Grand Teton National Park

Gletsjerlandschap dat opvallend snel aan het verdwijnen is

Grand Teton Nationaal Park is een minder bekend nationaal park in de Verenigde Staten. Het ligt in de staat Wyoming. Naast andere bergen is dus ook de vallei rond de berg onderdeel van het nationaal park. 

Volgens geologen is Grand Teton een van de jongste bergketens van Noord-Amerika, al maakt hij wel onderdeel uit van de Rocky Mountains. Er zijn in dit park 12 pieken die hoger zijn dan 3.650 meter. 

Grand Teton werd in het leven geroepen om het gletsjerlandschap te beschermen. Maar een Nationaal Park alleen blijkt niet voldoende. Veel gletsjers slinken; sommigen harder dan anderen. Een mooi, maar ook confronterend natuurgebied.

Paardrijden in Grand Teton. ©Corno van den Berg

Dit is een bijzondere plek. Dit park heeft een steppeklimaat, met extreme temperaturen. De hoogste temperatuur in de zomer is zo’n 34 °C en de laagste temperatuur in de winter bedraagt maar liefst −43 °C. Gemiddeld valt er bijna 5 meter cm sneeuw per jaar, waardoor het park vaak tussen begin november en eind april bedekt is met sneeuw. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden van Grand Teton National Park. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Teton-gebergte

Als je hier rijdt met je huurauto zie je het Teton-gebergte vanzelf. Sterker nog, je rijdt langs het gebergte. Het meest bekend is de berg Grand Teton, die 4.197 meter hoog is. Het park is vernoemd naar de imposante berg. Maar het park omvat ook de vallei, met meren en rivieren. Waar veel dieren leven.

Scenic Loop Drive (67 km)

De Scenic Loop Drive in Grand Teton National Park.

De Scenic Loop Drive is de perfecte manier om in korte tijd veel van het nationaal park te zien. Met de auto rij je dan langs de mooiste plekjes van het park. En kun je talloze stops maken. Onder meer voor de diverse wandelingen in het park. Je kunt dit rondje makkelijk in een dag doen. Maar ik had niet genoeg, omdat ik juist veel wilde wandelen tijdens mijn bezoek.

Schwabacher Landing

Een beverdam bij Schwabacher Landing in Grand Teton.

Schwabacher Landing is een van de beste plekken om het landschap van Grand teton in volle glorie te zien. Je vindt Schwabacher Landing als een afslag aan de Highway 89 in het noorden van het park. Je kunt hier vanaf de parkeerplaats goed wandelen naar de Snake River.

Jenny Lake

Het fraaie Jenny Lake in Grand Teton.

Jenny Lake is volgens velen een van de mooiste bergmeren in Amerika. Je kunt hier fraaie foto’s maken van het blauwe water, met erachter de peiken van Grand Teton. Je kunt rond het meer lopen. Ook kun je met een boot het meer op. 

Jenny Lake Overlook is een uitkijkpunt aan het water. Zeker in de vroege ochtend is het hier zeer fraai. Met een grote kans op laaghangende mist en de bergpieken op de achtergrond. Maar eigenlijk op elk moment van de dag is het hier goed toeven.

Hidden Falls via Jenny Lake Trail (12 km)

Hidden Fall in Grand Teton.

Volgens velen is Hidden Falls de mooiste waterval van het park. Hij is te bereiken via de Jenny Lake Trail. Deze voert voor een groot deel langs het meer, waardoor je elke keer een ander zicht hebt op het landschap. Bij de Westshore Boat Dock voert het pad het binnenland in tot je bij de waterval komt. Je kunt het rondje afmaken naar het beginpunt.

Oxbow Bend

Oxbow Bend is een beroemde plek in Grand Teton. Al is het eigenlijk niet meer dan een parkeerplaats langs de Highway 89. Maar het uitzicht is magisch. Hier zie je hoe de Snake River door het landschap loopt met bergen op de achtergrond. 

Ondanks dat het hier druk kan worden kun je hier veel wilde dieren zien. Hier leven onder meer bevers. Die je vooral vroeg in de ochtend of namiddag kunt spotten. 

