Waarom moet ik hier heen?

Deze immense waterval is het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Canaima. En voor velen zelfs van Zuid-Amerika. Niet alleen zijn hoogte is bijzonder, ook de omgeving is zeer de moeite waard.

Lokale naam: Salto Angel

De Ayuan Tepui (‘tepui’ betekent tafelberg) duikt plotseling als een muur op in het regenwoud. Met bijna van bovenaf een waterval die zich een weg baant naar beneden. Dit is Angel Falls, de hoogste waterval ter wereld. In een decor waar je u tegen zegt.

Beste video Hoogste waterval ter wereld

De waterval alleen is al 979 meter hoog, waarvan het water in fases naar beneden valt. De langste ‘vrije val’ is 807 meter. Als mens voel je je klein bij zoveel natuurgeweld. Het omliggende regenwoud zit vol met wilde dieren zoals jaguars, neusberen, brulapen en talloze kleurrijke vogels.

Angel Falls in volle glorie. ENT108

En geheel passend bij de mystiek van dit gebied, weet niemand waar het water vandaan komt. Al is het waarschijnlijk condens van de wolken. Soms aangevuld met regen, waardoor de kracht van de waterval alleen maar toeneemt.

Angel Falls ligt in Canaima National Park, dat bekend staat om de diverse tafelbergen. Een gebied waar Sir Conan Doyle op het idee kwam om The Lost World te schrijven.

Tips voor Angel Falls:

Zie Angel Falls bij zonsopgang

Bijna elke toerist die naar Canaima afreist ziet Angel Falls. Diegene die ‘hem’ niet zien, zitten naar wolken te staren. Want er is een redelijke kans dat wolken de waterval verhullen. Zorg daarom dat je enkele dagen de tijd hebt om ‘hem’ te zien. Er zijn diverse mogelijkheden om de waterval te beleven.

Een daarvan is ‘Mirador Laime’, oftewel ‘het uitkijkpunt van Laime’. Deze Letse ontdekkingsreiziger maakte in 1955 als eerste een pad door het oerwoud. Vanaf dit punt wordt de waterval het vaakst gefotografeerd. Je kunt het zo plannen dat je bij zonsopgang het beste uitzicht hebt. En dan is het relatief rustig.

Vaar in een curiara naar Angel Falls

De beste manier om Angel Falls te zien is vanuit een boot. Of eigenlijk een ‘curiara’, een lange kano die nog door de lokale indianen wordt gebruikt. Je vaart rustig over de rivier, waarbij je alleen maar hoeft te kijken en te luisteren. Om je heen laten vogels en andere dieren zich horen. Ook hier geldt dat zo vroeg mogelijk de beste tijd is. Om veel dieren en weinig toeristen te zien.

Zwem onder Angel Falls

Je kunt in een uur naar Angel Falls toe wandelen. In een dicht regenwoud loop je naar de ‘base’ van Angel Falls. Het pad is vlak, totdat je bij de waterval komt. Ineens opent zich het landschap en zie je het water naar je toe vallen. In een storm van mist. Wat misschien wel het meest indrukwekkende zicht op de waterval is. En dan kun je zwemmen in het koude water dat nooit een kans krijgt om op te warmen. Maar als je hier toch bent …

Meer informatie: salto-angel.com