Reis door het zuiden van IJsland

IJsland! Een eiland waar de horizon is gevuld met ongekende landschappen, talloze wilde dieren en natuurlijk de ruige IJslanders zelf. Ik ga het bezoeken, maar dan anders dan normaal.

Lees verder

De meest populaire rondreis van IJsland

Ik wil wel eens weten hoe een complete reis van een specialistische reisaanbieder er uit ziet. Eentje die veel wordt geboekt en dus een duidelijke aantrekkingskracht heeft. Die wil ik maken.

Het vulkanische landschap van IJsland. ©Corno van den Berg

Voor een rondreis maak ik meestal mijn eigen programma. Met dingen die ik ooit eens heb gelezen, die ik van vrienden heb gehoord of op televisie heb gezien. Maar niet nu. Online ga ik eens kijken wat een gespecialiseerde reisaanbieder aanraadt voor een bestemming als IJsland. In dit geval een rondreis door IJsland.
 
Er wordt uitvoerig gerept over watervallen, geisers, vulkanen, ijsmassa’s, landschappen uit Games of Thrones, de zachte midzomernachtzon, immense walvissen en guitige papegaaiduikers. Oh en James Bond. Daarnaast kun je hier talloze unieke excursies doen. En dat alles in een rondreis van twee weken.

Een vierwielaangedreven huurauto

Voor ik het weet rij ik in een vierwielaangedreven huurauto over het eiland. Al snel verbaas ik me over de grote diversiteit op het eiland. Meer dan ik had verwacht. Zodra je de hoofdstad Reykjavik verlaat overvalt de ruimte je. Het zuiden wordt gedomineerd door het ijs met eindeloze vlaktes.

In de nacht, of beter –half overdag- maak ik de balans op.

Het door toeristen minder bezochte westen biedt bijvoorbeeld talloze fjorden. Het noorden bestaat uit een bonte mix van thermische velden, dit hoort bij het ruigste deel van IJsland. De weg dwaalt langs tientallen baaien waar de zon in de zee zakt en kleurrijke vissersdorpjes.

IJslandse paarden in de Midzomernachtzon. ©Corno van den Berg

Zwarte stranden

Overal zie ik bergen die zo steil omhoog gaan, dat ik mijn nek bijna verrek. Op diverse plekken zie ik gitzwarte lavastranden. Sinister mooi. En watervallen met achthoekige basaltblokken. Zoals de beroemde Svartifoss. Alsof een waterval alleen niet mooi genoeg is.

Het binnenland is de speeltuin van Moeder Natuur. Hier bepalen ijsmassa’s het klimaat. Het smeltende ijs zorgt voor honderden watervallen. Die allemaal uit een sprookjesboek lijken te komen. Terwijl de eigenlijke kracht verborgen blijft; vulkanen. Ruim honderd hebben ze er hier. Vooral slapende vulkanen. En soms actieve. Maar dan weet ook bijna de gehele wereld het.

De Detifoss-waterval op IJsland. ©Corno van den Berg

De vulkaanuitbarsting onder de gletsjer Eyjafjallajökull in 2010 zette IJsland letterlijk op de kaart. De aswolk zorgde voor extreme overlast bij het Europese vliegverkeer.

Maar het begon ook te kriebelen; met name bij avonturiers en natuurliefhebbers. Ik moet er aan denken als ik aan kom vliegen. Want ja, een uitbarsting van een vulkaan wil ik wel zien. Al is het ook eng door de grootsheid van het natuurgeweld.

De wilde dieren van IJsland

Papegaaiduikers, rendieren, walvissen, orka’s, zeehonden en poolvossen. Zomaar een handjevol dieren die je op IJsland kunt ontmoeten. Ik ga het proberen. Al snel blijkt de ene veel lastiger dan de andere.

,,Wat voor walvis is dit?” Ik haat dit soort vragen. Simpelweg omdat ik het antwoord nooit weet. De rugvin is overduidelijk zichtbaar, net als de rug. De staart niet echt. Hmm, maar deze walvis is wel heel groot. De gids annex bioloog helpt me uit mijn lijden. ,,Het is een blauwe vinvis, het grootste dier ter wereld. Dat ooit op aarde heeft geleefd.” Er valt een stilte op de boot.

