Mountainbiken op The Death Road

Dit was ooit de gevaarlijkste weg ter wereld, nu kun je er per mountainbike vanaf

Mountainbiken op The Death Road in Bolivia. Het klinkt net zo gaaf als het is. En ook wel uitdagend, want je moet echt wel opletten. Al kun je eenvoudig de rand van de weg vermijden door aan de kant van de rotswand te gaan rijden. Maar ook dan nog is voorzichtigheid geboden. Met name op de stukken waar het nat is door regen bijvoorbeeld. Zeker is dat deze excursie je adrenaline zal geven. 

The Death Road werd lang beschouwd als de gevaarlijkste weg ter wereld. Tegenwoordig is de weg het domein van mountainbikers. En ook jij kunt deze toch doen. Wat zeer avontuurlijk is.

Gevaarlijkste weg ter wereld

Deze weg in Bolivia is berucht. Al decennia lang. Jaarlijks vielen hier zo’n 200 doden in het verkeer. Of eigenlijk; in het ravijn. De lokale naam van deze weg is: El Camino de la Muerte. De naam zegt genoeg. De weg is smal, slingert door het landschap van het machtige Andes-gebergte en heeft aan een kant een diepe afgrond. Waar dus geregeld auto’s in vielen. Met name als ze elkaar wilden passeren. Terwijl er ook veel doden vielen bij slecht weer. Waardoor de weg glad wordt. 

Deze ruim 60 kilometer lange weg loopt dwars door de Andes; van La Paz naar Coroico. En was met name voor vrachtverkeer een uitdaging. Maar ja de chauffeurs moesten de afgelegen dorpen bevoorraden. Terwijl de weg op sommmige stukken maar drie meter breed was. En je altijd wel verkeer tegen komt.

Mountain Bike excursie Death Road

Inmiddels is er een alternatieve weg, maar je kunt nu met de mountainbike naar beneden op de originele weg. En dat is waarschijnlijk het meest gave dat jij in dit land gaat doen. Bij deze excursie ga je met een gids op pad. Je huurt een mountainbike en rijdt achter de gids aan. Je krijgt zeer strikte instructies waar je je beter wel aan kunt houden. 

Zorg dat je de excursie boekt bij een gerenommeerde partij. Dan weet je zeker dat de fietsen in goede conditie zijn. Neem niet de goedkoopste partij, maar wel de beste. Al kan het dan nog steeds absoluut geen kwaad om de fiets te checken. En dan met name de remmen. Zorg ook dat je niet te hoog op de fiets zit. Je moet eenvoudig met je voeten bij de grond kunnen. Dit om snel van de fiets af te kunnen bij een noodgeval. 

Zo ziet mountainbiken op de Death Road er uit.

De weg is onverhard, vaak glad door regen en riviertjes. Let dus op je snelheid. Deze trip gaat meer om te genieten van de omgeving, dan om van deze berg af te jakkeren. En ja, ook nu nog vallen er dodelijke slachtoffers. Maar als je rustig rijdt krijg je er veel voor terug. Het uitzicht is ongeëvenaard en de belevenis uniek.

Vraag ter plekke dus naar de mogelijkheden van deze excursies. En check online naar de reputatie van de aanbieder. Let ook op of de gids wel goed Engels spreekt als je geen Spaans spreekt bijvoorbeeld. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Bolivia

Lees mijn Tips

alle 9 artikelen over Bolivia

Bekijk alle artikelen