Waarom moet ik hier heen?

Grand Teton werd in het leven geroepen om het gletsjerlandschap te beschermen. Maar een Nationaal Park alleen blijkt niet voldoende. Veel gletsjers slinken; sommigen harder dan anderen. Een mooi, maar ook confronterend natuurgebied.

Grand Teton Nationaal Park is een minder bekend nationaal park in de Verenigde Staten. Het ligt in de staat Wyoming. De naam van het park komt van de Grand Teton; met 4.197 meter de hoogste berg van het park. Naast andere bergen is de vallei rond de berg onderdeel van het nationaal park.

Het natuurgebied ligt ten zuiden van Yellowstone Nationaal Park. En lijkt daardoor onder te sneeuwen, maar dit hoeft niet. Je kunt de parken vrij eenvoudig combineren. Wat aan te raden is, want deze bergen zijn opvallend anders dan in Yellowstone.

Volgens geologen is Grand Teton een van de jongste bergketens van Noord-Amerika, al maakt hij wel onderdeel uit van de Rocky Mountains. Er zijn in dit park 12 pieken die hoger zijn dan 3.650 meter.

Paardrijden in Grand Teton.
Paardrijden in Grand Teton.Corno van den Berg

Dit is een bijzondere plek. Dit park heeft een steppeklimaat, met extreme temperaturen. De hoogste temperatuur in de zomer is zo’n 34 °C en de laagste temperatuur in de winter bedraagt maar liefst −43 °C. Gemiddeld valt er bijna 5 meter cm sneeuw per jaar, waardoor het park vaak tussen begin november en eind april bedekt is met sneeuw.

Wilde dieren

Grand Teton is een goede plek om wilde dieren te spotten. Met een beetje geluk zie je hier zwarte beren lopen, maar vooral ook diverse soorten herten, gaffelbokken (pronghorns), dikhoornschapen (bighorn sheep), maar ook rivierotters, bevers en natuurlijk de guitige wangzakeekhoorns.

Een gaffelbok in Grand Teton.
Een gaffelbok in Grand Teton. Corno van den Berg

Meer informatie:

Als je Yellowstone via de zuidelijke route verlaat rij je zo Grand Teton binnen. Andersom kan ook natuurlijk. En zie je al snel de beroemde bergen aan de rechterkant opduiken. Terwijl daarvoor een grote vlakte met een rivier te zien is. Een wonderlijk landschap.

Twee herten in Grand Teton.
Twee herten in Grand Teton. Corno van den Berg

Bij de diverse bezoekerscentra in en rond het park kun je informatie krijgen over de wandelroutes, het weer en de dieren die je hier kunt spotten. Een bezoek is goed te combineren met Yellowstone National Park, dat ten noorden van Grand Teton ligt.

Beste tijd voor Grand Teton National Park

Het mooiste licht heb je in de vroege ochtend en in de namiddag als de zon onder gaat. Je kunt zowel in het park als net erbuiten overnachten in het sfeervolle stadje Jackson Hole. De naam Grand Teton komt van een Franse pelsjager, die de bergen tétons noemde. Wat Frans is voor tepel. Als je hier bent begrijp je wel waarom hij dat dacht.

Meer informatie: www.nps.gov/grte

Corno’s reistips:

Wil jij Grand Teton National Park bezoeken? Hierbij wat handige tips om je reis te organiseren. Je kunt je trip ook goed combineren met een langere rondreis door Midwest-Amerika of zelfs een combinatie maken met een bezoek aan West-Amerika.