blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Denali National Park

Het absolute kroonjuweel van Alaska

Denali National Park is de parel van het ruige Alaska. Dit immense natuurgebied staat voor wildernis en extreme temperaturen. Een plek waar mensen niet meteen aan denken voor een vakantie. Maar plekken als Denali bieden ook rust en ruimte en een intieme natuurbeleving. Daarnaast biedt het vergezichten die op het netvlies blijven hangen. En dat uniek is in de Verenigde Staten.

Het Alaska-gebergte, waartoe Denali behoort, is 65 miljoen jaar geleden ontstaan. Doordat twee tektonische platen tegen elkaar aan botsten. De bergketen heeft het landschap nadrukkelijk getekend. Grote natuurkrachten als vulkanen, gletsjers, wind en regen hebben door de jaren heen het landschap verder gekneed.

Denali National Park in Alaska is synoniem voor ruige wildernis. Gletsjers, meren, rivieren, toendra en taiga (koud, vochtig naaldwoud) rondom de beroemde Mount Denali. Die met 6.194 meter overal boven uit torent.

Een bezoek aan Denali National Park moet je goed plannen. Dit komt onder meer door het weerbarstige klimaat. Maar ook door de beperkte voorzieningen hier. Zo kun je een groot deel alleen per bus reizen. En zijn er weinig plekken om te overnachten. Dit zijn mijn tips voor je de bezienswaardigheden van Denali.

Denali Park Road

Een bruine beer op de Denali Park Road.

De Denali Park Road is de enige weg in deze wildernis. Hij is maar liefst 150 kilometer lang. En je rijdt langs de de imposante bergen van de Alaska Range. Waarbij je hoge bergpassen neemt en door bloemrijke valleien rijdt. Deze rit is alleen meer dan de moeite waard.

De Park Bussen

Een groot deel van het natuurgebied is niet toegankelijk voor gewone auto’s. Wat dus inhoudt dat je met speciale bussen verder moet. Vanaf mijlpaal 15 moet je parkeren en kun je alleen per bus verder. Je kunt mee met een georganiseerde bustour van een halve dag tot een hele dag.

De Park Bussen in Denali National Park.

Er zijn shuttlebussen tussen de belangrijkste plekken in het Denali national park. Maar dit zijn serieuze afstanden, hou daar rekening mee. Zo rijden ze van Wilderness Access Center naar Toklat River, waar je ruim uur over doet, enkele reis. Ook rijden ze naar het Eielson Visitor Center: 4 uur enkele reis. Of bijvoorbeeld ook Wonder Lake: 5,5 uur en Kantishna (6,5 uur enkele reis). 

Je moet betalen voor deze bussen in Denali National Park; de prijs hangt van de afstand af. Vooraf reserveren is zeer aan te bevelen. Dit om teleurstelling te voorkomen. Als je een route hebt geboekt, kun je onderweg overal in- en uitstappen onderweg. De bussen stoppen onderweg als ze wilde dieren zien.

Meer informatie: nps.gov/shuttles

Mount Denali

Mount Denali.

De berg Mount Denali is met 6.190 meter de hoogste berg van Noord-Amerika. En ja, hij is meer dan indrukwekkend. Hij heette vroeger Mount McKinley, maar kreeg dezelfde nam als die de lokale indianen hem gaven. Je ziet hem vanzelf opdoemen als je het park in komt.

Polychrome Overlook

Het wonderlijke Polychrome Overlook in Denali National Park.

De naam Polychrome Overlook zegt het al. Hier kun je de bergen van Denali in de fraaiste tinten zien. Dit vulkaanlandschap heeft de kleurrijkste tinten. Met een beekje en bergen met gletsjers op de achtergrond. Het uitkijkpunt ligt op Mile 46 van de Park Road.

Great Gorge

Bijzonder is Great Gorge, waar ijsmassa’s het gevecht met grote brokken graniet zijn aangegaan. De rotswanden zijn door de immense krachten elke keer anders gemodelleerd. Met als sterkste staaltje; de oostkant van Mount Dickey. Deze rijst als een steile muur van 1.500 meter de hoogte in.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Savage River

De Savage River in Denali.

De Savage River slingert zich hier door het indrukwekkende landschap. En er is een parkeerplaats, waar diverse wandelingen beginnen. Let wel, dit zijn wel wat kortere wandelroutes. Waarbij de kans op wilde dieren niet al te groot is. Al weet je het hier nooit.

Eielson Visitor Center

Het Eielson Visitor Center is perfect voor informatie over alles in het park. Hier kun je onder meer vragen waar je het beste dieren als beren kunt spotten. Ook heb je hier bij mooi weer en ongekend zicht op Mount Denali. Het bezoekerscentrum bevindt zich bij Mile 66.

Wonder Lake en Reflection Point

Elanden in het Wonder Lake in Denali.

Wonder Lake en Reflection Point zijn zeer populair bij fotografen. Deze meertjes zijn vaak eert rustig, waardoor je in het water de weerspiegeling kunt zien van de bergen. Wat ongekend fraaie foto’s oplevert. Je vindt deze twee meertjes na Mile 85.

Planten en dieren van Denali

Door het subarctische klimaat is de bodem van grote delen van het park permanent bevroren. In de zomer ontdooit slechts het bovenste deel; geen ideale situatie voor plant en dier. Toch lijkt het immense Denali Nationaal Park, dat 24.315 km2 groot is, soms net een dierentuin. Op zich niet gek, want het park werd destijds opgericht om het Dallschaap te beschermen. Dit wonderlijke dier wordt ook wel sneeuwschaap genoemd.

Denali is een gebied met veel wilde dieren. Waaronder de bruine beer, Amerikaanse zwarte beer, eland, wolf en het rendier. Dat hier karibou wordt genoemd.

Dall schapen in Denali.

Het harde klimaat eist dat bomen en planten zich extreem moeten aanpassen. In de zomer, als de bovenste laag ontdooit, is het meeste leven te zien. In het park worden slechts acht boomsoorten gezien; waaronder zwarte en witte spar en de lariks, zwarte ratelpopulier en de kleine Alaska-berk. 

De reflectie van de Alaska Range in Denali.

In het park zijn maar liefst 430 soorten planten geteld. Met daaronder ruim vijftig soorten asters, ranonkels en leden van de mosterdfamilie. Voor de liefhebber zijn er tientallen soorten algen, mossen, korstmossen en schimmels te vinden.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen