Yellowstone National Park

Grootste vulkaan ter wereld; vol met dieren

Yellowstone National Park is een bijzonder natuurpark in de Verenigde Staten. Naast de fraaiste landschappen, vind je hier brullende geisers, diepe kloven, imposante watervallen en opvallend veel wilde dieren. Dit natuurpark is in elk seizoen goed te bezoeken. In dit artikel vind je de leukste excursies om te doen. Dit zijn de beste bezienswaardigheden van Yellowstone National Park. 

Het immense natuurgebied ligt in de staat Wyoming, in het westen van Amerika. Een rondreis door dit deel van het land maakt is niet compleet zonder Yellowstone te bezoeken. Veel bezoekers blijven hier slechts een dag. Maar het is van belang de tijd te nemen voor dit park. Yellowstone heeft zoveel te bieden, dat je hier makkelijk drie dagen kunt door brengen.

De cijfers van Yellowstone zijn meer dan indrukwekkend. Binnen de grenzen liggen maar liefst 300 geisers, waaronder de grootste ter wereld. Maar je vindt hier ook 10.000 warmwaterbronnen en honderden gasbronnen. Dat is meer dan de helft van alle geothermische activiteit ter wereld.

Grand Prismatic Spring

Het alternatieve uitkijkpunt bij Grand Prismatic Spring.

De grootste heetwaterbron in het park is de Grand Prismatic Spring. Deze wereldberoemde bron is een absoluut natuurwonder. De kleuren spatten er van af als je hier rond loopt. Het is de meest bezochte attractie van Yellowstone. En terecht, maar hierdoor kan het er wel erg druk worden. Gelukkig zijn er oplossingen om de meeste bezoekers te vermijden.
Lees mijn artikel over Grand Prismatic Spring

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Grand Canyon van Yellowstone

Grand Canyon van Yellowstone, Verenigde Staten. ©Corno van den Berg

De cijfers van de Grand Canyon van Yellowstone zijn indrukwekkend. Hier stort de Yellowstone-rivier zich stroomafwaarts het landschap in. En maakt de kloof steeds dieper. Je kunt hier diverse heerlijke wandelingen maken langs de kloof. Waarbij je diverse uitkijkpunten aandoet.
Lees mijn artikel van de Grand Canyon van Yellowstone

Old Faithful

Old Faithful in Yellowstone National Park.

De meest beroemde geiser van dit gebied is Old Faithful. De naam zegt het al; deze geiser is zeer trouw met zijn erupties. Je kunt er letterlijk op wachten. Er staan zelfs bankjes, maar je kunt het ook iets actiever maken.
Lees mijn artikel over Old Faithful

Mammoth Hot Springs

De schoonheid van Mammoth Hot Springs.

Deze grote rij heetwaterbronnen behoren tot de grootste ter wereld. De vreemd ogende terrassen van Mammoth Hot Springs zijn feitelijk immense warmwaterbronnen. De verschillende mineralen in het water zorgen voor diverse kleuren. Het is een waar spektakel op elk moment van de dag.
Lees mijn artikel over Mammoth Hot Springs

Tower Fall

Tower Falls in Yellowstone National Park.

Deze fraaie waterval is een genot om te zien. Tower Fall is 40 meter hoog en ligt idyllisch tussen diverse pieken van vulkanisch gesteente. Tower Fall wordt vaak abusievelijk Tower Falls genoemd. Je kunt deze waterval eenvoudig te voet bezoeken. In het voorjaar is de waterval het meest imposant door het vele (smelt)water.
Lees mijn artikel over Tower Fall

Steamboat Geyser

Genieten van Steamboat Geyser.

Dit is de hoogste geiser ter wereld. En hij is een bezoek waard. Steamboat Geyser spuwt stoomwolken tot zo’n honderd meter de lucht in. Er is één maar; hij doet dat niet geregeld. Er kan vijf dagen of vijf jaar tussen zitten. Maar toch is er genoeg te zien als je deze geiser bezoekt.
Lees mijn artikel over Steamboat Geyser

Overnachten in en bij Yellowstone

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in het park. Dit was zowel op de camping als in een hotel net buiten het park. Ik koos hiervoor om lekker vroeg in de ochtend op pad te kunnen. Je hebt een redelijke keuze aan hotels, hostels en appartementen, maar deze zijn erg populair. Wees er dus op tijd bij met boeken, zodat je verzekerd bent van je plek.
Bekijk de leukste accommodaties

Welke dieren leven in Yellowstone National Park?

Bizons zijn vaak gezien dieren in Yellowstone.

Dit het is één van de beste plekken in de Verenigde Staten om dieren in het wild te zien. Veel dieren zijn gewend aan mensen, waardoor ze zich weinig van je aantrekken. De lijst met dieren die je hier kunt tegen komen is lang. Als je hier een paar dagen bent, zul je meer dan genoeg wildlife spotten.
Lees mijn artikel over de dieren van Yellowstone

Wolven in de winter bekijken

Wolven in Yellowstone.

Het Yellowstone park is de plek om wolven op jacht te zien in de winter. Het is de beste excursie in dat beroemde natuurgebied in de Verenigde Staten. Waarbij je met een gids op pad kunt, maar ook zelf kunt speuren naar de roofdieren. En je kansen zijn opvallend hoog als je hier meerdere dagen blijft. Dan kun je minimaal een wolf te zien, maar vaak ook een troep wolven.
Lees mijn artikel over de wolven in de winter

Kamperen in Yellowstone Nationaal Park

Kamperen in Yellowstone National Park, Verenigde Staten.

Kamperen in dit natuurgebied is iets magisch. Dit immense natuurgebied is perfect voor je tent. Je hebt twee opties: Op een van de campings of in de natuur. Aan jou de keuze of je wilt backpacken. Bereid je trip wel goed voor.
Lees mijn artikel over kamperen in Yellowstone National Park

Is Yellowstone de grootste vulkaan ter wereld?

Onderweg naar Yellowstone. ©Corno van den Berg

Minder bekend is dat Yellowstone feitelijk een immense vulkaan is. De grootste ter wereld zelfs; de komvormige krater is maar liefst 48 bij 79 kilometer groot. Een slapende vulkaan welteverstaan; maar wel vol met leven. Zeker wat het dieren- en plantenleven betreft. Het is volgens velen zelfs de beste plek in de wereld om wolven in het wild te zien.

Het klinkt bizar, maar de grootte van de vulkaan werd pas duidelijk toen er voor het eerst satellietopnamen van het gebied werden gemaakt. Vanuit de lucht werden de immense contouren ineens zichtbaar. De opvallende steile wanden bleken met elkaar in verband te staan, het bleek een immense kraterrand te zijn. De rest was door de jaren heen door erosie verdwenen.

Het halve park is dus feitelijk een vulkaankrater. Toen de bodem intensief werd onderzocht kwam het ‘monster’ in beeld. Op zo’n 5 kilometer onder de grond is gesmolten steen te vinden, terwijl de eigenlijke magmazee zich op 10 tot 15 kilometer diepte bevindt. De doorsnee daarvan wordt geschat op maar liefst 15.000 kubieke kilometer. Fluctuaties in deze unieke zee zorgen voor alle activiteit die aan het aardoppervlak plaatsheeft.

Is de vulkaan van Yellowstone gevaarlijk?

Een van de mooiste heetwaterbronnen in Yellowstone. ©Corno van den Berg

Wetenschappers hebben berekend dat de vulkaan om de 600.000 tot 680.000 jaar tot leven komt. Dit gebeurt dan met catastrofale gevolgen. Inmiddels zijn er weer zo’n 640.000 jaar voorbij. Het zou volgens de wetenschappers best wel eens kunnen zijn dat de vulkaan net zo stipt is als de beroemde geiser Old Faithful, die op vaste tijden een 60 meter hoge fontein laat zien.

Niet alleen liefhebbers van geologie kijken hier hun ogen uit. De vulkaan heeft een bijzonder landschap gecreëerd, waar kloven, bossen, alpenweides en meren elkaar afwisselen. Met talloze bijzondere attracties. En het is typisch Amerikaans ingericht; het merendeel is met de auto goed bereikbaar.

Bekende expedities

Herfst in de Yellowstone-rivier. ©Corno van den Berg

Het gebied is bekend geworden door de fameuze Meriwether Lewis en William Clark-expedities. Die dit gebied overigens niet ontdekten. Wel was de eerste blanke die het gebied betrad hun gids John Colter. De militairen Lewis en Clark hadden de opdracht een weg te vinden over de Rocky Mountains naar de Grote Oceaan. Hun ontdekkingstochten zijn door de bijgehouden dagboeken wereldberoemd geworden.

Maar het was Colter, die op zijn weg terug een uitstapje maakte om te jagen en prompt Yellowstone ontdekte. Het was toen 1807. Bij zijn thuiskomst verhaalde hij over de woestheid van het gebied, waardoor het de bijnaam ‘Colter’s Hell’ kreeg. En die ‘hel’ is nu één van de grootste toeristische attracties ter wereld. Yellowstone is tegenwoordig ook beroemd vanwege zijn dieren die er leven. En die relatief eenvoudig te spotten zijn. Naast wolven kun je hier diverse soorten herten, beren en veel vogels tegen komen.

Yellowstone in een notendop: Bizons en heetwaterbronnen. ©Corno van den Berg

Unieke bomen en planten

Door de vulkaanuitbarstingen in het verre verleden zijn onder een dikke laag as talloze versteende bomen te vinden. Specimen Ridge is de bekendste plek, waar onder meer stompen van reuzenseqoia’s staan. In totaal zijn hier restanten van zo’n 150 uitgestorven bomen- en plantensoorten gevonden. Tegenwoordig zijn het vooral boomsoorten als de veel voorkomende draaiden, douglassparren en pijnbomen die het gezicht bepalen. Van de loofbomen zijn vooral esp en wilg veel te zien.

In het park zijn maar liefst 1.700 soorten planten geteld. Eén daarvan is heel bijzonder. De ‘Abronia ammophila’ (of Yellowstone sand verbena) groeit -en bloeit- op de stranden van het Yellowstone-meer in het park. Deze soort komt verder nergens ter wereld voor. Wel zijn er nog andere dertig soorten in deze plantenfamilie, maar die leven allemaal in warmere streken. Maar door het bijzondere klimaat heeft de plant zich aan de omstandigheden aan kunnen passen door bijvoorbeeld in de ijskoude winter een soort winterslaap te houden.

Beste tijd voor Yellowstone

Voorjaar

In juni is het relatief rustig en dan worden de meeste beren gezien, die na hun winterslaap op zoek zijn naar voedsel. Waarbij ze bijvoorbeeld veel bessen eten. In die maand zijn er ook talloze wilde bloemen te zien. Net als in juli overigens.

Zomer

 In de zomer is het hier erg druk.

Najaar

September en oktober zijn ook relatief rustig wat toeristen betreft. De bomen laten dan hun kleurige bladeren vallen en de dieren bereiden zich voor op de winter.

Winter

Wie dit ruige gebied echt wil beleven, komt in de winter. Sneeuw, blauwe luchten en een waterig zonnetje maken het tot een bijzondere bestemming. Zeker in januari en februari, wat de beste tijd is om grijze wolven te zien. Let wel: sommige wegen zijn afgesloten. En het kan dan echt koud zijn merkte ik al snel.

Let op!

Dode bomen in een heetwaterbron. ©Corno van den Berg

Het weer kan hier snel omslaan, dus wees altijd voorbereid op regen en wind, ook op een zonnige dag. Onweersbuien komen ook in de zomer voor, in de winter valt er veel en vaak sneeuw.

Meer artikelen over Yellowstone National Park