Waarom moet ik dit dier zien?

De leeuw is de Koning van de Jungle. Al leven er geen leeuwen in het regenwoud. Wel op de grote vlaktes van Afrika, alsook in India. Jij kunt deze roofdieren ontmoeten op safari. Dit zijn de beste tips voor je safari.

De leeuw zijn onderdeel van de Big Five van Afrika. Ze staat meestal bovenaan het lijstje van een veel safarigangers. Dit ultieme roofdier laat zich vaak zien op safari, al moet je wel wat geluk hebben.

Het mannetje heeft toch wel de meeste uitstraling. In de eerste plaats is hij groter. In de tweede plaats heeft hij lange manen en laat soms zijn indrukwekkende gebrul horen. Maar het vrouwtje jaagt vaak, wat ook heel bijzonder is om te zien. En dus essentieel voor een troep leeuwen om te overleven.

In de grotere natuurgebieden volgen leeuwen vaak de migrerende dieren als zebra’s en gnoes. Zodat ze zelf ook het gehele jaar door voldoende voedsel hebben. Een troep leeuwen kan uit wel dertig dieren bestaan, waarvan de vrouwtjes de vaste kern vormen. Vrouwtjesleeuwen zijn ook diegene die jagen. De mannetjes verdedigen de troep tegen andere mannetjesleeuwen. De Engelse naam is lion, terwijl de Latijnse naam panthera leo is.

De unieke vlekken van jonge leeuwen

Als je de mazzel hebt om jonge leeuwen te zien, zal je iets opvallen. Ze hebben redelijk grote vlekken op hun vacht. Maar deze trekken langzaam weg als ze ouder worden. Al kun je ze nog goed zien bij jonge dieren.

Het is volgens geleerden een teken dat deze dieren vroeger ook vlekken hadden, net als dieren als luipaard en jachtluipaard. Maar dat ze die door evolutie kwijt zijn geraakt. Mogelijk is dit om zich beter aan te passen aan hun omgeving. Om bijvoorbeeld minder op te vallen.

 

De beste plekken om de leeuw te zien: