Waarom moet ik hier heen?

Jebel Jais Zipline is de plek voor adrenalinejunkies. Hier vlieg je in een speciaal harnas van een berg af. Waar je snelheden van 150 kilometer per uur haalt. En je maar liefst over een kloof van 2,8 kilometer lang zweeft. De start is op 1.600 meter hoogte.

Jebel Jais Zipline; waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord. Deze zipline heet officieel Jebel Jais Flight, maar Jebel Jais Zipline is veel bekender inmiddels. Jebel Jais is de hoogste berg in de Verenigde Arabische Emiraten.

Het uitzicht vlak voordat je de zipline neemt.
Het uitzicht vlak voordat je de zipline neemt. Corno van den Berg

Hier is in januari 2018 de langste zipline ter wereld geopend. Je vliegt met een hoge snelheid door het landschap, terwijl de bergen van Ras al Khamaih aan je voorbij vliegen. Een avontuur dat je niet snel zult vergeten.

Zo hang je voordat je 'los' gaat op jebel jais zipline.
Zo word je ‘los’ gelaten op Jebel Jais Zipline. Corno van den Berg

De zipline ligt in Ras al Khaimah, een van de zeven emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten maken. Dit is het enige emiraat met bergen; het Jebel Jais-gebergte. Dat nog verder doorloopt in het naastgelegen Oman. Het is hier opmerkelijk veel koeler dan in de woestijn; het scheelt zo’n tien graden.

De hangende landingsplek van Jebel Jais zipline.
De hangende landingsplek van Jebel Jais zipline. Corno van den Berg

Inmiddels is de zipline de grootste attractie van het gebergte. Je wordt horizontaal aan de kabel bevestigd via een speciaal harnas. Om genoeg snelheid te krijgen wordt je gewicht verzwaard tot 110 kilo. Je krijgt een helm op met een vizier. Als alle voorbereidingen zijn gedaan word je losgemaakt. De snelheid neemt toe tot 150 km en je suist de kloof in.

Video langste zipline

Ook de plek waar je stop is bijzonder. Deze hangt aan touwen in de lucht. Je wordt opgevangen met een special katrol die je laatste stuk snel afremt. Daarna wordt je los gekoppeld en mag je via een andere zipline naar de bodem van de kloof. Deze is ‘traditioneel’, oftewel je zit hangend aan de kabel. Een relaxt einde van een bijzondere vlucht.

Meer informatie: www.jebeljais.ae/worlds-longest-zipline/