Jebel Jais Zipline

Langste zipline ter wereld met snelheden van boven de 150 km

Jebel Jais Zipline is de snelste zipline in de wereld. Je vindt hem in de bergen van Ras al Khaimah; een emiraat in de Verenigde Arabische Emiraten. Deze zipline heet officieel Jebel Jais Flight, maar Jebel Jais Zipline is veel bekender inmiddels. Jebel Jais is de hoogste berg in het emiraat Ras al Khamaih. Dit zijn de beste tips voor de zipline excursie. Zodat je optimaal kunt genieten.

De berg met de Jebel Jais Zipline is een plek voor adrenalinejunkies. Hier vlieg je in een speciaal harnas van een berg af. Waar je snelheden van 150 kilometer per uur haalt. En je maar liefst over een kloof van 2,8 kilometer lang zweeft. De start is op 1.600 meter hoogte.

Het uitzicht vlak voordat je Jebel Jais Zipline neemt. ©Corno van den Berg

Langste zipline ter wereld

Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord. Hier is in januari 2018 de langste zipline ter wereld geopend; Jebel Jais Flight. Je vliegt met een hoge snelheid door het landschap, terwijl de bergen van Ras al Khamaih aan je voorbij vliegen. Een avontuur dat je niet snel zult vergeten.

Zo hang je voordat je los gaat. ©Corno van den Berg

Jebel Jais Zipline ligt in Ras al Khaimah, een van de zeven emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten maken. Dit is het enige emiraat met bergen; het Jebel Jais-gebergte. Dat nog verder doorloopt in het naastgelegen Oman. Het is hier opmerkelijk veel koeler dan in de woestijn; het scheelt zo’n tien graden.

Hoe ziet de excursie er uit?

Ik ging er heen en was toch wel wat nerveus. De rit naar boven was indrukwekkend. Maar ik dacht ook wel: Dit is wel hoog. Je krijgt in het bezoekerscentrum eerst je kleding, helm en natuurlijk uitleg over de vlucht. Daarna stap je in een auto en rij je nog hoger de berg op. Eenmaal boven aangekomen heb ik een ongekend uitzicht. Dus kijk ik nog maar even. Zodat ik het beter kan opslaan. En mijn vlucht even kan uitstellen, althans zo voelt het.

Je moet op handen en voeten gaan zitten. Waarna je horizontaal aan de kabel wordt bevestigd via een speciaal harnas. Om genoeg snelheid te krijgen wordt je gewicht verzwaard tot 110 kilo. Daarnaast krijg je een helm op met een vizier, al is niet helemaal duidelijk waar dit vizier voor is. 

Als alle voorbereidingen zijn gedaan word je losgemaakt. En begint het avontuur pas echt. De snelheid neemt gestaag toe tot 150 km en je suist de kloof in. Waarbij je dus alles om je heen vergeet. 

De hangende landingsplek van de Jebel Jais Zipline. ©Corno van den Berg

Grootste attractie van Ras al Khaimah

Inmiddels is de zipline de grootste attractie van het gebergte. Maar eerlijk is eerlijk, het gebergte is zelf ook bijzonder. Mede omdat er bijna geen bomen groeien. Een wonderlijk landschap, waar je goed kunt wandelen. Het is hier een stuk koeler dan aan de kust. En dus ook een stuk prettiger.

De landingsplek

Ook de plek waar je stopt na je vlucht is bijzonder. Deze hangt aan touwen in de lucht. Je wordt opgevangen met een special katrol die je laatste stuk snel afremt. Daarna wordt je los gekoppeld en mag je via een andere zipline naar de bodem van de kloof. Deze is traditioneel, oftewel je zit hangend aan de kabel. Een relaxt einde van een bijzondere vlucht.

Meer informatie: Jebel Jais Flight

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Arabische Emiraten

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen