Nog geen account?
Uniek gedrag van de koning der dieren
118 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
74 personen zijn hier geweest
Boomklimmende leeuwen kun je zien op safari in Afrika. Deze roofdieren staan niet bekend als dieren die vaak in bomen klimmen. Maar ze doen het wel op diverse nationale parken. Wetenschappers hebben wel een uitleg voor dit gedrag. Vraag er naar, want om dit te zien is uniek. Dit zijn de beste tips om leeuwen in bomen te zien.
In een klein aantal nationale parken in Afrika klimmen leeuwen in bomen. Het is een wonderlijk gezicht om deze onhandige klimmers (want dat zijn het) met zijn allen languit te zien liggen op de takken. Lees hier meer over de leeuw.
Op mijn recente reis door Oeganda reisde ik naar Queen Elizabeth National Park. Dit park is beroemd om de leeuwen die in bomen klimmen. Al moet je geluk hebben om het te zien. Plots zag ik leeuwen uitrusten in een bomen!
Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je gratis op mijn YouTube kanaal
Mijn gids had een goede tip. Tijdens onze safari zag ik honderden bomen en al snel werd ik bijna tureluurs van het turen. De dieren hebben een groot gebied waar ze leven, dus geluk heb je nodig. Dit geldt ook voor een ervaren gids. Hij zei niet naar de volledige bomen te kijken, maar alleen naar de onderste takken.
Als leeuwen in bomen liggen laten ze hun poten en staart hangen, en dat is precies waar jij op moet letten. Als jij dus een tak ziet, met wat 'vreemde' takken die naar beneden hangen, zijn het waarschijnlijk leeuwen. Of een luipaard, want dat is ook mogelijk. Het werkte, want zo zag ik de dieren uit bovenstaande video.
Daarnaast kunnen leeuwen alleen in bomen klimmen waarvan de stam niet te steil is. Dus ook daarop kun je bomen selecteren. Als ze een hoge steile stam hebben kan een leeuw er niet in klimmen (een luipaard wel), dus kun je de volgende boom gaan inspecteren. Op deze manier kun je relatief makkelijk grote groepen bomen verkennen. Succes!
De reden van het gedrag is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk doen ze het om irritante bijtgrage vliegen te vermijden, zoals de tseetseevlieg. Het kan ook zijn dat ze niet gestoord willen worden door andere roofdieren zoals hyena’s. Ook kan het zijn om slangen te vermijden. Het gebeurt meestal in parken waar het gras vaak hoog is, zodat leeuwen moeite hebben met zicht. Opmerkelijk is wel dat niet alle leeuwen het lijken te doen.
Jonge dieren leren het klimmen al snel. waardoor je ook jonge leeuwen in de bomen kunt zien. Let wel, ze zijn lang niet zo handig als bijvoorbeeld het luipaard. Dit dier is zeer behendig, terwijl een leeuw in een boom er altijd wat klunzig uit ziet heb ik gemerkt.
Dit gedrag kun je alleen zien in een beperkt deel van Afrika. Het wordt geregeld gezien in Serengeti National Park, Tarangire National Park en Lake Manyara National Park (allen in Tanzania). Maar ook in Lake Nakuru National Park (in Kenia), alsook in het eerder genoemde Queen Elizabeth National Park (in Oeganda). De gidsen weten het en speuren bewust de bomen af. Dus niet alleen voor een luipaard, die graag in een boom zit, maar dus ook voor boom klimmende leeuwen.
Corno's Reistips
Een rondreis door Tanzania wordt vaak gecombineerd met één of meerdere omliggende landen zoals Kenia of Zambia. Ik kan je goed helpen door je tips te geven op basis van mijn eigen reiservaring. En ik kan je helpen de perfecte reis samen te stellen. Ik werk samen met zelfstandige reisagenten die ook voor mij reizen samen stellen. Vraag hier jouw gratis reisadvies aan. Wil je het liever zelf regelen? Ik gebruik deze websites vaak voor mijn reizen.
118 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
74 personen zijn hier geweest