Athabasca Falls

Volgens velen de mooiste waterval in de Canadese Rockies

Athabasca Falls is een beroemde waterval in Jasper Nationaal Park. Dit natuurgebied ligt in het westen van Canada. De waterval ligt fraai voor een berg en is zeer imposant. Ook de kloof waar het water instroomt is de moeite waard. Daarnaast zijn er meer attracties om te zien. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden van Athabasca Falls.

Als je door Jasper rijdt is het soms lastig kiezen welke attracties je wilt zien. Zo wordt de Athabasca-waterval vaak over het hoofd gezien. Maar deze waterval is absoluut een stop waard vind ik. Ook al omdat hij naast de beroemde Icefields Parkway weg ligt.

De Athabasca, zoals hij vaak liefkozend wordt genoemd, ligt middenin een bos naaldbomen met op de achtergrond een machtige berg. Als je hier bent zul je zien dat elke foto de moeite waard wordt, zelfs bij slecht weer.

Door de ligging kun je Athabasca Falls eenvoudig bezoeken. Hou er rekening mee dat er veel andere bezoekers zijn. Als je de drukte wilt voorkomen is een goede planning noodzakelijk. Zoals ik ook deed, toen ik Athabasca Falls bezocht.

Feiten over de Athabasca Falls

  • De waterval heeft een hoogte van 24 meter en een breedte van 18 meter.
  • Ondanks het beperkte formaat stroomt er extreem veel water doorheen.
  • Door de kracht van het water in het voorjaar is dit een Klasse 5 waterval.
  • Volgens geleerden is Athabasca Falls de sterkte waterval van de Rocky Mountains in Canada.
  • Langs de waterval vind je diverse wandelpaden, houten trappen en uitkijkpunten.
  • De waterval ligt zo'n 30 kilometer ten zuiden van het bergstadje Jasper.
  • In de winter bevriezen delen van de waterval, waardoor het net een sprookje is.

Wandelen bij Athabasca Falls

De wandeling naar de wandeling is zo'n 1 kilometer lang. Vanaf de parkeerplaats Er zijn diverse platforms gemaakt vanwaar je de waterval en omgeving goed kunt zien. Dit heeft voordelen. Ten eerste kun je vanaf de meeste goed foto’s maken. Ten tweede omdat je zo op plekken kunt komen die anders onbereikbaar zijn. 

Met name in de vroege ochtend is het hier fraai. En ben je veel andere bezoekers voor. Als de zon schijnt kun je een regenboog zien in de mist die ontstaat door het vallende water.

De kloof

Vergeet niet te zien waar het water blijft na de waterval. Het wringt zich tussen de rotsen door. Door de eeuwen heen heeft het hier dus een pad gebaand. Het is zeer indrukwekkend om te zien. En dat moment is perfect voor foto’s. Zodat je net even andere foto’s hebt dan de meeste toeristen.

De kloof van Athabasca Falls is ook fraai.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Raften bij de Athabasca Falls

Op het laagste punt kun je gaan raften. Je ziet hier de plastic boten het water in gaan en de rivier af zakken. Dit zijn pittige tochten, maar wel erg gaaf. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden voor deze excursie.

Overnachten in Jasper National Park

In dit natuurgebied moet je meerdere nachten verblijven om alles te ontdekken. Denk aan minimaal drie nachten. Er zijn meerdere hotels die je kunt boeken. Al vind je hier ook bed & breakfasts, campings en appartementen. Wees er wel op tijd bij, want dit is het meest populaire gebied in West-Canada. Zeker in de vakanties zijn veel hotels volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties in de omgeving

Beste tijd voor Athabasca Falls

Zowel in de zomer, het voorjaar als de winter is deze waterval fraai. Hou er wel rekening mee dat de waterval in de winter en voorjaar veel meer water heeft dan in de herfst. 

Maar, in de herfst komen er de kleuren van de bladeren bij. Let op, dit zijn alleen de loofbomen, die dan her en der een gele of rode tint geven. Zeer de moeite waard.

Boek je excursie online

Hoe kom ik er?

Je kunt hem eenvoudig bereiken via de beroemde Icefields Parkway (Highway 93), tussen de plaatsen Banff en Jasper.

Meer artikelen over Jasper National Park