Icefields Parkway

De mooiste autoroute van Canada

De Icefields Parkway is een beroemde bergweg die Banff National Park verbindt met het naastgelegen Jasper National Park. Deze autoroute wordt vaak gezien als een van de mooiste wegen ter wereld. De weg biedt onderweg talloze attracties, het is eenvoudig om diverse stops te maken. Lees hier mijn tips voor de beste bezienswaardigheden langs de Icefields Parkway.

Tijdens mijn rondreis door West-Canada wist ik weinig van de diverse natuurgebieden. Ik wist dat Alberta ruig was en bij veel reizigers zeer geliefd was. Geregeld hoorde ik de Icefields Parkway. Al snel had ik door dat je op deze bergweg alle elementen van de Rocky Mountains kunt zien. Je rijdt langs bergen, gletsjers, alpenweiden en natuurlijk de beroemde turkooizen meren.

De weg loopt naast de Bow rivier, die zich ook slingerend een weg baant door het landschap. Achter elke bocht wacht weer een nieuw uitzicht, dat misschien nog wel mooier is dan de vorige. Het beste kun je de tijd nemen voor deze weg. Natuurlijk kun je hem in een dag rijden, maar dat is zonde. Er is zoveel te zien, dat zul je al snel merken.

Hoe lang is de Icefields Parkway?

Waarschuwingsborden langs de Icefields Parkway. ©Corno van den Berg

De Icefields Parkway is 228 kilometer lang. Deze bergweg begint bij het bekende Lake Louise en eindigt in het noordelijker gelegen dorp Jasper. Het beroemde Columbia Icefield ligt ongeveer in het midden. De rit duurt ongeveer drie tot vier uur, als je geen stops maakt. Maar dit deel van Canada is zo mooi, dat iedereen hier diverse keren stopt om te wandelen bijvoorbeeld.

Welke dieren kan ik langs Icefields Parkway zien?

Een mannetjeshert op de Icefields Parkway.

Je verwacht het misschien niet, als je ziet hoeveel verkeer er over deze weg rijdt. Maar hier worden talloze wilde dieren gespot. Denk aan een eland, maar ook bijvoorbeeld zwarte beer, bruine beer, herten en nog veel meer. Ik ging hier vaak vroeg op pad, als de meeste dieren actief zijn. En ik kwam opvallend veel wildlife tegen. Hou dus je ogen open, rij niet te hard en voor je het weet sta je oog in oog met een van de vaste bewoners van het natuurgebied.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Lake Louise

Lake Louise in Banff NP is het meest gefotografeerde meer van de Rockies in Canada.

Bij het meer, of eigenlijk het gelijknamige dorp, begint de Icefields Parkway. Het is meteen een van de absolute hoogtepunten van de reis. Zorg dat je hier op tijd bent, zodat je de meeste andere toeristen voor bent. Ik vind de zonsopgang bij Lake Louise een magisch moment.
Zie mijn tips voor Lake Louise

Banff National Park

Banff National Park bezoeken met alle bezienswaardigheden.

De weg vervolgt door het beroemde Banff National Park. Rij niet te hard. Je hebt hier een goede kans om dieren onderweg te spotten. Maar dit immense park herbergt veel bezienswaardigheden. Al langs de weg zie je in een heerlijk ruig landschap.
Zie mijn tips voor Banff National Park

Bow Lake en Crowfoot Glacier viewpoint

Zo mooi is Bow Lake bij zonsopgang.

Het weinig bekende Bow Lake is een van de grootste meren van Canada. Dit bergmeer wordt gevoed door het smeltwater van de Bow Glacier. Je kunt tot de oever lopen. In de verte kun je de waterval met de passende naam Bow Glacier Falls zien. Ook de Crowfoot Glacier kun je zien liggen bovenop de bergen.

Peyto Lake

Peyto Lake in Canada.

Het beroemde Peyto Lake behoort tot de meest fraaie meren ter wereld. Het meest opvallende is een deel van het felblauwe meer lijkt op de kop van een vos. Er zijn diverse wandelpaden en uitkijkpunten.
Zie mijn tips voor Peyto Lake

Mt Patterson Glacier

Aan de linkerkant doemt vanzelf de Mt Patterson Glacier op. Het ijs hangt op de steile rotsen als een deken. Er is een kleine parkeerplaats om het natuurgeweld even op je gemak te bekijken.

