Waarom moet ik hier heen?

Een wandelroute van maar liefst 266 kilometer van oost naar west. Het wandelpad voert vooral door het achterland en eindigt bij het meest zuidelijke puntje in het westen. Waarbij je de ongekende diversiteit van de Algarve ziet.

De Via Algarviana is maar liefst 266 kilometer lang en loopt van west naar oost (of andersom). Deze wandelroute is nu al beroemd, ook al bestaat hij officieel pas sinds 2009.

De zonsondergang van Ria Formosa. Corno van den Berg

Het wandelpad begint bij Alcoutim in het oosten en eindigt bij Cabo de São Vicente op het uiterste puntje in het westen. Hij voert je door het achterland; dwars door Monchique en andere ruige gebieden.

Een uruz-stier; voorvader van onze koe. Corno van den Berg

Natuurlijk kun je ook een deel lopen of enkele delen. Veel lokale mensen zijn kleine accommodaties begonnen. Dus slaap je bij mensen thuis of in kleine herbergen of hotels.

Meer informatie: www.viaalgarviana.org

 

Corno’s reistips:

In het hoogseizoen wordt het bijna overal extreem druk met toeristen. En ook warm, de temperatuur kan dan de 40 graden halen. Maar meestal is er wel een verfrissende zeewind, behalve in het binnenland.

Al in maart is het meestal zo’n 18 tot 21 graden, die klimt langzaam in de daaropvolgende maanden. Het westelijk deel is het meest rustig, met name omdat het hier over het algemeen harder waait dan in de andere delen van de Algarve.

Beste tijd:
De Algarve kun je het hele jaar bezoeken. De beste tijd voor natuurliefhebbers is vanaf maart tot en met oktober. Er zijn dan talloze bloemen te vinden.Het voorjaar begint hier vroeg: al in februari. De eerste orchideeën bloeien al in maart, de gemiddelde temperatuur is dan al 15-18 graden. Wie graag wandelt of fietst kan het beste in het voorjaar gaan, in de winter kan het hier geregeld regenen. Maar het kan ook zonnig weer zijn.