Terceira

Bijzonder eiland van de Azoren, met een stad die op de lijst van Werelderfgoed staat

Terceira is anders dan de andere eilanden op de Azoren. Het is er drukker, maar er ook veel meer cultuur. Zo heeft het een unieke stad en veel kleurrijke festivals. Ook vind je hier diverse bijzondere natuurgebieden. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van het eiland Terceira.

Het eiland Terceira behoort niet tot de meest populaire van de Azoren. Terwijl dit eiland wel wat bijzondere attracties heeft. Waaronder een stad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. En veel unieke grotten en tunnels, die zijn gemaakt door mensen die hier leefden voordat de Portugezen arriveerden. 

Het eiland is relatief rond van vorm. Het is 29 bij 18 kilometer groot. En het is het meest vlakke eiland van allemaal, waardoor dit tevens het dichtstbevolkte eiland is. Het is minder imposant dan andere eilanden, die vaak ruiger zijn. Toch is Terceiro de moeite waard door enkele bijzondere attracties.

Terceiro had bijna een andere naam gekregen. In eerste instantie werd het Brazilië genoemd. Dit was nog voordat het land Brazilië door de Europeanen was ontdekt. Later werd het ook nog Jesus Cristo genoemd door de zeevaarders. Maar uiteindelijk werd het dus Terceiro, dat derde betekent. De reden is heel simpel; het eiland werd als derde ontdekt door de Portugezen.

Angra do Heroísmo

Angra do Heroísmo op Terceira.

Angra do Heroísmo was ooit de oudste stad van de Azoren. En de hoofdstad van de archipel. Het centrum is zeer fraai en is uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Wat je snel zult begrijpen als je hier rond loopt.

De kerk is imposant, net als het fort Fortaleza de São João Baptista aan de baai. Deze zijn meer dan 400 jaar oud. En zijn volgens UNESCO unieke voorbeelden van militaire architectuur. Je kunt dit voormalig fort bezoeken. Al met al is Angra een leuke stad om te ontdekken.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Furnas de Enxofre

De rookpluimen van Furnas de Enxofre op Terceira.

Furnas de Enxofre zijn oude lavavelden, maar waar nog wel geothermische activiteit te zien is. Je wandelt hier over een aangelegd pad boven de puntige stenen. Met hier en daar stoom die uit de grond komt en borrelende geluiden. Het pad slingert over het ruige landschap.

Het wandelpad bij Furnas de Enxofre.

Caldeira de Guilherme Moniz

De Caldeira de Guilherme Moniz is een immense vulkaankrater van maar liefst 15 kilometer. Het laat zien dat hier ooit een gigantische uitbarsting is geweest. Inmiddels is het rustig en is de oude krater een wandelgebied.

Algar do Carvão

De grotten van Algar do Carvão op Terceira.

Algar do Carvão is een wirwar van grotten en tunnels. Een van de meest bijzondere excursies die je kunt maken is een tocht door de vulkaan. Je wandelt door de grotten en tunnels, waarbij je uitzicht elke keer veranderd. Bijzonder is het om te zien hoe de natuur langzaam maar zeker de tunnels over neemt. Wat bijzondere foto’s oplevert.

Ponta das Contendas uitkijkpunt

Ponta das Contendas is het uiterste puntje van Terceira. Waar je een fraai uitzicht hebt over steile rotsen en de Atlantische Oceaan. Je kunt ook de restanten zien van het Fort of Greta dat in de 17e eeuw werd gebouwd door de Portugezen.

Piscinas naturais dos Biscoitos

Het natuurbad Biscoitos op Terceira.

Piscinas naturais dos Biscoitos is een natuur zwembad in de vulkanische rotsen. Waar je lekker kunt poedelen na een dag wandelen. Je vindt dit natuurzwembad bij Calheta dos Biscoitos.

Overnachten op Terceira

Dit eiland is opvallend druk en zeker de moeite waard om minimaal een nacht door te brengen. Er zijn diverse kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, het aantal hotels is vaak volgeboekt.

Wijnmuseum Biscoitos

In Biscoitos vind je het enige wijnmuseum op de Azoren. Je kunt hier veel leren over hoe de wijnranken goed kunnen groeien op de vulkanische grond. Met een bijzondere smaak tot gevolg. Die je natuurlijk kunt proeven.

Stranden van Prainha en Praia Grande

Stranden op Terceira zijn schaars. Het zwarte lavazand van de stranden Prainha en Praia Grande is fraai. Hou er wel rekening mee dat het op zonnige dagen erg druk kan worden. Het beste kun je dan lekker vroeg in de ochtend gaan. 

Prainha ligt bij de hoofdstad Angra do Heroísmo. Het grotere Praia Grande ligt bij Ila de Praia da Vitroia in het oosten van het eiland.

Sanjoaninas Festival

Het Sanjoaninas Festival op Terceira.

Het jaarlijkse Sanjoaninas Festival wordt opgedragen aan de heilige St. John. De lokale bevolking gaat dan massaal de straten van Angra do Heroísmo op. Er zijn diverse parades en concerten. Het wordt altijd in juni georganiseerd.

Terceira bezoeken

Terceira heeft een eigen vliegveld. Hierdoor kun je in 40 minuten van en naar São Miguel vliegen. Het is ook met de veerboot mogelijk.

Meer artikelen over de Azoren