Panther Falls

Er liggen talloze watervallen langs de weg. Ook voor de Panther Falls ligt een kleine parkeerplaats aan de rechterkant van de weg. Het water komt hier uit de rotsen vallen. Canadezen zijn weg van deze waterval, met name in de winter. Ook in de zomer is het goed voor een korte stop.

Athabasca Glacier

Athabasca Glacier is de meest bekende en toegankelijke gletsjer van de Rockies in Canada.

De Athabasca Glacier is de meest bekende en toegankelijke gletsjer van de Rockies. Via diverse excursies kun je hier het ijs op. De gletsjer ligt pal naast de Icefields Parkway en is eenvoudig te bezoeken.
Zie mijn tips voor Athabasca Glacier

Columbia Icefield

Columbia Icefield in Canada is een enorm ijsveld in de Rocky Mountains en kun je op diverse manieren kunt ontdekken.

Het Columbia Icefield is een enorm ijsveld in de Rocky Mountains. Waartoe ook de Athabasca Glacier behoort, maar ook 6 andere gletsjers. Die je op diverse manieren kunt ontdekken.
Zie mijn tips voor Columbia Icefield

Columbia Icefield Skywalk

Columbia Icefield Skywalk is een uniek glazen uitkijkplatform in Jasper National Park, Canada, met onder meer zicht op gletsjers.

De Columbia Icefield Skywalk is een uniek glazen uitkijkplatform in Jasper National Park met onder meer zicht op gletsjers en een waterval. Heel eerlijk vind ik het niet het mooiste uitzicht dat je onderweg tegen komt. Je moet een stevige toegangsprijs betalen, waardoor veel reizigers deze attractie links laten liggen.
Zie mijn tips voor Columbia Icefield Skywalk

Sunwapta Falls

De schoonheid van Sunwapta Falls.

Sunwapta Falls is de kroon op de Sunwapta-rivier. Je kunt deze waterval opvallend goed zien. En hij is in combinatie met de omliggende bergen zeer indrukwekkend. Dit geldt voor elk moment van het seizoen. 
Zie mijn tips voor Sunwapta Falls 

Athabasca Falls

Athabasca Falls in Canada bezoeken.

Volgens velen zijn de Athabasca Falls de mooiste waterval in de Canadese Rockies. Al wordt hij toch nog veel overgeslagen. Hij is niet hoog of breed, maar door zijn ligging erg fraai. Ook de kloof waar het water instroomt is de moeite waard. 
Zie mijn tips voor Athabasca Falls

Jasper National Park

Jasper National Park is de Canadese wildernis ten voeten uit.

Naast Banff ligt Jasper National Park. Ook dit is de Canadese wildernis ten voeten uit. Sterker nog, dit park is nog iets ruiger. Het herbergt opvallend veel wilde dieren die je maar zo kunt ontmoeten. Het is tevens een plek waar je goed kunt wandelen langs watervallen, heetwaterbronnen en gletsjers.
Zie mijn tips voor Jasper National Park

Andere attracties in de buurt

Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in de omgeving van de Icefields Parkway. Deze liggen vaak vlakbij en zijn eenvoudig in je Road Trip op te nemen. Denk daarbij aan Maligne Lake, een beroemd meer met een eiland met naaldbomen in het midden. Spirit Island is een van de vaakst gefotografeerde plekken in Canada. Ook Moraine Lake is de moeite waard. Dit ligt vlakbij Lake Louise.

Overnachten langs de Icefields Parkway

In deze regio moet je meerdere nachten verblijven om alles te ontdekken. Denk aan minimaal drie nachten. Er zijn meerdere hotels die je kunt boeken. Al vind je hier ook bed & breakfasts, campings en appartementen. Wees er wel op tijd bij, want dit is het meest populaire gebied in West-Canada. Zeker in de vakanties zijn veel hotels volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties in de omgeving

In hoeveel dagen kan ik de Icefields Parkway rijden?

Het kan op een dag, maar dat is zonde. Ik heb er een week overgedaan met alle stops onderweg. Er is zo ongekend veel te zien. En je kunt hier heerlijk wandelen. Je kunt op talloze plekken onderweg kamperen. Ook zijn er diverse hotels en lodges. Neem de tijd, zodat je maximaal kunt genieten van de omgeving. Ga elke dag vroeg op pad, zodat je de meeste andere toeristen niet tegen komt.
Meer informatie: icefieldsparkway.com

Bekijk de route in Google Maps

Icefield Parkway in Google Maps..

Bekijk de hele route in Google Maps

Meer artikelen over Banff National Park