Een aanval....
Een aanval met de bek open…. Kieke van Maarschalkerwaart

Het is één van de grootste natuurspektakels op aarde. Orka’s die het strand opkomen om een jonge zeeleeuw te pakken. Een jachttechniek die alleen bekend is van het Valdés-schiereiland in Argentinië. Hier worden jaarlijks veel jonge dieren geboren. Waaronder zee-olifanten en manenrobben, die ook wel Californische zeeleeuw wordt genoemd.

De jonge dieren spelen op het strand en weten niet welk gevaar zich in het water bevindt. Dan komt plots een orka het strand op en grijpt een jong als het hem lukt. Een hartverscheurend tafereel, al is dit wel de natuur. Daarna probeert hij moeizaam weer het water in te gaan. Dit gaat meestal gepaard met logge bewegingen, al lukt het uiteindelijk wel om het water in te komen.

Nog een aanval.
Nog een aanval. Kieke van Maarschalkerwaart

En dit alles kun je gewoon zien vanaf het strand. Al is geluk wel een voorwaarde. Redelijk veel geluk zelfs. En je moet het juiste seizoen kiezen. Orka’s komen elk jaar in maart een paar keer per dag het strand op om hun geluk te beproeven.

Maar het strand langs de kust van Valdés is lang en dus moet je geduldig zijn. Fotografen en filmploegen liggen hier vaak dagen te wachten voordat ze iets zien. Maar als je hier rondreist is het wel handig om geregeld in de zee te kijken. Misschien zie je een paar puntige rugvinnen boven het water uit steken.

Meer informatie: www.patagonia-argentina.com/en/metodo-caza-orcas