Nog geen account?
Hippe stad in Argentinië, die keer op keer verrast met veel Franse invloeden
104 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
76 personen zijn hier geweest
Buenos Aires werd door de Britse krant The Sunday Times al in 2005 uitgeroepen tot ‘coolest city on earth’. De sfeer, het nog immer aanwezige verleden en het leven dat zich op straat afspeelt zijn de belangrijkste redenen.
Buenos Aires wordt vaak het ‘Parijs van het zuiden’ genoemd. Dit komt door de grote Europese invloed door de eeuwen heen. Een mooie mix van Zuid-Amerika en Europa. Het is tevens de bakermat van de tango. De stad in Argentinië is eenvoudig te bereizen.
Het over het algemeen zachte klimaat zorgt er voor dat hier het dagelijkse leven zich op straat afspeelt. En dan met name in de kleine steegjes met barretjes en shops. Als toerist kun je hier simpelweg op een bankje gaan zitten. En zien hoe vrouwen boodschappen doen, terwijl verliefde stelletjes alleen maar oog voor elkaar hebben. Mannen praten bij in de parken, vaak met veel handgebaren.
En dat in een decor van rijke en uitbundige architectuur, waar de sfeer van het verleden nog te proeven is door de vele authentieke gebouwen. Maar hier zijn ook veel moderne invloeden te vinden. Dit is Buenos Aires, typisch Argentijns maar ook een tikkeltje Europees. Dit is het land van Máxima, maar ook van de Dwaze Moeders en Eva ‘Evita’ Perón.
De Argentijnse hoofdstad ligt aan de riviermonding van de Rio de la Plata-rivier. Ondanks de ligging in een lastig gebied met veel water is de stad architectonisch bijzonder. Bijna alle wegen zijn symmetrisch aangelegd, net als de wijken. Toch ademt elke wijk zijn eigen sfeer uit. En dat zijn er maar liefst 47.
Na de komst van de Spanjaarden in de zestiende eeuw blijft Buenos Aires zo’n tweehonderd jaar relatief klein. De Spanjaarden gaven de voorkeur aan andere toevoerhavens zoals Lima. Pas rond de 19e eeuw floreerde de stad. De Europeanen kwamen nu opnieuw, maar nu om hier een bestaan op te bouwen.
De depressie waarin het gehele land verzeild raakte van 2001 heeft in de gehele wereld het nieuws gehaald. Langzaam krabbelt het land weer overeind. Waardoor ook het toerisme weer toeneemt. De wijk Palermo heeft zowel stadsparken (met veel sportvelden) als tientallen barretjes, terrasjes en winkeltjes. De wijken La Boca (waar veel kunstenaars leven) en San Telmo staan bekend om hun typische Zuid-Amerikaanse architectuur en sfeer. Met een modern verfje… Lees hier mijn tips voor de leukste bezienswaardigheden en excursies in deze stad.
Plaza de Mayo (wat Mei-Plein betekent) vormt het hart van Buenos Aires. Het plein stamt uit 1580 was vaak het middelpunt in de geschiedenis. Hier sprak onder meer Eva Perón, bij ons bekend als ‘Evita’, maar ook talloze presidenten die vanaf het balkon van het Roze Huis hun toespraak hielden. Het is ook de plek waar De Dwaze Moeders nog steeds protesteren tegen de talloze verdwijningen van mensen in de afgelopen decennia. Het Plaza de Mayo is ook de plek waar diverse staatsgrepen hebben plaats gevonden. De naam komt dan ook van de Mei-Revolutie, op 25 mei 1810, wat de eerste stap naar onafhankelijkheid was.
Het ‘Roze Huis’ is een van de meest opvallende gebouwen in de stad. Dit is het presidentieel paleis waar de overheid van Argentinië huist. Geleerden zijn het er niet over eens waarom het paleis roze is. Het kan een mix zijn van de kleuren die de twee oppositiepartijen dragen (rood en wit). Maar veel meer inwoners denken dat in het verleden de verf bewust is aangelengd met koeienbloed. Dit om het beter te beschermen tegen de hoge luchtvochtigheid in dit gebied. In het pand is een museum gevestigd waar je allerlei overheidszaken kunt zien. Het imposante gebouw werd tussen 1860 en 1880 gebouwd en staat aan het Plaza de Mayo, aan de oostelijke kant.
De Banco de la Nación is een van de vele historische panden in Buenos Aires. Het ligt rustiek aan de Plaza de Mayo. De hoge zuilen aan de voorkant geven het een extra imposante uitstraling, maar het is vooral de omvang van het pand dat tot de verbeelding spreekt.
In dit gebouw ontstond de eerste Argentijnse regering. We hebben het dan over 1810, ten tijde van de revolutie. De oudste stenen van El Cabildo stammen uit 1600, toen de Spanjaarden hier nog de heersers waren. Vandaar ook de Spaanse naam, wat stadhuis betekent. Later zijn er diverse aanpassingen gemaakt, maar het koloniale ontwerp is in stand gebleven. In El Cabildo is ook een museum gevestigd. Zo kun je hier de historisch waardevolle overblijfselen van de revolutie zien.
De Kathedraal van Buenos Aires bestaat al sinds de 16e eeuw, maar de historische kerk stortte in 1832 in. De wederopbouw heeft gezorgd voor een bijzondere mix van stijlen. De kerk is opvallend laag. Zo kun je goed de neo-klassieke stijl uit de 19e eeuw zien met onder meer 12 Corinthische zuilen. Deze vertegenwoordigen de 12 apostelen. Binnenin is een mix van neo-Renaissance en neo-barok te zien. De kerk staat op de hoek van San Martín en Rivadavia.
De Avenida 9 de Julio is de breedste boulevard ter wereld. Maar opvallend genoeg ook weinig voetgangersvriendelijk. Een van de weinige plekken om hem te voet over te steken (of eigenlijk onder door te lopen) is via de 67 meter hoge Obelisk. Deze werd in 1936 hier neergezet als herinnering aan het 400-jarig bestaan van de stad. De weg is ongeveer een kilometer lang en loopt van noord naar zuid door de stad.
Dit theater opende in 1908 met de opera Aida van Verdi. Teatro Colón groeide al snel uit tot een van de belangrijkste operahuizen ter wereld. Waar grootheden als Maria Callas, Enrico Caruso en Luciano Pavarotti hebben opgetreden. Maar het is ook een plek voor de beroemde tango. In dit theater kunnen maar liefst 2.500 mensen plaats nemen. De bouwstijl is typisch Italiaanse Renaissance. Het theater ligt aan Toscanini 1180.
Dit winkelcentrum ligt in het hart van de stad. De architectuur is een kopie van het beroemde winkelcentrum Galleria Vittorio Emanuele in het Italiaanse Milaan. Het immense gebouw herbergt tevens opvallend veel wandtekeningen. Naast veel exclusieve shops zijn er vaak lunchconcerten te horen. Galeria Pacifco ligt aan Florida, tussen de straten Cordoba en Viamonte.
Schedels en menselijke botten bij de ingang leiden naar het zilveren altaar van deze kerk met zijn vele kapels. De Iglesia del Pilar stamt uit 1732 en is daarmee de oudste nog bestaande kerk van de stad. Deze witte kerk wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van Argentijnse koloniale architectuur. De kerk staat aan 1904 Junin.
Dit 32 etages hoge appartementengebouw is in Art Deco-stijl gebouwd. Het 102 meter hoge gebouw is gemaakt van beton en staat op een heuvel in de Retiro-wijk. Drie architecten hebben aan de klus gewerkt: Gregorio Sánchez, Ernesto Lagos en Luis María de la Torre. Het in 1936 gebouwde ‘Edificio Kavanagh’ was destijds het hoogste gebouw van Zuid-Amerika. Hij ligt aan 1065 Florida.
MALBA staat voor Museo de Arte Latino Americano de Buenos Aires. Dit pas in 2001 geopende museum is snel uitgegroeid tot een beroemde verzamelplek voor Latijns-Amerikaanse kunst. In eerste instantie was het niet meer dan de privé-collectie van directeur Eduardo F. Constantini, maar tegenwoordig is hier een compleet beeld te zien van de geschiedenis van deze kleurrijke kunst. Hier zijn ook wisselende tentoonstellingen te zien. De toegang tot het museum is gratis.
Wie de stad even wil ontvluchten kan een bootje huren in Palermo Park. Zeker in het weekend is dit park de plek waar joggers, fietsers en wandelaars elkaar ontmoeten. Het park is fraai aangelegd Het is tevens een ideale plek voor een picknick of een romantische wandeling. Let op: ’s nachts is het vooral een plek voor prostituees.
Wie gek is op tango, of graag naar de dans kijkt, kan dit grote festival bezoeken. Met name de ‘open classes’ voor beginners zijn populair. Bijzonder zijn de voorstellingen waarbij tango wordt gemixed met andere dans- en muziekstijlen. Voor toeristen wordt een soort van circuit uitgezet om de historie van de tango te achterhalen.
Het Museo de la Policia Federal is een bezoek waard voor wie enkele uurtjes te doden heeft. Dit museum behoort tot de meest vreemde, maar ook intrigerende ter wereld. Het is in 1899 opgezet door ene dokter Julian Beazley, die tijdens het bewind van president Roca allerlei onderzoeken deed naar de misdaad. Zijn gebruiksvoorwerpen zijn hier zonder probleem te bezichtigen. Let op de vele foto’s die vaak het verhaal achter de misdaad vertellen. Het is bijna ‘camp’ om het zo te zien in een oud, stoffig gebouw.
Recoleta is een luxe wijk, maar tevens de naam van de beroemde begraafplaats. Hier liggen veel grootheden uit de Argentijnse geschiedenis begraven. De bekendste is waarschijnlijk Eva Perón, ook wel Evita genoemd in de Spaanstalige landen. Haar stoffelijke resten werden jarenlang in o.a. Italië bewaard. Sinds een aantal jaren is ze bijgezet in de tombe van de Duartes-familie. Veel tombes zijn gemaakt van marmer en zijn uitbundig gedecoreerd. Op de begraafplaats kun je tevens talloze bouwstijlen zien. Het is zeker een bezoek waard en neem de tijd om hier rond te dwalen.
De riviermonding bij de stad is ideaal voor een kajaktocht. Met name de Parana-rivier leent zich hier goed voor. Onder de rook van de stad is een totaal andere levensstijl zichtbaar. De lokale bevolking leeft hier op de vele eilandjes en de rivier is de levensader. Ook al heeft het gebied hard te lijden van menselijke activiteit, het is nog steeds een oase van groen.
Het Museo de Arte Latino Americano de Buenos Aires is niet alleen een indrukwekkend museum. Je kunt hier ook een workshop volgen, waarbij je bij het schilderen leert felle kleuren te gebruiken om je boodschap duidelijk te maken. Het voordeel is ook dat je de kunst in het museum beter leert waarderen. Of juist niet natuurlijk.
Dit restaurant is dé plek om de nationale specialiteit te leren ontdekken. Dit grillrestaurant werd in 1905 opgericht en is nu gevestigd in een omgebouwd warenhuis in de havenbuurt Puerto Madero. De stieren worden op een granen- en hormonenvrij dieet grootgebracht, waardoor het vlees veel minder vet bevat. Een verplichte gang voor een liefhebber van lekker eten.
De Argentijnen zijn voetbalgek. Een voetbalwedstrijd meemaken is dan ook een hele belevenis. Online zijn kaartjes te bestellen voor met name de profcompetitie. Midden in de wijk La Boca ligt het voetbalstadion van Boca Juniors, de club waar Maradona een paar jaar heeft gespeeld.
Boca Juniors is de meest populaire club van deze stad, maar feitelijk is elke wedstrijd een belevenis. Toeristen kunnen een rondleiding krijgen door het stadion, waarbij vooral de kasten met gewonnen prijzen laten zien hoe rijk de club is. Ook het standbeeld van Maradona ontbreekt niet. Op de tribune heeft de overleden Argentijnse voetballegende nog altijd een erestoel.
El Teatro Colón is één van de belangrijkste operahuizen ter wereld. Maar dit theater is ook een plek voor de beroemde tango. Je kunt zowel een rondleiding krijgen als een concert bezoeken. Voor dat laatste moet je wel ver van te voren reserveren. Maar het is de moeite waard, meer dan zelfs.
Wie gek is op de Argentijnse keuken kan diverse kookcursussen volgen. Ook meerdaagse. Bijvoorbeeld hoe je empanadas maakt, of hoe je het vlees grilt. Of hoe je complete gerechten maakt. Het kan zelfs met overnachting, zodat je wel heel intensief met het eten aan de bak kan.
Calle Calminito in de wijk Barrio de la Boca is een van de meest bijzondere straten in Buenos Aires. Hier (maar ook in de omliggende straten) staan talloze huisjes die beschilderd zijn met felle kleuren. Hier kun je heerlijk wandelen en zien hoe de ene bewoner zijn huis nog opvallender heeft gekleurd dan de ander.
Het presidentiële paleis, Casa Rosada, wordt streng bewaakt. Door de zogeheten ‘Granaderos de San Martin’. Elke dag is er de wisseling van de wacht, met veel uiterlijk vertoon. ’s Ochtends om 07.00, 09.00 en 11.00 uur, ’s middags is het 13.00, 15.00, 17.00 en 19.00 uur.
Op het Plaza de Mayo komen al decennialang de Dwaze Moeders bijeen. Dit gebeurt nog steeds geregeld, meestal op donderdag. Ze vragen aandacht voor hun zonen die tijdens het militaristische bewind in de jaren tachtig zijn verdwenen. En al jaren bidden ze hier om hun terugkeer. Inmiddels is hun roep om rechtvaardigheid wereldberoemd geworden.
Een stad als Buenos Aires heeft talloze attracties die niet in de reisgidsen staan. Zeker wat populaire barretjes en restaurants betreft. Maar ook voor wie graag achtergrondinformatie wil bij de talloze bezienswaardigheden is een lokale gids zeer nuttig. En je kunt veel van je vragen kwijt. Zeker aan het begin van je bezoek is het zeer aan te bevelen, zodat je je al snel thuis voelt.
San Telmo is de oudste straat van de stad en dé plek voor live-tango. De vrije zondag is er het meeste te beleven. Volgens de verhalen komt hier de ‘oertango’ vandaan. De sfeer is bijzonder. De vele oude huizen, barretjes en kinderkopjes geven het een mystieke sfeer. Daarnaast zijn er indoor-vlooienmarkten en op Plaza Dorrego is een antiekmarkt.
Polo is een populaire sport in Argentinië. Eén van de bekendste scholen is La Martina Polo Ranch. Toeristen zijn welkom en kunnen niet alleen de pony’s zien, maar ook meehelpen met de verzorging. En, polo leren. Met natuurlijk de regels en spelinzicht, maar ook hoe je één wordt met je paard. Zodat je je tegenstander te snel af bent…
In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft Buenos Aires geen bijzonder warm klimaat. De seizoenen zijn omgekeerd aan de onze. Dus winter in Europa betekent zomer in Buenos Aires.
Daarom staat januari te boek als warmste maand met een gemiddelde van 25°C. Het is dan tevens benauwd, waardoor veel inwoners hun vakantie ergens anders vieren.
In de winter, oftewel juli wordt het zo’n 10 tot 12 graden. Echt koud wordt het hier niet.
Corno's Reistips
Wil jij ook naar Argentinië? Ik kan je hier goed bij helpen door je tips te geven op basis van mijn eigen reiservaring. En ik kan je helpen de perfecte reis samen te stellen. Ik werk samen met zelfstandige reisagenten die ook voor mij reizen samen stellen. Vraag hier jouw gratis reisadvies aan. Wil je het liever zelf regelen? Ik gebruik deze websites vaak voor mijn reizen.
104 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
76 personen zijn hier geweest