De Okavango is uniek, Het is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Maar deze immense rivier bereikt nooit de zee. Dit is een plek met een eigen klimaat.

Het is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Ontstaan door een ‘rivier die nooit de zee vindt’. Dit immense moeras herbergt een ongekende dierenrijkdom, met de beruchte leeuwen die olifanten jagen. Het is tevens het leefgebied van bosjesmannen en andere rijke culturen. Volgens velen is de Okavango-delta in Botswana het ‘echte Afrika’.

Eindeloze vlaktes met savannes, riviertjes en rivierbossen. Overal waar je kijkt zie je wild lopen, veel wild. De Okavango is een immens natuurgebied in het hart van Afrika. Dat dwars door landen als Angola, Namibië en Botswana loopt, al is het deel in Botswana het meest beroemd. Wereldberoemd zelfs.

De Okavango-delta is extreem groot. En met zijn 28.000 km2 bijna niet te bevatten. Het wordt vaak als grootste moeras ter wereld neergezet, maar de Pantanal in Zuid-Amerika is negen keer zo groot. De Okavango is wel de grootste binnenlandse delta. Ooit was de Okavango onderdeel van het Makgadikgadi-meer, een oeroud meer dat zo’n 10.000 jaar geleden opdroogde.

Wat resteert is de Okavango-rivier. Deze ontspringt in het hoogland van Bihé in Angola. Via Namibië stroomt de rivier Botswana binnen. Maar de zee bereikt hij nooit. Het water stroomt in Botswana over zeer vlak terrein, waardoor deze zich continu vertakt. Overal ontstaan kleine poelen en stroompjes, terwijl het water zeer traag zuidwaarts stroomt. De Okavango-rivier vormt dan ook de levensader van dit immense gebied.

De rivier zet zout af op het sediment, waardoor bijvoorbeeld planten als talloze gras- en rietsoorten, lelies en papyrus er gedijen. Dit vertraagt de stroming nog meer. En levert een leefomgeving op voor veel dieren. De rivier eindigt gedeeltelijk in het Ngamimeer; de rest verdampt op de Makarikari-vlakte, onderdeel van de Kalahari-woestijn.

De delta kent een bijzondere weercyclus. Grote delen overstromen jaarlijks. Allereerst gebeurt dit in het noordelijke deel door de extra toevoer van water. Dit gebeurt in de lokale zomer, zo rond november en december. Eilanden verdwijnen en veel dieren worden teruggedrongen op de drogere stukken. Door de warmte verdroogt het water snel, waardoor het via wolken in de maanden mei en juni als regen in het zuidelijke deel valt. Waardoor vervolgens dit deel van de Okavango langzaam onder water verdwijnt. Waarmee de Okavango een eigen klimaat kent.

Zoet water is in Afrika een kostbaar goed. De druk op de Okavango-rivier wordt dan ook steeds groter. Namibië heeft al langere tijd plannen om water uit de Okavango naar het droge midden van het land te transporteren. Andere plannen behelzen de aanleg van waterkrachtcentrales, onder meer bij Popa Falls in Namibië.

Zo’n beetje alles wat je op een safari in Afrika tegen kan komen leeft hier. Met zo’n 150 soorten zoogdieren. De meeste mensen willen daarvan graag de ‘big five’ zien. Dit zijn: leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard. Laatstgenoemde is het lastigst en garantie heb je zeker niet. Maar de speurtocht op zich, in een decor waar je U tegen zegt, is meer dan genoeg.

Beste tijd

  • Regenseizoen
    Het regenseizoen duurt van januari tot en met maart. De meeste jonge dieren worden geboren tussen november en maart, dus ook in het regenseizoen. De vegetatie is dan groen en bevat veel jonge bladeren die als voedsel dienen. Probleem is wel dat door de dichte vegetatie de dieren moeilijker te zien zijn.
  • Droge seizoen
    In de koudere maanden (mei tot november) zijn de meeste struiken kaal en trekken de dieren vaker naar het water. Waardoor je soms ongekende hoeveelheden dieren op je netvlies krijgt te zien. De maanden juli en augustus vormen het hoogseizoen en het is hier dan erg druk met toeristen.
Safari