Waarom moet ik hier heen?

Buenos Aires is een heerlijke mengelmoes van culturen; Europees en Zuid-Amerikaans. Het was het beroemde thuis van Eva Perón. En is de bakermat van de tango. Met rijke en uitbundige architectuur. En lekker eten.

De Britse krant The Sunday Times riep Buenos Aires al in 2005 uit tot ‘coolest city on earth’. De sfeer, het nog immer aanwezige verleden en het leven dat zich op straat afspeelt waren de belangrijkste redenen. Buenos Aires wordt vaak het ‘Parijs van het zuiden’ genoemd. Dit komt door de grote Europese invloed door de eeuwen heen. Een mooie mix van Zuid-Amerika en Europa. Het is tevens de bakermat van de tango. De stad is eenvoudig te bereizen.

Het over het algemeen zachte klimaat zorgt er voor dat hier het dagelijkse leven zich op straat afspeelt. En dan met name in de kleine steegjes met barretjes en shops. Als toerist kun je hier simpelweg op een bankje gaan zitten. En zien hoe vrouwen boodschappen doen, terwijl verliefde stelletjes alleen maar oog voor elkaar hebben. Mannen praten bij in de parken, vaak met veel handgebaren.

En dat in een decor van rijke en uitbundige architectuur, waar de sfeer van het verleden nog te proeven is door de vele authentieke gebouwen. Maar hier zijn ook veel moderne invloeden te vinden. Dit is Buenos Aires, typisch Argentijns maar ook een tikkeltje Europees. Dit is het land van Máxima, maar ook van de Dwaze Moeders en Eva ‘Evita’ Perón.

De Argentijnse hoofdstad ligt aan de riviermonding van de Rio de la Plata-rivier. Ondanks de ligging in een lastig gebied met veel water is de stad architectonisch bijzonder. Bijna alle wegen zijn symmetrisch aangelegd, net als de wijken. Toch ademt elke wijk zijn eigen sfeer uit. En dat zijn er maar liefst 47.

Na de komst van de Spanjaarden in de zestiende eeuw blijft Buenos Aires zo’n tweehonderd jaar relatief klein. De Spanjaarden gaven de voorkeur aan andere toevoerhavens zoals Lima. Pas rond de 19e eeuw floreerde de stad. De Europeanen kwamen nu opnieuw, maar nu om hier een bestaan op te bouwen.

De depressie waarin het gehele land verzeild raakte van 2001 heeft in de gehele wereld het nieuws gehaald. Langzaam krabbelt het land weer overeind. Waardoor ook het toerisme weer toeneemt. De wijk Palermo heeft zowel stadsparken (met veel sportvelden) als tientallen barretjes, terrasjes en winkeltjes. De wijken La Boca (waar veel kunstenaars leven) en San Telmo staan bekend om hun typische Zuid-Amerikaanse architectuur en sfeer. Met een modern verfje…

Doen!-tips:
Relax in Palermo Park
Wie de stad even wil ontvluchten kan een bootje huren in Palermo Park. Zeker in het weekend is dit park de plek waar joggers, fietsers en wandelaars elkaar ontmoeten. Het park is fraai aangelegd Het is tevens een ideale plek voor een picknick of een romantische wandeling. Let op: ’s nachts is het vooral een plek voor prostituees.

Beleef het ‘Festival de Tango’
Wie gek is op tango, of graag naar de dans kijkt, kan dit grote festival bezoeken. Met name de ‘open classes’ voor beginners zijn populair. Bijzonder zijn de voorstellingen waarbij tango wordt gemixed met andere dans- en muziekstijlen. Voor toeristen wordt een soort van circuit uitgezet om de historie van de tango te achterhalen.

Zie historisch forensisch onderzoek
Het Museo de la Policia Federal is een bezoek waard voor wie enkele uurtjes te doden heeft. Dit museum behoort tot de meest vreemde, maar ook intrigerende ter wereld. Het is in 1899 opgezet door ene dokter Julian Beazley, die tijdens het bewind van president Roca allerlei onderzoeken deed naar de misdaad. Zijn gebruiksvoorwerpen zijn hier zonder probleem te bezichtigen. Let op de vele foto’s die vaak het verhaal achter de misdaad vertellen. Het is bijna ‘camp’ om het zo te zien in een oud, stoffig gebouw.

Bezoek het graf van Eva Perón
Recoleta is een luxe wijk, maar tevens de naam van de beroemde begraafplaats. Hier liggen veel grootheden uit de Argentijnse geschiedenis begraven. De bekendste is waarschijnlijk Eva Perón, ook wel Evita genoemd in de Spaanstalige landen. Haar stoffelijke resten werden jarenlang in o.a. Italië bewaard. Sinds een aantal jaren is ze bijgezet in de tombe van de Duartes-familie. Veel tombes zijn gemaakt van marmer en zijn uitbundig gedecoreerd. Op de begraafplaats kun je tevens talloze bouwstijlen zien. Het is zeker een bezoek waard en neem de tijd om hier rond te dwalen.

Kajak onder de rook van Buenos Aires
De riviermonding bij de stad is ideaal voor een kajaktocht. Met name de Parana-rivier leent zich hier goed voor. Onder de rook van de stad is een totaal andere levensstijl zichtbaar. De lokale bevolking leeft hier op de vele eilandjes en de rivier is de levensader. Ook al heeft het gebied hard te lijden van menselijke activiteit, het is nog steeds een oase van groen.

Leer Latijns-Amerikaanse kunst maken
Het Museo de Arte Latino Americano de Buenos Aires is niet alleen een indrukwekkend museum. Je kunt hier ook een workshop volgen, waarbij je bij het schilderen leert felle kleuren te gebruiken om je boodschap duidelijk te maken. Het voordeel is ook dat je de kunst in het museum beter leert waarderen. Of juist niet natuurlijk.

Eet steak bij het beroemde La Cabaña Las Lilas
Dit restaurant is dé plek om de nationale specialiteit te leren ontdekken. Dit grillrestaurant werd in 1905 opgericht en is nu gevestigd in een omgebouwd warenhuis in de havenbuurt Puerto Madero. De stieren worden op een granen- en hormonenvrij dieet grootgebracht, waardoor het vlees veel minder vet bevat. Een verplichte gang voor een liefhebber van lekker eten.

Beleef El Teatro Colón
El Teatro Colón is één van de belangrijkste operahuizen ter wereld. Maar dit theater is ook een plek voor de beroemde tango. Je kunt zowel een rondleiding krijgen als een concert bezoeken. Voor dat laatste moet je wel ver van te voren reserveren. Maar het is de moeite waard, meer dan zelfs.

Ruik aan Maradona’s heilige gras
Midden in de wijk La Boca ligt het voetbalstadion van Boca Juniors, de club waar Maradona een paar jaar heeft gespeeld. Toeristen kunnen een rondleiding krijgen door het stadion, waarbij vooral de kasten met gewonnen prijzen laten zien hoe rijk de club is. Ook het standbeeld van Maradona ontbreekt niet. Op de tribune heeft de Argentijnse voetballegende een erestoel. Voor het leven…

Leer Argentijns koken
Wie gek is op de Argentijnse keuken kan diverse kookcursussen volgen. Ook meerdaagse. Bijvoorbeeld hoe je empanadas maakt, of hoe je het vlees grilt. Of hoe je complete gerechten maakt. Het kan zelfs met overnachting, zodat je wel heel intensief met het eten aan de bak kan.

Verdwaal in kleuren op Calminito
Calle Calminito in de wijk Barrio de la Boca is een van de meest bijzondere straten in Buenos Aires. Hier (maar ook in de omliggende straten) staan talloze huisjes die beschilderd zijn met felle kleuren. Hier kun je heerlijk wandelen en zien hoe de ene bewoner zijn huis nog opvallender heeft gekleurd dan de ander.

Zie de wisseling van de wacht
Het presidentiële paleis, Casa Rosada, wordt streng bewaakt. Door de zogeheten ‘Granaderos de San Martin’. Elke dag is er de wisseling van de wacht, met veel uiterlijk vertoon. ’s Ochtends om 07.00, 09.00 en 11.00 uur, ’s middags is het 13.00, 15.00, 17.00 en 19.00 uur.

Hoor de roep van de Dwaze Moeders
Op het Plaza de Mayo komen al decennialang de Dwaze Moeders bijeen. Dit gebeurt nog steeds geregeld, meestal op donderdag. Ze vragen aandacht voor hun zonen die tijdens het militaristische bewind in de jaren tachtig zijn verdwenen. En al jaren bidden ze hier om hun terugkeer. Inmiddels is hun roep om rechtvaardigheid wereldberoemd geworden.

Bezoek een voetbalwedstrijd
De Argentijnen zijn voetbalgek. Een voetbalwedstrijd meemaken is dan ook een hele belevenis. Online zijn kaartjes te bestellen voor met name de profcompetitie. Boca Juniors is de meest populaire club van deze stad, maar feitelijk is elke wedstrijd een belevenis.

Wandel met een lokale gids
Een stad als Buenos Aires heeft talloze attracties die niet in de reisgidsen staan. Zeker wat populaire barretjes en restaurants betreft. Maar ook voor wie graag achtergrondinformatie wil bij de talloze bezienswaardigheden is een lokale gids zeer nuttig. En je kunt veel van je vragen kwijt. Zeker aan het begin van je bezoek is het zeer aan te bevelen, zodat je je al snel thuis voelt.

Zoek naar de roots van de tango
Barrio de San Telmo is de oudste straat van de stad en dé plek voor live-tango. De vrije zondag is er het meeste te beleven. Volgens de verhalen komt hier de ‘oertango’ vandaan. De sfeer is bijzonder. De vele oude huizen, barretjes en kinderkopjes geven het een mystieke sfeer. Daarnaast zijn er indoor-vlooienmarkten en op Plaza Dorrego is een antiekmarkt.

Leer polo op een authentieke school
Polo is een populaire sport in Argentinië. Eén van de bekendste scholen is La Martina Polo Ranch. Toeristen zijn welkom en kunnen niet alleen de pony’s zien, maar ook meehelpen met de verzorging. En, polo leren. Met natuurlijk de regels en spelinzicht, maar ook hoe je één wordt met je paard. Zodat je je tegenstander te snel af bent…

Beste tijd:
In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft Buenos Aires geen bijzonder warm klimaat. De seizoenen zijn omgekeerd aan de onze. Dus winter in Europa betekent zomer in Buenos Aires.

Daarom staat januari te boek als warmste maand met een gemiddelde van 25°C. Het is dan tevens benauwd, waardoor veel inwoners hun vakantie ergens anders vieren.

In de winter, oftewel juli wordt het zo’n 10 tot 12 graden. Echt koud wordt het hier niet.