Wandel de Camino Ignaciano

Alternatief voor de populaire pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

De Camino Ignaciano is een pelgrimsroute in Spanje. Hij bestaat uit in totaal 27 etappes. Je loopt bijna 600 kilometer volgens een compleet gemarkeerde wandelroute. Je start in provincie Euskadi en loopt via la Rioja, Navarra en Aragón naar Catalonië.

Deze pelgrimsroute is 600 kilometer en je loopt door het noorden van Spanje. Je volgt de route van de beroemde Ignatius van Loyola. Het begin is in zijn geboortedorp Loyola en je loopt naar de grot van St. Ignatius in Manresa vlakbij Barcelona.

Ignatius van Loyola

Ignatius van Loyola was een Spaanse geestelijke die werd geboren in het kasteel Loyola bij Azpeitia op 24 december 1491. Van Loyola staat bekend als oprichter (in 1539) en eerste generaal overste van de Jezuïetenorde. De pelgrimsroute is een eerbetoon aan Loyola. De lokale naam van deze wandelroute is Camí Ignacià. De Engelse naam die je ook vaak hoort is Ignatian Way.

De route van de Camino Ignaciano

De route begint in zijn geboortedorp Loyola. Hij reisde als ridder in 1522 naar de grot van St. Ignatius in Manresa vlakbij Barcelona, waar hij enkele dagen verbleef. Van Loyola wilde eigenlijk verder naar Jeruzalem.

Maar het verhaal erachter is bijzonder. Van Loyola reisde bewust tegen de gangbare pelgrimsroute in. In dit tijd gingen er al talloze pelgrims vanuit Barcelona (Montserrat) naar Santiago de Compostela. Oftewel de andere kant op. 

Hij raakte gewond bij de Slag om Pamplona, en begon tijdens zijn ziekbed veel te lezen over religie en geloof. Hij herstelde niet helemaal en begon als geestelijke het woord te verkondigen.

Je start in de vroegere woonplaats van Loyola, het eindpunt is voor velen de grot waar hij lange tijd verbleef in Manresa. Vanuit daar kun je via Montserrat naar Barcelona lopen, of met openbaar vervoer reizen. De meeste mensen wandelen de route, maar je kunt hem ook met de fiets doen, of te paard. 

Overnachten onderweg

Deze wandelroute is een stuk minder bekend dan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Dit betekent dat je veel minder toeristen tegen komt. Maar ook dat er minder overnachtingsplaatsen als hotels en vakantiehuizen zijn bijvoorbeeld. Het is handig je slaapplaatsen vooraf te regelen om gedoe te voorkomen.

Bekijk de leukste accommodaties in Loyola, de regio Navarra, de regio Aragon, Lleida en Catalonië

Meer informatie

Lees verder op caminoignaciano.org

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen