Waarom moet ik dit dier zien?

De leeuw is de Koning van de Jungle. Al leven er geen  leeuwen in jungles. Maar wel op de grote vlaktes van Afrika, alsook in de woestijnen en de bergen.

Engelse naam: lion, Latijnse naam: panthera leo

De leeuw staat meestal bovenaan het lijstje van een veel safarigangers. Dit ultieme roofdier laat zich vaak zien op safari, al moet je wel wat geluk hebben. Het mannetje heeft toch wel de meeste uitstraling. Hij is groter, heeft lange manen en laat soms zijn indrukwekkende gebrul horen. Maar het vrouwtjes jaagt vaak, wat ook heel bijzonder is om te zien.

In de grotere natuurgebieden volgen leeuwen vaak de migrerende dieren als zebra’s en gnoes. Zodat ze zelf ook het gehele jaar door voldoende voedsel hebben. Een troep leeuwen kan uit wel dertig dieren bestaan, waarvan de vrouwtjes de vaste kern vormen. Vrouwtjesleeuwen zijn ook diegene die jagen. De mannetjes verdedigen de troep tegen andere mannetjesleeuwen.

Als je de mazzel hebt om jonge leeuwen te zien, zal je iets opvallen. Ze hebben redelijk grote vlekken op hun vacht. Maar deze trekken langzaam weg als ze ouder worden. Het is volgens geleerden een teken dat deze dieren vroeger ook vlekken hadden, net als het luipaard en jachtluipaard. Maar dat ze die door evolutie kwijt zijn geraakt. Mogelijk om zich beter aan te passen aan hun omgeving. Om bijvoorbeeld minder op te vallen.

De bijzondere Kalahari leeuw

De imposante Kalahari leeuw.
De imposante Kalahari leeuw.Dave Wilson

De leeuwen in de Kalahari zijn bijzonder. Het is geen aparte soort, maar wel een ondersoort. En ze zien er duidelijk anders uit. Deze leeuw staat hoger op de poten en is lichter van kleur. Het meest opvallende zijn de manen van de mannetjes. In plaats van donkerbruin zijn ze meestal gitzwart. Volgens wetenschappers zijn dit vergevorderde aanpassingen aan hun omgeving. Zo geeft hun lichte vacht ze een betere camouflage, terwijl hun bouw ze sneller en lichtvoetiger maakt.

Ik reisde naar de unieke Kalahari-woestijn. En zag hoe deze dieren die zowaar in staat zijn om in dit droge gebied te overleven. En ja, de mannetjes zien er anders uit door hun donkere manen. Nog indrukwekkender vind ik.

Meer informatie over de Kalahari leeuw

 

De beste plekken om de leeuw te zien: