Ottawa

De levendige hoofdstad van Canada

Ottawa is het politieke hart van Canada. Maar het is ook een gewaardeerd cultureel centrum. Waar zowel Engels als Frans wordt gesproken. Een heerlijke plek voor het begin van je rondreis. Of juist om je trip af te sluiten. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden van Ottowa.

De stad is lekker compact, zodat je alles eenvoudig te voet kunt doen. Of per fiets, iets wat steeds populairder wordt hier. Een dag is eigenlijk te kort, je hebt minimaal een overnachting en twee dagen nodig om optimaal te kunnen genieten van Ottawa. Of een lang weekend om alle attracties van Ottawa te kunnen zien. Er is genoeg te doen.

Ottawa is minder populair dan bijvoorbeeld Toronto. Wat niet helemaal terecht is, want de hoofdstad van Canada is erg levendig. Wat je zelf al snel zult merken. 

Parliament Hill

Parliament Hill van Ottawa.

De naam zegt het al, Parliament Hill is het politiek centrum van Canada. Vanuit dit gebouw wordt het land bestuurd. De klokkentoren van Parliament Hill steekt boven de stad uit. Hier worden ook diverse nationale vieringen gedaan. 

Het is ook een plek waar tradities in ere worden gehouden. Hier kun je gedurende het jaar van alles zien. Zoals:

  • Tijdens de zomermaanden is hier de traditionele wisseling van de wacht iedere ochtend. Dit gebeurt aan de voorzijde van het parlementsgebouw.
  • In de avonduren is er een spectaculaire licht- en geluidshow. Daarbij fungeren de parlementsgebouwen als decor.
  • Tijdens de decembermaand is het hier Christmas Lights Across Canada. Oftewel, dan baadt ook het Parliament Hill in vrolijke kerstkleuren.

ByWard Market

ByWard Market in Ottawa.

De ByWard Market is een levendige markt waar lokale boeren hun goederen verkopen. Ook laten kunstenaars hun werk zien. Terwijl ambachtslieden met trots hun koopwaar aanbieden. Je kunt hier uren shoppen, alsook wat eten en drinken.

In de avond is het extra gezellig door de vele straatlantaarns. Hier vind je talloze cafés en restaurants om te gaan borrelen, of om te dineren. De markt ligt op een kwartier lopen van Parliament Hill.

Notre-Dame Cathedral

De Notre-Dame Cathedral in Ottawa is een imposante kerk in de stad. Het is de oudste en grootste kerk van de stad. De bouw begon in 1841, waarna hij later nog werd uitgebouwd. Het is inmiddels een National Historic Site of Canada. Het adres is 385 Sussex Drive.

Canadian Museum of History

Totempalen in het Canadian Museum of History in Ottawa.

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Canada moet hierheen. In de architectuur zie je al bekende onderdelen terug uit Canada; totempalen en kano’s. 

Het meest bijzonder is The Native Peoples Exhibition Hall. Deze is gewijd aan de indianen, de originele inwoners van het land. In The Folk Art and Traditions Exhibition Hall zie je meer over hun tradities en gebruiken. 

De History Exhibition Hall laat de geschiedenis van deze regio van Canada zien. Het indrukwekkende museum ligt op de oevers van de rivier de Ottawa, op loopafstand van de parlementsgebouwen. 

Gatineau Park

Ten noorden van Ottawa ligt dit immense beschermde natuurgebied. Dit is het Franstalige deel en is ideaal voor wandelingen. Hier leven nog dieren als bevers, herten, zwarte beren, coyotes en zelfs wolven, al zul je die laatste niet snel tegen komen. Ook vind je hier een zipline, waarbij je door de lucht kunt zweven.

Rideau Canal

Rideau Canal in Ottawa.

Het historische Rideau Canal is uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Het kanaal loopt door het hart van Ottawa, maar is eigenlijk de levensader. Het is heerlijk om hier in de zomermaanden langs de groene kades te wandelen. Of huur een fiets en ontdek op deze manier de stad door het kanaal te volgen. 

Neem een picknick mee zodat je ergens op het gras lekker buiten kunt lunchen. Al zijn hier ook diverse eettentjes. Probeer eens pannenkoeken met ‘maple syrup’. Oftewel siroop van esdoorn, de nationale boom van Canada die zelfs de vlag siert. Een goede plek is de Hog’s Back Falls; een waterval in de stad. Deze is door mensenhanden gemaakt, maar wel mooi.

Ottawa is ook gezellig in de winter. Zeker rond de kerst, als de stad is verlicht met duizenden lampjes. Maar je kunt er leuke dingen doen.

Overnachten in Ottawa

De stad is perfect voor een aantal dagen. Er zijn talloze knusse hotels, hostels, bed & breakfasts en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, want in de vakantietijd is het meeste volgeboekt.

Schaatsen op het kanaal

Mensen schaatsen in Ottawa op het Rideau Canal.

Schaatsen is opvallend populair in Ottawa. In de winter bevriest het Rideau Canal, waarna volgens de Canadezen de ‘grootste ijsbaan ter wereld’ ontstaat. Je kunt hier dan kilometers schaatsen door de stad. Met stops bij een warm café of allerlei stalletjes langs de route.

Schaatsen door een bos

Bijzonder is dat hier in de regio een 3 kilometer lange schaatsbaan te vinden is die dwars door het bos loopt. Zodat je cultuur en natuur goed kunt combineren. De plek heet ‘Lac de Loups’ (meer van de wolven) en is zeer de moeite waard.

Meer informatie: Lac des Loups

Diefenbunker: Bunker uit de Koude Oorlog

De Diefenbunker is een intrigerend stukje verleden. Tijdens de Koude Oorlog vreesde minister John Diefenbaker dat er een nucleaire aanval op Canada zou komen. Dus liet hij in 1959 een ondergrondse bouwen om de belangrijke leden van de staat en ’t leger te kunnen beschermen. De bunker ligt op een half uur rijden van Ottawa.

Beste tijd voor Ottawa:

Ottawa kun je het gehele jaar bezoeken. Het voorjaar is heerlijk, al begint het pas in mei. Met vaak lekker weer en bloemen in de parken.

De zomer is een heerlijke tijd voor Ottawa; Denk aan warme zomerdagen en veel zon.

De herfst is misschien wel de mooiste tijd. Met onder meer de Indian Summer.

In de winter kan het hier fris worden, maar je krijgt er bijvoorbeeld wel sneeuw voor terug. En je kunt schaatsen op de rivier en in een bos. Dat laatste is wel heel bijzonder.

Hoe kom ik hier?

Ottawa is net als Toronto, Montreal en Québec een ideaal vertrekpunt voor een reis door Oost-Canada. Je kunt ook vliegen naar de ene stad en weer vertrekken uit een andere.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Canada

Lees mijn Tips

alle 53 artikelen over Canada

Bekijk alle artikelen