Santa Maria

Minder bekend eiland op de Azoren, maar met gele stranden en een rode woestijn

Het eiland Santa Maria is een van de minder bekende parels van de Azoren. Het eiland wordt vaak overgeslagen door veel reizigers. En dat is zonde. Het heeft als enige gele stranden en een rode woestijn. Dit is het oudste eiland van de Azoren. Dit zijn mijn favoriete bezienswaardigheden van Santa Maria.

Santa Maria is anders. Het is het oudste eiland op de Azoren met enkele bijzondere dingen om te zien en doen. En het is veel rustiger dan de andere eilanden. Door de gele stranden wordt Santa Maria wel het gele eiland genoemd. En het is het warmste eiland door het klimaat. Het eiland heeft de meeste zonuren van de hele archipel. Onder de lokale bevolking wordt het de Algarve van de Azoren genoemd. Santa Maria is overduidelijk anders dan de rest. Wat je zult zien als je hier bent.

Veel toeristen bezoeken een eiland, of sommige eilanden. En daar hoort Santa Maria vaak niet bij. Santa Maria is het meest zuidelijke eiland van de Azoren. Het eiland is meer dan 16 kilometer lang en 10 kilometer breed. De lengte van de kust is maar liefst 76 kilometer. De hoogste berg is Pico Alto met 587 meter. In dit artikel vind je ook de leukste attracties en excursies voor het eiland.

Praia Formosa

Praia Formosa op Santa Maria op de Azoren.

Praia Formosa is het enige grote strand op het eiland Santa Maria. Maar volgens velen is het wel het mooiste strand van de gehele Azoren. En, het heeft geel gekleurd zand. Wat een zeldzaamheid is op de Azoren. Het is wel een druk strand bij mooi weer. 

Het strand is zeer populair bij de lokale bevolking. Vaak kun je hier al vroeg in de ochtend enkele mensen zien zwemmen. Dit is dan ook de tijd om de grootste drukte te voorkomen. Als je hier vroeg in de ochtend bent heb je ook mooi licht voor foto’s. 

Farol de Gonçalo Velho Vuurtoren

Farol de Gonçalo Velho op Santa Maria.

De Farol de Gonçalo Velho is een beroemde vuurtoren op Santa Maria. Hij staat op een hoge rots en kan te voet worden bereikt. Het is een fijne wandeling. De vuurtoren werkt nog steeds, wat je vanzelf merkt als je hier bent. De mooiste vuurtoren van Santa Maria ligt in het zuidoosten van het eiland.

Vila do Porto

Vila do Porto is de hoofdstad van het eiland. Het is in feite niet meer dan een lange hoofdweg met winkels en restaurants. Waar je goed kunt verblijven en natuurlijk lekker kunt eten en drinken. De kerk Igreja Matriz Nossa Senhora da Assunção is het bekijken waard. De kerk stamt uit de 15e eeuw.

Barreiro da Faneca

Het rode Barreiro da Faneca op Santa Maria.

Barreiro da Faneca is een wonderlijke plek op Santa Maria. Het staat ook wel bekend als de Rode Woestijn. Al is woestijn wat overdreven, maar een wonderlijke rode vlakte is het wel. Deze plek kun je eenvoudig verkennen.

Deze plek is bijzonder door de rode klei die hier overal is te vinden. Het is ontstaan na de laatste eruptie van een vulkaan. Het ligt op ongeveer 200 meter boven de zeespiegel. Dit is een perfect wandelgebied. Waar je altijd goede foto’s kunt maken.

São Lourenço

São Lourenço heeft een klein zandstrand. Dat met name prettig is bij lekker weer. Het strand ligt in de baai van São Lourenço en is eenvoudig bereikbaar.

Miradouro São Lourenço

Het uitzicht van Miradouro São Lourenço op Santa Maria.

Miradouro São Lourenço is populair als uitkijkpunt. Je kijkt uit over de kust, het stadje en het gele strand van São Lourenço. De weg er naar toe is wel erg bochtig. Neem de tijd, zodat je geregeld kunt stoppen. Het is een bijzondere rit die de moeite waard is.

Anjos

Anjos is een van de klein kustplaatsjes. Het is vooral populair door het grote natuurbad aan zee. Bijzonder is de kerk; Ermida dos Anjos is de oudste kerk van de Azoren. Deze kerk is gebouwd in de 15e eeuw en is te bezoeken.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Ribeira de Maloás

De waterval van Santa Maria: Ribeira de Maloás.

Ribeira de Maloás is een beroemde waterval op het eiland. De waterval is zo’n 20 meter hoog, maar is vooral bijzonder door de kolommen van basalt. Het is een ongekend fraaie waterval, al stroomt er vaak niet al te veel water uit. Je vindt deze waterval in het oosten van het eiland. 

De weg er naar toe is genieten. Deze loopt slingert langs de kust. Met links en rechts wijngaarden. Zowel de wijngaarden als de waterval doen het erg goed op de sociale media.

Overnachten op Santa Maria

Dit eiland is niet het meest populaire, maar zeker wel de moeite waard voor een paar dagen. Zeker als je de onderwaterwereld goed wilt ontdekken. Er zijn diverse kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, het aantal hotels is beperkt.  

Wandeltocht rondom het eiland

Als je de lokale VVV bezoekt vind je daar de route van een wandeltocht die helemaal rondom het eiland loopt. Dit is een meerdaagse wandeltocht die je goed moet plannen. De reden is dat er maar een beperkt aantal slaapplaatsen onderweg zijn. Die je vooraf moet boeken om teleurstelling te voorkomen.

Duiken

Duiken is populair in de wateren van Santa Maria. Je kunt zo’n beetje overal voor de kust het water in. Overal zitten veel vissen. Er worden diverse tours georganiseerd.

Kenners zijn dol op de eilanden van de Formigas. Hier ligt het bij duikers beroemde Dollabarat Reef. Dit is een rotsachtige eilandengroep op 35 kilometer van het eiland. Ze zijn alleen bereikbaar per boot. De eilandjes zijn eigenlijk puntige rotsen die slechts enkele meters boven het water uit steken. Het is inmiddels een beschermd natuurgebied. Op Santa Maria kun je vragen naar excursies naar dit gebied. Al is het dus wel een stuk varen.

Santa Maria bezoeken

Santa Maria is met het vliegtuig te bereiken vanuit São Miguel, dat de grootste luchthaven van de Azoren heeft. Met veel internationale vluchten.

Ook kun je met een veerboot van São Miguel in zo’n 2,5 uur varen naar Santa Maria.

Meer artikelen over de Azoren