Een blauwe vinvis in de midzomernachtzon van IJsland. ©Corno van den Berg

Walvis safari

Ik heb op talloze plaatsen walvissen gezien, maar deze giganten nog nooit. Je kunt de blauwe vinvis maar op een paar plekken zien. Dat weet ik dan weer wel. Eén daarvan is Husavik, in het noordoosten van IJsland. Een walvissafari in Husavik is eigenlijk verplichte kost. Deze dieren, komen hier in mei en juni om te eten. Of eigenlijk te feesten, want er is eten in overvloed.
 
Bizar, immense dieren van wel dertig meter die leven van inktvissen en vissen. Naast blauwe vinvissen heb je ook kans op de meer bekende bultrug, dwergvinvis en de gewone vinvis. En met heel veel geluk ook orka’s.


Ik doe deze trip per zodiac; een hardplastic boot. Zodat je de dieren van dichtbij kunt observeren. En je zit opvallend dicht bij het wateroppervlak. Wat opvalt is dat ze totaal niet bang zijn voor de boot. 

Deze guitige vogels heten niets voor niets ‘clowns van de zee’.

Deze excursie kan ook per vissersboot, maar dat is minder ‘avontuurlijk’. Wel blijf je dan droog en heb je minder last van de golven. Maar ja, ik heb etende blauwe vinvissen naast de boot. Dat maakt alles goed.

Guitige papegaaiduikers

Een boem, een stuiter, even opkrabbelen en staan. Soms schudden ze zich even uit. Zo grappig ziet een papegaaiduiker er uit als ze landen bij hun nestelplaats. Meestal is het een in de weg zittende graspol, waarachter ze een hol graven in het zand. Het ziet er opvallend onhandig uit, maar de dieren zijn het gewend.

Een papegaaiduiker op IJsland. ©Corno van den Berg

Deze guitige vogels heten niets voor niets ‘clowns van de zee’, al zal hun felgekleurde snavel daar ook wel aan bijdragen. Op diverse plaatsen op IJsland kun je ze zien in het paarseizoen (van maart tot en met juni). De rest van het jaar dobberen ze vooral op zee.

Ik moet lachen. Soms landt de een op de ander, kijken ze even naar elkaar, schudden ze hun veren recht en klaar. Deze unieke theatershow is goed te zien in de haven van Borgarfjörður. Het is een van de beste plekken om deze kleurrijke vogels te bewonderen. Met name in de avond als veel dieren terug keren van een vistochtje op zee. Vaak met kleine visjes in hun bek.

De beroemde IJslandse paarden

Stoer en fier kijken ze me aan. IJslanders. Niet de inwoners, maar de paarden die je hier overal tegen komt. Met opvallend lange manen, een mooie tekening en een ongekende nieuwsgierigheid. Als je naar ze toe loopt komen ze kijken. Niet een, maar allemaal.

IJslandse paarden kijken graag in je lens. ©Corno van den Berg

Het is een zeer gewaardeerd ras. Fier, sterk en mooi, zoals een paard volgens velen moet zijn. Ik wil op mijn gemak foto’s maken, maar zij willen aan me snuffelen. Drie keer raden wie er wint….

In het oostelijke deel kom ik opvallend veel rendieren tegen. De naam klopt, ze rennen voor me uit. Als ik stil sta, stoppen zij ook. De hulpjes van de Kerstman steken daarna rustig de weg over. Ze hebben vakantie, net als ik.

Rendieren in het unieke landschap van IJsland. ©Corno van den Berg

En ja, dit is het land waar ze geloven in draken, elfjes, gnomen en wat al niet meer. Dus waarom de Kerstman niet? Het is opvallend hoe vaak mijn gedachten afdwalen in dit sprookjesland.

Excursies en attracties voor een rondreis door IJsland

IJsland is anders, je moet het zelf beleven om het te zien. Met unieke excursies. Zoals afdalen in een vulkaan, in een amfibievoertuig varen tussen ijsschotsen, ijsklimmen op een gletsjer, snorkelen in kristalhelder water van drie graden, enz.

IJslanders zijn gek. Ze zeggen het zelf vaak ook lachend. De ene excursie is nog bijzonderder dan de ander. Of unieker of aparter, net wat je wilt. Het zijn in ieder geval excursies die je nauwelijks ergens anders kunt vinden. Of in een mindere versie. De meeste excursies heb ik zelf gedaan, maar ik noem hier ook enkele tips van collega-reisjournalisten. En ja, het aanbod is echt overweldigend.

Varen op het gletsjermeer Jökulsárlón

Het beroemde meer van Jökulsárlón. ©Corno van den Berg

Dit moet je zien om te geloven. Grote stukken ijs van een gletsjer dobberen in een meer. IJs in allerhande kleuren; wit, blauw en zelfs zwart door het lavazand. De meest unieke manier om het te beleven is per amfibievoertuig. Hij rijdt gewoon het water in langs de mooiste creaties van Moeder Natuur. Je kunt ook per zodiac het water over, dat is iets minder massaal maar ook ‘gewoner’. 

Let tijdens de boottocht op zeehonden, ze komen hier graag zoeken naar een visje. Maar liefst twee James Bond-films zijn hier opgenomen: A View to a Kill (1985) en Die Another Day (2002). Loop na afloop nog even naar de zee aan de andere kant van de weg. Talloze ijsschotsen liggen hier op het strand of drijven in zee.

Prijs boottocht met amfibievoertuig: € 35 p.p. (volwassenen), € 10 p.p. (kinderen 6 t/m 12 jaar), gratis voor kinderen t/m 5 jaar
Prijs boottocht met zodiac: € 55 p.p. (volwassenen), € 29 p.p. (kinderen 10 t/m 12 jaar)
Waar: Jökulsárlón gletsjermeer
Informatie: icelagoon.is/tours

Afdalen in een vulkaan

Afdalen vulkaan, IJsland ©Inside The Volcano

Op een half uurtje rijden van de hoofdstad Reykjavík is het mogelijk om een vulkaan te bezoeken. Die duizenden jaren geleden is uitgebarsten, maar nu niet meer actief is. Via een soort kabelbaan daal je af in de vulkaan. Het is een tocht van ruim 120 meter… In de vulkaan sta je in een immense kamer met talloze kleuren door de vele mineralen en grondstoffen. Elke foto doet tekort aan hetgeen je ziet. Ik voelde me nietig en overweldigd. Het is een dure excursie, maar wel echt uniek.

Prijs: € 275 p.p.
Waar: Thrihnukagigur vulkaan
Informatie: insidethevolcano.com

Snorkelen in een gletsjermeer

In het ijskoude water leven vreemde soorten algen. ©Corno van den Berg

Snorkelen in de Silfra-kloof. Het water is drie graden Celsius, het kan ook vier zijn… Dit is bij het beroemde Pingvellir, waar ooit de moderne rechtspraak begon. Je krijgt een drysuit aan, extra bescherming tegen de kou en dan mag je het gletsjerwater in. Je lippen worden snel beurs (en opvallend groot) maar de rest is lekker warm. Door je snorkelmasker zie je iets unieks. Extreem helder water, het uitzicht is meer dan honderd meter… Algen en andere vreemde waterplanten kunnen zowaar overleven hier. Een bizarre onderwaterwereld. Een excursie die je niet snel vergeet. Duiken kan hier overigens ook, al hoorde ik dat het duiken niet al te veel toevoegt aan de ervaring.

Prijs: € 109 p.p. (zonder transfer) en € 139 p.p. (met transfer)
Waar: Silfra kloof, Thingvellir Nationaal Park
Informatie: divesilfra.is

The Blue Lagoon en andere heetwaterbronnen

IJsland staat bekend als koud. Maar, alle huizen van IJsland worden verwarmd via heetwaterbronnen. Ook de douches werken zo. En je vindt er talloze heetwaterbronnen waar je zo in kan springen. Al zijn sommigen zelfs te warm… De meest beroemde is de beroemde Blue Lagoon bij Reykjavík, een wonderlijke ervaring. Let wel, heetwaterbronnen vind je overal op IJsland. De mooiste zijn: Hofsós in het noorden. Het uitzicht over de baai is ongekend. Grettislaug (een hot-tub van lavastenen) en de hotsprings van Landmannalaugar. En ja, op IJsland gaat de zon in de zomer niet onder dus je kunt blijven zitten en kijken.

Blue Lagoon: € 45
Informatie: bluelagoon.com
Hofsós: € 3,50
Grettislaug: € 3
Informatie: grettislaug
Landmannalaugar: gratis
Informatie: landmannalaugar

Klimmen en klauteren in een ijsgrot

De schoonheid van een ijsgrot. ©Corno van den Berg

Klimmen, klauteren en kruipen. Over rotsen en ijs, door smalle gangen en immense grotten. De lamp op je hoofd helpt je bij het kijken ondergronds. De helm is vooral handig bij het soms veel te lage plafond. Dit is een ontdekkingstocht pur sang. Een immense grot die gedeeltelijk bevriest en dan wordt gevuld met wonderlijke ijspegels. De gids plaatst led-lampjes bij het ijs, zodat je een sprookjeslandschap krijgt. Overigens is de wandeling naar de grot over een groot lavaveld ook bijzonder.

Prijs: € 125 p.p. (volwassenen) en € 65 p.p. (kinderen)
Waar: Lofthellir ijsgrot, merengebied Mývatn
Informatie: glacier-hiking-iceland/ice-caves

Met een Riverjet over een rivier racen

Zo ziet een tocht met een RiverJet er uit. ©Corno van den Berg

Het komt van origine uit Nieuw-Zeeland. In Queenstown is het één van de meest populaire excursies om met een boot vlak langs rotsen te jagen over een wilde rivier. Met harde remacties en bochten van 360 graden. Adrenaline gegarandeerd. Dit kan nu ook in IJsland, maar dan over een kolkende gletsjerrivier. Een heerlijke ervaring.

Prijs exclusief transfer: € 95 p.p. (volwassenen) en € 55 p.p. (kinderen 10 t/m 12 jaar)
Prijs inclusief transfer: € 159 p.p. (volwassenen) en € 99 p.p. (kinderen 10 t/m 12 jaar)
Waar: Hvitá rivier
Informatie: jet-boat-tours

Wandelen en ijsklimmen op een gletsjer

De ijsmassa van Vatnajökull. ©Corno van den Berg

De immense ijsmassa van IJsland moet je zelf ervaren. Dit is de Vatnajökull-gletsjer. Dus moet je er op staan. Met een gids en crampons, een ijzeren zool die je onder je schoen bindt. Met ijzeren punten voor extra grip op het ijs. Er zijn talloze opties. Je kunt een wandeling maken van enkele uren, maar ook van een dag. Je kunt naast het wandelen ook leren hoe je moet ijsklimmen. Op een steile ijswand mag je dan (gezekerd en wel) proberen met je pikhouwelen en crampons omhoog te klimmen. En dat is vermoeiender dan je denkt…

Prijs korte wandeling (2,5 uur): € 62 p.p. (volwassenen) en € 39 p.p. (kinderen)
Prijs lange wandeling (4 uur): € 95 p.p. (volwassenen) en € 55 p.p. (kinderen)
Waar: Skaftafell National Park in het zuiden van IJsland
Informatie: glacier-walks

Ook leuk!

Rijden en slapen op een gletsjer

Wat dacht je van deze excursie? Rij met een Super Jeep (met extra grote wielen) de gletsjer op en overnacht op het eeuwige ijs. In een speciale tent en natuurlijk met koubestendige slaapzakken. Het warme diner, de nacht, de Midzomernachtzon, het krakende ijs, de sfeer. Je zult het nooit vergeten.
Informatie: superjeep.is

Viking boot sushi met garnalen

Je gaat op pad met een traditionele Viking boot, om daarna op garnalen te gaan vissen. Waarna je ze op een sushi-manier op eet. Het is de IJslandse manier om het verleden en het moderne leven te combineren. Maar dan anders.
Informatie: vikingadventure.is

Op een quad offroad rijden

Een quad is de beste manier om IJsland te verkennen. Denk aan stoffige achteraf-paadjes vol stenen, doorwaadbare rivierenm maar ook plekken waar geen paden zijn. Er is altijd een gids bij, die het tempo aan je aanpast. Wie avontuur zoekt, kan hier los. En goed ook.
Informatie: safari.is

Foto-Album

De ruige kust van IJsland in de midzomernachtzon. ©Corno van den Berg
Een van de vele kerkjes op IJsland. ©Corno van den Berg