Zie orka’s op strand jagen op zeeleeuwen

Dit is de plek waar orka's letterlijk aan land komen om te jagen op jonge zeeleeuwen

Een orka die het strand opkomt om een jonge zeeleeuw te pakken. Een jachttechniek die alleen bekend is van het Valdés-schiereiland in Argentinië. Hier worden jaarlijks veel jonge dieren geboren. Waaronder zee-olifanten en manenrobben, die ook wel Californische zeeleeuw wordt genoemd. Dit is één van de grootste natuurspektakels op aarde.

Het is een beeld dat wereldberoemd is geworden door de televisie. Ook jij kunt dit in Valdés zien, al moet je wel geluk hebben. Of heel veel geduld.

Een aanval.... ©Kieke van Maarschalkerwaart

Valdes is de enige plek ter wereld

De jonge dieren spelen op het strand en weten niet welk gevaar zich in het water bevindt. Dan komt plots een orka het strand op en grijpt een jong als het hem lukt. Een hartverscheurend tafereel, al is dit wel de natuur. Daarna probeert hij moeizaam weer het water in te gaan. Dit gaat meestal gepaard met logge bewegingen, al lukt het uiteindelijk wel om het water in te komen.

Dit is de enige plek ter wereld waar dit te zien is. Al weten wetenschappers niet precies waarom het alleen hier gebeurt. Duidelijk is dat de dieren het hebben geleerd, maar waarom dan op andere plekken niet waar jonge dieren worden geboren?

Nog een aanval. ©Kieke van Maarschalkerwaart

Beste zicht vanaf het strand

En dit alles kun je gewoon zien vanaf het strand. Al is geluk wel een voorwaarde. Redelijk veel geluk zelfs. En je moet het juiste seizoen kiezen. Orka’s komen elk jaar in maart een paar keer per dag het strand op om hun geluk te beproeven.

Maar het strand langs de kust van Valdés is lang en dus moet je geduldig zijn. Fotografen en filmploegen liggen hier vaak dagen te wachten voordat ze iets zien. Maar als je hier rondreist is het wel handig om geregeld in de zee te kijken. Misschien zie je een paar puntige rugvinnen boven het water uit steken.

Meer informatie: www.patagonia-argentina.com/en/metodo-caza-orcas

alle 34 artikelen over Argentinië

Bekijk alle artikelen