Waarom moet ik hier heen?

De Camino Ignaciano is een 600 kilometer lange pelgrimsroute door het noorden van Spanje. Je volgt de route van de beroemde Ignatius van Loyola van zijn geboortedorp Loyola naar de grot van St. Ignatius in Manresa vlakbij Barcelona.

Lokale naam: Camí Ignacià, Engelse naam: Ignatian Way

Ignatius van Loyola was een Spaanse geestelijke die werd geboren in het kasteel Loyola bij Azpeitia op 24 december 1491. Van Loyola staat bekend als oprichter (in 1539) en eerste generaal overste van de Jezuïetenorde.

De route begint in zijn geboortedorp Loyola. Hij reisde als ridder in 1522 naar de grot van St. Ignatius in Manresa vlakbij Barcelona, waar hij enkele dagen verbleef. Van Loyola wilde eigenlijk verder naar Jeruzalem.

Maar het verhaal erachter is bijzonder. Van Loyola reisde bewust tegen de gangbare pelgrimsroute in. In dit tijd gingen er al talloze pelgrims vanuit Barcelona (Montserrat) naar Santiago de Compostela. Oftewel de andere kant op.

Hij raakte gewond bij de Slag om Pamplona, en begon tijdens zijn ziekbed veel te lezen over religie en geloof. Hij herstelde niet helemaal en begon als geestelijke het woord te verkondigen.

De route van de Camino Ignaciano

De Camino Ignaciano is een pelgrimsroute die bestaat uit in totaal 27 etappes. Je loopt bijna 600 kilometer volgens een compleet gemarkeerde wandelroute. Je start in provincie Euskadi en loopt via la Rioja, Navarra en Aragón naar Catalonië. Je start in de vroegere woonplaats van Loyola, het eindpunt is voor velen de grot waar hij lange tijd verbleef in Manresa. Vanuit daar kun je via Montserrat naar Barcelona lopen, of met openbaar vervoer reizen.

De meeste mensen wandelen de route, maar je kunt hem ook met de fiets doen, of te paard.

Video Camino Ignatia

Let op!

Deze wandelroute is een stuk minder bekend dan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Dit betekent dat je veel minder toeristen tegen komt. Maar ook dat er minder overnachtingsplaatsen zijn bijvoorbeeld. Het is handig je slaapplaatsen vooraf te regelen om gedoe te voorkomen.

Meer informatie: caminoignaciano.org

Corno’s Tips:

De Camino Ignaciano is het gehele jaar te bewandelen. Hierbij een aantal tips om je reis goed voor te bereiden:

Wandelen