Waarom moet ik hier heen?

Grand Teton werd in het leven geroepen om het gletsjerlandschap te beschermen. Maar een Nationaal Park alleen blijkt niet voldoende. Veel gletsjers slinken; sommigen harder dan anderen. Een mooi, maar ook confronterend natuurgebied.

Een cabin in Grand Teton.
Een houten cabin in Grand Teton. Corno van den Berg

Grand Teton Nationaal Park ligt ten zuiden van Yellowstone Nationaal Park. En lijkt daardoor onder te sneeuwen, maar dit hoeft niet. Je kunt de parken vrij eenvoudig combineren. Wat aan te raden is, want deze bergen zijn opvallend anders dan in Yellowstone.

Twee herten in Grand Teton.
Twee herten in Grand Teton. Corno van den Berg

Volgens geologen is Grand Teton een van de jongste bergketens van Noord-Amerika, al maakt hij wel onderdeel uit van de Rocky Mountains. Er zijn in dit park 12 pieken die hoger zijn dan 3.650 meter. De hoogste is Grand Teton met een top van 4.198 meter, waarnaar het park is vernoemd.

Grand Teton National Park in de herfst.
Grand Teton National Park in de herfst. Corno van den Berg

Wilde dieren

Grand Teton is een goede plek om wilde dieren te spotten. Met een beetje geluk zie je hier zwarte beren lopen, maar vooral ook diverse soorten herten, gaffelbokken (pronghorns), dikhoornschapen (bighorn sheep), maar ook rivierotters, bevers en natuurlijk de guitige wangzakeekhoorns.

Een gaffelbok in Grand Teton.
Een mannetjesgaffelbok in Grand Teton. Corno van den Berg

Dit is een bijzondere plek. Dit park heeft een steppeklimaat, met extreme temperaturen. De hoogste temperatuur in de zomer is zo’n 34 °C en de laagste temperatuur in de winter bedraagt maar liefst −43 °C. Gemiddeld valt er bijna 5 meter cm sneeuw per jaar, waardoor het park vaak tussen begin november en eind april bedekt is met sneeuw.

Paardrijden in Grand Teton.
Een van de leukste excursies: Paardrijden in Grand Teton. Corno van den Berg

Meer informatie:

Als je Yellowstone via de zuidelijke route verlaat rij je zo Grand Teton binnen. Andersom kan ook natuurlijk. En zie je al snel de beroemde bergen aan de rechterkant opduiken. Terwijl daarvoor een grote vlakte met een rivier te zien is. Een wonderlijk landschap.

Het eerste ochtendlicht op de bergen van Grand Teton.
Het eerste ochtendlicht op de bergen van Grand Teton. Corno van den Berg

Corno’s reistips:
 
Bij de diverse bezoekerscentra in en rond het park kun je informatie krijgen over de wandelroutes, het weer en de dieren die je hier kunt spotten. Een bezoek is goed te combineren met Yellowstone National Park, dat ten noorden van Grand Teton ligt.
 
Het mooiste licht heb je in de vroege ochtend en in de namiddag als de zon onder gaat. Je kunt zowel in het park als net erbuiten overnachten in het sfeervolle stadje Jackson Hole.
 
Meer informatie: www.nps.gov/grte