Waarom moet ik hier heen?

Een festival om te vieren dat het donker is. Dat is het Dark Sky Festival. De afgelopen jaren zijn er diverse Dark Sky Reserves ontstaan. Waar je sterren kunt kijken, maar ook gewoon kunt genieten van de nacht.

In 2011 is Jasper National Park door het Royal Astronomical Society of Canada uitgeroepen tot ‘Dark Sky Preserve’. De reden; dit natuurgebied in Canada heeft weinig lichtvervuiling. En dus is het een ideale plek om de sterrenhemel te aanschouwen. In een omgeving waar je u tegen zegt.

Ken je het gevoel? Dat je op reis omhoog kijkt en de Melkweg aan de hemel ziet. In vol ornaat. En dat je ineens begrijpt waarom ze het de Melkweg noemen. Iets wat je in Nederland nog nooit hebt gezien. Het overkwam mij lang geleden. Waardoor ik nu juist rustige plekken op zoek om dit fenomeen te zien.

Een speciaal festival om de duisternis te vieren

Er is nu zelfs een Festival om dit fenomeen te vieren. Het Dark Sky Festival in het beroemde Jasper National Park in Canada bestaat sinds 2011 en is een ode aan de hemel. Jasper National Park is maar liefst 11.000 vierkante kilometer groot. Het is daarmee het grootste Dark Sky Preserve op aarde.

Sterren kijken in Jasper National Park.
Sterren kijken in Jasper National Park.

Ik ga vaak de natuur in. Daar is weinig lichtvervuiling en kun je talloze sterren zien. En zelfs de complete Melkweg. Iets wat je in Nederland zelden ziet, maar op reis kun je dit zeker zien. En dan is Canada een van de beste plekken, waar opvallend weinig bebouwing is.

Oktober is een van de beste maanden om naar de hemel te kijken. Het wordt dan weer wat kouder en is is relatief weinig bewolking. Een goed moment voor het Dark Sky Festival. Een week lang evenementen en lezingen gericht op ‘stargazing’ in de ruige Rocky Mountains van Canada. Met lezingen, muziek en veel informatie over de sterren, het heelal en meer. En vooral veel kijken en genieten van de hemel.

Meer informatie: jasperdarksky.travel

Corno’s reistips:

Als door Canada wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Je kunt met een huurauto van hotel naar hotel gaan, of lekker avontuurlijk met een camper door het land rijden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.