blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Zie leeuwen in bomen klimmen

Uniek gedrag van de koning der dieren

Een leeuw die in een boom klimt. Of zelfs een hele troep, die uitrust in een boom. Terwijl dit geen dieren zijn die bekend staan als dieren die dit vaak doen. Wie op safari gaat in Afrika kan dit fenomeen tegen komen. Vraag er naar, want dit gedrag is uniek.

In een klein aantal nationale parken in Afrika klimmen leeuwen in bomen. Het is een wonderlijk gezicht om deze onhandige klimmers (want dat zijn het) met zijn allen languit te zien liggen op de takken.

Waarom doen leeuwen dit?

De reden van het gedrag is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk doen ze het om irritante bijtgrage vliegen te vermijden, zoals de tseetseevlieg. Het kan ook zijn dat ze niet gestoord willen worden door andere roofdieren zoals hyena’s. Opmerkelijk is wel dat niet alle leeuwen het lijken te doen. 

Jonge dieren leren het klimmen al snel. waardoor je ook jonge leeuwen in de bomen kunt zien. Let wel, ze zijn lang niet zo handig als bijvoorbeeld het luipaard. Dit dier is zeer behendig, terwijl een leeuw in een boom er altijd wat klunzig uit ziet heb ik gemerkt.

Twee jonge leeuwen in een boom.

Waar kan ik dit zien?

Dit gedrag kun je alleen zien in een beperkt deel van Afrika. Het wordt geregeld gezien in Serengeti National Park, Tarangire National Park en Lake Manyara National Park (allen in Tanzania). Maar ook in Lake Nakuru National Park (in Kenia), alsook in Queen Elizabeth National Park (in Oeganda). De gidsen weten het en speuren bewust de bomen af. Dus niet alleen voor een luipaard, die graag in een boom zit, maar dus ook voor boom klimmende leeuwen.