Waarom moet ik hier heen?

Jebel Jais Zipline is de plek voor adrenalinejunkies. Hier vlieg je in een speciaal harnas van een berg af. Waar je snelheden van 150 kilometer per uur haalt. En je maar liefst over een kloof van 2,8 kilometer lang zweeft. De start is op 1.600 meter hoogte.

Jebel Jais Zipline in Ras al Khaimah; waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord. Deze zipline heet officieel Jebel Jais Flight, maar Jebel Jais Zipline is veel bekender inmiddels. Jebel Jais is de hoogste berg in de Verenigde Arabische Emiraten.

Het uitzicht vlak voordat je de zipline neemt.
Het uitzicht vlak voordat je de zipline neemt. Corno van den Berg

Langste zipline ter wereld:

Hier is in januari 2018 de langste zipline ter wereld geopend. Je vliegt met een hoge snelheid door het landschap, terwijl de bergen van Ras al Khamaih aan je voorbij vliegen. Een avontuur dat je niet snel zult vergeten.

Zo hang je voordat je los gaat.
Zo hang je voordat je los gaat. Corno van den Berg

Jebel Jais Zipline ligt in Ras al Khaimah, een van de zeven emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten maken. Dit is het enige emiraat met bergen; het Jebel Jais-gebergte. Dat nog verder doorloopt in het naastgelegen Oman. Het is hier opmerkelijk veel koeler dan in de woestijn; het scheelt zo’n tien graden.

De hangende landingsplek van de Jebel Jais Zipline.
De hangende landingsplek van de zipline. Corno van den Berg

Hoe ziet de excursie er uit?

Ik ging er heen en was toch wel wat nerveus. De rit naar boven was indrukwekkend. Maar ik dacht ook wel: Dit is wel hoog. Je krijgt in het bezoekerscentrum eerst je kleding, helm en natuurlijk uitleg over de vlucht. Daarna stap je in een auto en rij je nog hoger de berg op. Eenmaal boven aangekomen heb ik een ongekend uitzicht. Dus kijk ik nog maar even. Zodat ik het beter kan opslaan. En mijn vlucht even kan uitstellen, althans zo voelt het.

Je moet op handen en voeten gaan zitten. Waarna je horizontaal aan de kabel wordt bevestigd via een speciaal harnas. Om genoeg snelheid te krijgen wordt je gewicht verzwaard tot 110 kilo. Daarnaast krijg je een helm op met een vizier, al is niet helemaal duidelijk waar dit vizier voor is.

Als alle voorbereidingen zijn gedaan word je losgemaakt. En begint het avontuur pas echt. De snelheid neemt gestaag toe tot 150 km en je suist de kloof in. Waarbij je dus alles om je heen vergeet.

Grootste attractie van Ras al Khaimah

Inmiddels is de zipline de grootste attractie van het gebergte. Maar eerlijk is eerlijk, het gebergte is zelf ook bijzonder. Mede omdat er bijna geen bomen groeien. Een wonderlijk landschap, waar je goed kunt wandelen. Het is hier een stuk koeler dan aan de kust. En dus ook een stuk prettiger.

Corno’s reistips:

Dubai is de stad waar je zult landen. Om daarna in een uur met de auto te reizen naar het emiraat Ras Al Khaimah. Dubai is een intrigerende stad. Je kunt er een stedentrip naar toe maken van een aantal dagen, maar ook bezoeken tijdens een stop-over naar een andere verre bestemming. Dubai is steeds vaker een hub voor vliegmaatschappijen. Verleng je stop-over met 1 of 2 nachten.

Beste tijd:
Deze emiraten kunnen het gehele jaar worden bezocht, en bijna alle attracties zijn het gehele jaar te bezoeken. Maar de temperaturen zijn het koelst van eind september tot eind april. Dan is het meestal zo’n 20 tot 25 graden overdag en ’s nachts rond de 10 graden.

Van mei tot en met september kan de temperatuur 40 graden worden, met uitschieters naar boven… In de woestijn kan het dan nog warmer worden. Maar in de bergen waar deze zipline te vinden is, is het meestal lekker koel.

Video van de Langste zipline ter wereld:

Video langste zipline

Ook de plek waar je stopt na je vlucht is bijzonder. Deze hangt aan touwen in de lucht. Je wordt opgevangen met een special katrol die je laatste stuk snel afremt. Daarna wordt je los gekoppeld en mag je via een andere zipline naar de bodem van de kloof. Deze is ‘traditioneel’, oftewel je zit hangend aan de kabel. Een relaxt einde van een bijzondere vlucht.

Meer informatie: Jebel Jais Flight