Snorkel in de heldere rivieren van Bonito

Dit gebied in Brazilië is de beste snorkelplek ter wereld voor zoetwater

Bonito in Brazilië is de beste plek om te snorkelen in zoetwater. Bij snorkelen en duiken denk je al snel aan koraalriffen op zee. Maar er zijn ook enkele zoetwaterplekken die de moeite meer dan waard zijn. Volgens kenners is Bonito de mooiste. Ik ben er geweest, het is inderdaad magisch mooi. Zo helder water in een rivier zie je zelden. En dan ook nog met vissen er in, terwijl boven je apen zich laten zien. Alsook toekans en andere vogels.

De naam van dit gebied zegt het al; Bonito betekent immers mooi in het Portugees. Het is een passende typering voor een gebied waar diverse warmwaterbronnen rivieren en grotten vormen vol leven. De stroming neemt je vanzelf mee. Terwijl je tijd genoeg hebt om lekker om je heen te kijken.

Bonito ligt niet in de zee, maar midden in Zuid-Amerika. Warmwaterbronnen stromen door talloze grotten en worden aan de oppervlakte omringd door regenwoud. Het heldere water voert je langs albino vissen, zoetwaterinktvissen en piranha's...

Een bezoek aan Bonito is dan ook een vreemde gewaarwording. Wandelend in de jungle zie je ineens diverse rivieren liggen. In het glasheldere water zwemmen duizenden vissen. Waartussen je relaxt kunt snorkelen en zwemmen. Of de diverse grotten kunt verkennen. Met talloze dieren die de wetenschap nog steeds verbazen.

De beste plek om te snorkelen in een rivier:

Bonito heeft talloze vissen. ©Corno van den Berg

De basis voor de rijkdom bestaat uit diverse warmwaterbronnen die hier aan de oppervlakte komen. Het bronwater zit vol calciumcarbonaat, dat als een natuurlijke zuiveringsinstallatie werkt.

De rivieren om te snorkelen in Bonito

De bodem bestaat uit hard kalksteen, waardoor het water een andere weg zoekt en langzaam een route uitslijpt. Met kleine watervallen tot gevolg en rivieren. Met fraaie namen, zoals:

  • Rio Sucuri
  • Rio Peixe
  • Rio Formoso
  • Rio da Prata (de meest beroemde)

Hoe ziet een excursie er uit?

Onder leiding van een gids ga jet water in. Je krijgt eerst een uitgebreide uitleg over de tocht, de veiligheid en wat je allemaal kunt gaan zien. Als je eenmaal in het water bent, merk je dat je simpelweg kunt meedrijven met de stroming.

Let wel, als je dit doet is de excursie relatief snel voorbij. Je kunt dus beter af en toe naar de zijkant gaan waar de stroming minder is. En je dus kunt drijven en kunt kijken naar de vele vissen.

Zoveel vissen zijn er in Bonito in Brazilië.

Diverse soorten vis

Het resultaat is een rijk dieren- en plantenleven en meer dan 80 grotten, sommige vol kunstzinnige stalactieten, maar hier kun je ook vreemd gevormde rotsgordijnen zien en andere natuurverschijnselen.

De hoofdattractie hier blijven de vele vissen, waarvan sommige soorten wel zo’n 40 centimeter groot worden. Met mooie namen als pacu, piraputanga en dorado. Oh, en piranha’s. Gelukkig zijn het de ongevaarlijke broertjes van de hongerige jongens van de televisie.

Het aantal soorten vissen dat je ziet is niet bijzonder, maar de hoeveelheid wel. Tientallen en soms wel honderden vissen tegelijk zijn geen uitzondering. Het vele water zorgt tevens voor een grote planten- en bomenrijkdom aan de rivieroevers. Let dus op of je nog andere dieren ziet. Toen ik hier aan het snorkelen was zag ik kapucijnerapen in de bomen bij de rivier. Al met al een ongekende ervaring.

Een kapucijneraap in Bonito.

Bonito is tegenwoordig een van de belangrijkste gebieden in Brazilië waar ecotoerisme tot bloei komt. Er worden talloze excursies aangeboden. Waaronder snorkelen, maar ook wandeltochten door het omliggende regenwoud. Ik heb bieden gedaan en heb genoten. De mix van de rivieren met de vele dieren hier is magisch.

Gruta do Lago Azul

Gruta do Lago Azul bezoeken in Brazilië.

Een ander fraai natuurfenomeen is Gruta do Lago Azul. Deze grot ligt op 17 kilometer buiten Bonito. En hij staat bekend om zijn felblauw water. wat een bijzonder contrast is met de bruine rotsen. Je kunt Gruta do Lago Azul eenvoudig bezoeken. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden.

Beste tijd voor Bonito:

Snorkelen en duiken zijn hier de hoofdactiviteiten, die het gehele jaar kunnen worden uitgevoerd. Vreemd genoeg is de beste tijd voor een bezoek vanaf december tot en met maart, oftewel het regenseizoen. Bonito en omgeving is dan erg groen. Veel planten en bomen staan in bloei wat veel dieren aantrekt. Ook is dan het waterniveau hoog en zijn de watervallen op hun wildst.

Het duiken in de grotten kan het beste in het winterseizoen (juni tot en met september); het water is dan het meest helder. Maar toch wel opvallend warm, let maar op als je er in gaat.

Let op!

Geregeld komen toeristen in de grotten van Bonito in de problemen. Ze gaan op eigen houtje op pad en verdwalen of raken gewond na een val. Het is verstandig altijd een gids mee te nemen als je diep de grotten in wilt. Het is niet alleen veiliger, maar ook krijg je veel informatie over het grottenstelsel en hun bewoners.

Veel vissen zijn erg nieuwsgierig en komen opvallend dichtbij. Ook omdat ze geregeld worden gevoerd door mensen. Wees niet bang, ze doen niets.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Brazilië

Lees mijn Tips

alle 16 artikelen over Brazilië

Bekijk alle artikelen