Jackson Lake

Het immense Jackson Lake.

Jackson Lake is een van de grootste meren in Amerika die in de bergen liggen. Het meer ligt op een hoogte van 2.064 meter. Het is maar liefst 24 kilometer lang en 11 km lang. In het meer liggen diverse eilanden. De bergen op de achtergrond zijn perfect voor foto’s. Waarbij Mount Moran centraal ligt.

Teton Glacier Turnout

De Teton gletsjer ligt tussen de Mount Owen en Teewinot Mountain. Je kunt hem op verschillende plekken zien, maar de beste plek is Teton Glacier Turnout. Hier kun je parkeren en zie je hoe het ijs over de bergpieken gedrapeerd ligt.

Wandelen in Grand Teton.

J.P. Cunningham Cabin

Cunningham Cabin is een van de weinig overgebleven houten cabins van mensen die hier hun geluk probeerden. In de boerderij woonden de boerderij John en Margaret Cunningham. Zij verbouwden hier groenten en hielden vee. Maar het leven hier was hard. Nu kun je de hut bezoeken en zo een idee krijgen hoe de mensen hier leefden. De cabin ligt aan een afslag aan de Highway 89.

Chapel of Transfiguration

De Chapel of Transfiguration in Grand Teton.

De Chapel of Transfiguration is een houten kapel in een bijzonder landschap. Hij stamt uit 1925 en is nog in een goede staat. Met wat geluk kun je hier een bruidspaar zien die elkaar het ja-woord geven. De kapel wordt nog steeds gebruikt. Elke zondag zijn hier diensten. Je vindt de kapel an de Menors Farry Rd. in het Menors Ferry Historic District.

Indian Arts Museum

In dit gebied leefden diverse indianenstammen voordat de Europeanen kwamen. In het Indian Arts Museum kun je een bijzondere collectie aan indiaanse kunst zien. Denk aan kleding en veel handwerk. Waaronder bewerkte potten.

Wilde dieren in Grand Teton

Elanden in Grand Teton National Park.

Grand Teton is een goede plek om wilde dieren te spotten. Met een beetje geluk zie je hier een zwarte beer lopen. Of zelfs een  bruine beer. En geregeld loopt er een eland door het water. Maar je zult hier vooral diverse soorten herten zien. Al heb je ook kans op gaffelbokken (pronghorns), dikhoornschapen (bighorn sheep), rivierotters en natuurlijk de guitige wangzakeekhoorns.

Meer informatie

Als je Yellowstone via de zuidelijke route verlaat rij je zo Grand Teton binnen. Andersom kan ook natuurlijk. En zie je al snel de beroemde bergen aan de rechterkant opduiken. Terwijl daarvoor een grote vlakte met een rivier te zien is. Een wonderlijk landschap.

Twee herten in Grand Teton. ©Corno van den Berg

Bij de diverse bezoekerscentra in en rond het park kun je informatie krijgen over de wandelroutes, het weer en de dieren die je hier kunt spotten. Het zijn er opvallend veel merkte ik.

Beste tijd voor Grand Teton National Park

Het mooiste licht heb je in de vroege ochtend en in de namiddag als de zon onder gaat. Je kunt zowel in het park als net erbuiten overnachten in het sfeervolle stadje Jackson Hole. De naam Grand Teton komt van een Franse pelsjager, die de bergen tétons noemde. Wat Frans is voor tepel. Als je hier bent begrijp je wel waarom hij dat dacht.

Een gaffelbok in Grand Teton. ©Corno van den Berg

Locatie van Grand Teton National Park

Het natuurgebied ligt ten zuiden van Yellowstone Nationaal Park. En lijkt daardoor onder te sneeuwen, maar dit hoeft niet. Je kunt de parken vrij eenvoudig combineren. Wat aan te raden is, want deze bergen zijn opvallend anders dan in Yellowstone.
Meer informatie: nps.gov/grte

Boek je excursies in Grand Teton

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen