Zie de Victoria-watervallen per helikopter

Een unieke manier om dit natuurgeweld te zien

De Victoria-watervallen per helikopter; het is een unieke excursie. Je vliegt langs de Victoria-watervallen en zie je het hele gebied vanuit vogelperspectief. En dan zie je hoe die relatief smalle kloof voor een van de grootste natuurspektakels ter wereld zorgt. Vergeet je fotocamera niet.

Een helikoptervlucht boven Vic Falls. Wie wil zien hoe groot en imposant Vic Falls is moet de lucht in. Dat kan op diverse manieren. Onder meer met een helikopter die alle kanten van de watervallen laat zien. Niet goedkoop, wel heel bijzonder.

Hoe ziet de helikopter excursie er uit?

Ik heb deze helikopter tour ook gedaan en werd aangenaam verrast. Je vertrekt in de buurt van de watervallen, maar kan ze pas na een paar minuten zien. Wat wel prettig is, want dan kun je even wennen aan de helikopter, het licht en het uitzicht. 

De piloot geeft je allerlei informatie over de rivier, de watervallen en alles wat je ziet. En je kunt hem via de koptelefoon vragen stellen. Hou er wel rekening mee dat de meeste excursies kort zijn en je dus snel weer op de grond staat.

Let op of je aan de oeverkant van de rivier olifanten ziet, die hier geregeld komen drinken. Ook kun je verderop in de rivier nijlpaarden zien. En je kunt de toeristen zien die op de diverse uitkijkpunten staan. Kijk maar of je alles herkend waar je zelf bent geweest.

Het uitzicht tijdens een helikoptervlucht bij Victoria Falls.

Het is slimmer om eerst de watervallen van dichtbij te zien en dan nog eens vanuit de lucht. Al kan andersom natuurlijk ook, zodat je kunt refereren aan het groter geheel. En je dus precies weet waar je staat. Aan jou de keus.

Zambia of Zimbabwe?

Wie Vic Falls bezoekt kan dit vanuit Zambia doen, maar ook vanuit Zimbabwe. De helikopters vliegen voornamelijk vanuit Zimbabwe. Dit land heeft ook het meeste luchtruim boven de watervallen. 

Vanuit het stadje Victoria Falls, of eigenlijk de buitenwijken, vertrekken elke dag diverse helikopters. De prijzen zijn ongeveer gelijk en zijn zeker niet goedkoop. Hooguit de lengte van de vlucht verschilt en dus ook de prijs. Check vooraf de prijzen, de lengte van de vlucht alsook de vertrektijd.

Probeer vroeg in de ochtend of in de namiddag te gaan als het licht zacht is. Vermijd de tijd tussen 10 uur en 3 uur in de middag. Het licht is dan eigenlijk te fel voor foto’s en alles is flets. Wat zonde is van deze unieke excursie. Probeer tevens het stoeltje naast de piloot te krijgen. Dan heb je ook vooruit uitzicht…

Beste tijd voor deze excursie:

Dit deel van Afrika heeft omgekeerde seizoenen met ons. Je kunt hier het gehele jaar de tocht per helikopter maken. Maar, aan het einde van de droge periode is de watertoevoer wel erg laag. Dit zijn de maanden vooral de oktober en november. In de maanden december tot maart neemt het water snel toe.

April tot juni is de piek; dan zijn de watervallen op hun sterkst. In juli en augustus is er ook nog genoeg water. Sterker nog, dan kun je de watervallen heel goed zien, omdat er minder mist is door het water.

Boek je helikoptervlucht

alle 11 artikelen over Zambia

Bekijk alle artikelen