blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Sneeuwraften

Heerlijke manier om in de sneeuw naar beneden te gaan

Sneeuwraften, oftewel snowrafting, is een winterse variant op het bekende raften in rivieren. Op diverse wintersportplaatsen kun je in een rubberen boot gaan zitten en zo een besneeuwde berg af gaan. Je kunt alleen gaan, maar ook met zijn tweeën of met een klein groepje.

Sneeuwraften is in een plastic boot een berg met sneeuw af. Een heerlijke excursie die je op diverse plekken kunt doen tijdens je wintersport. Waarbij je diverse gradaties in moeilijkheidsgraad hebt. En het is meer dan leuk.

Toen ik deze beelden zag was ik verkocht (let op het einde):

Meestal moet je zelf de boot omhoog brengen, al kan het ook met een sneeuwscooter. Als je het zelf moet doen krijg je sneeuwschoenen, zodat je veel grip hebt. En ja, ook hier krijg je het warm van, let maar op.

Net als bij het raften heb je verschillende gradaties. Bij ‘wildwater raften’ heeft het te maken met de stroming, de hoeveelheid water alsook met obstakels als rotsen. Bij sneeuwraften gaat het meer om de snelheid en de obstakels. 

Grofweg kun je sneeuwraften onderverdelen in drie gradaties.

Sneeuwraften voor gezinnen met kids

Op diverse plekken in populaire wintersportgebieden worden hellingen die niet steil zijn gebruikt. Hier kun je met jonge kinderen veilig van af. De kans dat je er uit valt is beperkt. Logischerwijs krijg je wel een helm op.

Sneeuwraften voor adrenalinejunkies

Bij andere sneeuwraftbanen hebben ze een soort baan geprepareerd in de sneeuw. Hierdoor ontmoet je wel wat obstakels, waardoor het extra leuk wordt. En je soms los van de grond komt. Bij deze tocht moet je je goed vast houden om er niet uit te vallen. Zeker als je achter uit gaat. Adrenaline gegarandeerd.

Dit durf je wel toch?

Sneeuwraften voor ervaren rafters

De meest extreme vorm is alleen voor geoefende rafters. Zij gaan meestal op ongeprepareerde banen en zoeken juist hobbels en andere obstakels op. En zij vallen ook geregeld uit de boot. Net als bij het raften. Dit wil ik weleens proberen.

Waar kan ik dit doen?

Een zoektocht op Google met ‘snowrafting’ levert diverse resultaten op. Met name in de populaire wintersportlanden. Het kan onder meer in Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en de Verenigde Staten. Maar ook in Japan en Slowakije.

alle 28 artikelen over Activiteiten

Bekijk alle artikelen