Kajakken bij Étretat

Bijzondere excursie langs de rotsen van Normandië

Kajakken bij Étretat is de beste excursie om de steile krijtrotsen op een andere manier te ontdekken. Vanaf het strand bij het dorp langs de kust van Normandië kun je eenvoudig een kajak of kano huren. Het is in dit deel van Frankrijk vaak lekker weer, waardoor je opvallend weinig golven hebt. Je kunt dan eenvoudig langs de steile kusten en natuurlijke bogen varen. Ik maakte deze trip aan het einde van de dag met opvallend zacht licht. Dit zijn de beste tips voor kajakken bij Étretat.

De kustlijn van Étretat kun je te voet verkennen. Maar vanaf het water heb je een uniek zicht op de hoge rotsen en kun je opvallend dichtbij de drie natuurlijke bogen komen. Sterker nog, bij rustig weer kun je er op je gemak doorheen varen. Wat extra interessant is, ook voor het maken van foto's en video's van je tocht. Je kunt ter plekke een waterdichte ton krijgen voor al je spullen. Zorg wel dat je deze goed vast maakt aan je kajak. Onderweg kun je ook verschillende zeedieren tegenkomen, zoals zeevogels, zeehonden en misschien zelfs dolfijnen.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Hoe ziet de kajak en kano excursie er uit?

Als je over het strand loopt bij het dorp zie je vanzelf de kajaks liggen. Deze kun je per uur huren. Neem ruim de tijd, het is mooier dan je verwacht. En je maakt al snel enkele stops onderweg. De meeste bezoekers volgen de kust, de eerste natuurlijke boog is al zichtbaar. Deze heet Falaise d'Aval en is wereldberoemd uit films en televisieseries.

Vandaar kun je verder varen langs de kust. Het is hier vaak opvallend rustig, dit in tegenstelling tot de wandelpaden bij Étretat. In totaal kun je drie natuurlijke bogen zien, maar hou er wel rekening mee dat je dan meerdere uren onderweg bent. Neem dus water en wat te eten mee. Dan kun je onderweg heerlijk picknicken.

Onderweg heb je adembenemende uitzichten op de kustlijn, de kliffen en de uitgestrekte zee. De combinatie van de ruige natuur en het kalme water creëert een betoverend schouwspel. Deze tour was mijn absolute hoogtepunt van mijn rondreis door Normandië.

De unieke waterval

De bijzondere waterval aan zee: Pisseuses of Valaine. ©Corno van den Berg

Ik vind de meest bijzondere plek een waterval aan zee met de naam Pissueses of Valaine. Je kunt met de kajak aan land, zodat je even kunt rusten. Zorg wel dat je de kajak ver genoeg aan land legt, zodat hij niet weg drijft. De waterval vind ik verrassend mooi. Je kunt zelfs even het (koude) water voelen dat door de rotsen komt. Op een warme dag is het water heerlijk verkoelend. 

Grotten en stranden

Zo fraai is Falaise La Manneporte. ©Corno van den Berg

Langs de kustlijn zijn diverse kleine stranden en grotten te vinden. Deze zijn vaak alleen vanaf het water toegankelijk. Deze afgelegen plekken bieden vaak rust en zijn prachtig om te verkennen tijdens je kajaktocht. Ik hou van dit soort ontdekkingstochten, zeker als er verder weinig mensen in de buurt zijn.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Overnachten in Étretat

Ik heb meerdere nachten in Étretat en omgeving doorgebracht. Hierdoor kon ik lekker vroeg op pad, met mooi licht en was ik alle andere bezoekers voor. Ook in de avond kon ik zo nog genieten van dit bijzondere landschap. Er zijn diverse kleine hotels, knusse vakantiewoningen en handige appartementen in het dorp die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, dit gebied is erg populair.
Bekijk de leukste accommodaties
Mijn favoriet is Villa 10 Hotel & Spa

Let op!

Hou tijdens je tocht wel de golven en wind in de gaten. Je kajakt op open zee, wat bij tegenwind echt wel lastig kan zijn. Ook bij grote golven kan het een uitdaging zijn om terug te komen bij het strand. Als de wind te sterk is en bij slecht weer kun je (logischerwijs) geen kajak huren. 

Meer artikelen over Normandië