maar ook minder bekende stranden langs de Portugese kust

De stranden van de Algarve zijn wereldberoemd. Dit zuidelijk deel van Portugal is ongekend ruig met een paar van de mooiste stranden van Europa. Ik ben er diverse keren geweest. Dit zijn volgens mij de tien stranden van de Algarve die een bezoek meer dan waard zijn.

Maar wat is het mooiste strand? Dit lijstje met tien stranden laat de meest bekende, maar ook minder bekende stranden zien. Dit zijn de mooiste stranden van de Algarve. Ik heb ze allemaal bezocht en vind ze allemaal fraai.

Praia da Marinha

Praia da Marinha in de Algarve.

Praia da Marinha is volgens velen wel het mooiste strand in de Algarve. Het heeft een unieke ligging, maar het zijn vooral de steile kalksteen rotsen die het doen. Als je aan komt lopen zul je overweldigd worden door de schoonheid. Vanaf dit strand is het zelfs mogelijk te kajakken naar de beroemde grot van Benagil. Deze grot is alleen via de zee bereikbaar. En deze is zeer fraai.
Lees mijn tips voor Praia da Marinha

Praia do Camilo

Praia do Camilo in de Algarve in Portugal.

Als je Praia do Camilo ziet begrijp je waarom het zeer populair is op sociale media. Als je aan komt lopen begrijp je waarom. De kronkelende trap leidt naar het strand en vormt het perfecte plaatje. Vergeet ook niet hier op ontdekking te gaan. Er zijn twee kleinere strandjes die worden verbonden door een handige tunnel.
Lees mijn tips voor Praia do Camilo

Praia do Carvoeiro

Praia do Carvoeiro in de Algarve.

Een stadsstrand, zo kun je Praia do Carvoeiro wel noemen. Het is het strand van het pittoreske vissersplaatsje Carvoeiro. Dit strand wordt aan twee kanten omringd door typische kleurrijke huizen uit de Algarve. Bijzonder is dat de baai tussen de rotsen ligt. Het is dus een beschutte plek om lekker te kunnen zwemmen.

Praia de Odeceixe

Het Praia de Odeceixe in de Algarve.

Het westen van de Algarve wordt vaak vergeten. Onterecht, want hier vind je diverse eindeloze stranden tussen ruwe rotspartijen. En het is hier vaak rustiger. Vanaf de heuvel met het dorpje Odeceixe zie je de rivier de Seixe langzaam de zee in stromen. Dat maakt dit strand extra bijzonder.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Praia da Bordeira

Het strand Praia da Bordeira in de Algarve.

Als je van surfen houdt is Praia da Bordeira de plek. Hier komen en surfers en de lokale bevolking bijeen om te genieten van het strand en de zee. Het strand van Bordeira ligt vlakbij het plaatsje Carrapateira (Aljezur). Ook dit ligt aan de rustieke westkant van de Algarve.

Praia dos Tres Irmãos

Praia dos Tres Irmãos in de Algarve.

De naam Praia dos Tres Irmãos betekent het strand van Drie Broers. Het meest opvallend zijn de vele tunneltjes en grotten die je hier vindt. Het is een heerlijke plek om te ontdekken. En om foto’s te maken. Ook het strand is zeer fraai.

Praia da Angrinha

Het kasteel van Praia da Angrinha in de Algarve.

Praia da Angrinha wordt bewaakt door een heus kasteel. Het kasteel werd eeuwen geleden gebouwd om Portimão tegen aanvallen van piraten te beschermen. Het kasteel vind je langs de rivier Arade. Vanuit het plaatsje Ferragudo loop je zo naar het strand.

Praia João de Arens

Het wonderlijke Praia João de Arens in de Algarve.

Praia João de Arens is een uniek strand. Het ligt tussen het vasteland en een rots in zee in. Het is niet erg groot, maar wel ongekend fraai gelegen. Waardoor je dus hier met eb moet zijn om het optimaal te beleven. Het ligt vlakbij Portimao.

Praia do Farol

Praia do Farol op het eiland Farol in de Algarve.

Het strand Praia do Farol is misschien wel het best bewaarde geheim van de Algarve. Dit strand op een eiland kun je op een bijzondere manier bereiken. In Olhão kun je de boot namen naar Culatra. Waarna je via de duinen richting de zee loopt. Het uitgestrekte zandstrand ligt plotseling voor je. Vergeet niet naar de vuurtoren te lopen. Daar gaat ook de boot terug naar Olhão.

Praia do Carvalho

Praia do Carvalho in de Algarve.

Dit strand heeft een trap met een tunnel. Als je er door heen bent openbaart het strand en de rotsen zich in volle glorie. Het is opvallend beschut strand langs de zuidkust van de Algarve. Praia do Carvalho is heerlijk om te genieten van zon, zee en strand.

Praia da Falésia

Het strand van Praia da Falésia is anders.

Praia da Falésia betekent letterlijk strand van de kliffen. Het is duidelijk te zien waarom. Je ziet hier kilometers lange kliffen. Niet zo imposant als bij andere stranden, maar wel heel veel. En als je hier een strandwandeling maakt kun je heerlijk los. En wordt het vanzelf rustig om je heen. Het Praia da Falésia ligt zo 10 kilometer ten oosten van Albufeira.

Ponta da Piedade

Ponta da Piedade.

Dit is eigenlijk geen strand, maar wel een van de mooiste plekken om te bezoeken. Via een lange trap loop je naar beneden om daar de zee te zien. waarbij het water door diverse natuurlijke bogen stroomt. Zeker op een winderige dag is het de moeite waard, maar ook bij stralende zonneschijn.
Lees mijn tips voor Ponta da Piedade

Overnachten in de omgeving

Als je van deze stranden wilt genieten is het handig om een paar nachten in de regio te slapen. Ik heb het ook gedaan, zodat ik heerlijk vroeg een strandwandeling kon maken. Er zijn talloze kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en handige appartementen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, dit is een populaire regio. 
Bekijk de leukste accommodaties  

Algarve bezoeken

De Algarve kun je het hele jaar bezoeken. De beste tijd voor natuurliefhebbers is vanaf maart tot en met oktober. Er zijn dan talloze bloemen te vinden. Het voorjaar begint hier vroeg: al in februari.

De eerste orchideeën beginnen al in maart te bloeien, de gemiddelde temperatuur is dan al 15-18 graden. Wie graag wandelt of fietst kan het beste in het voorjaar gaan, in de winter kan het hier geregeld regenen. Maar het kan ook zonnig weer zijn.

Meer artikelen over de Algarve