blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Peyto Lake

Dit lichtblauw gekleurde meer in Banff NP lijkt op een kop van een vos

Peyto Lake behoort tot de mooiste meren op aarde. Het is een van de meren in Banff National Park, dat in het westen van in Canada ligt. Wie naar de Rocky Mountains gaat, moet Peyto Lake zien. Dit meer is volgens velen het mooiste van allemaal, al zijn er genoeg andere fraaie meren in de Rockies. Dit zijn de bezienswaardigheden van Peyto Lake. Met ook informatie over de diverse excursies en tours.

Dit bergmeer is wereldberoemd. En terecht. Het meer wordt continu door gletsjerwater gevoed dat vol zit met mineralen. Vandaar de felblauwe kleur. Dat dus geen Photoshop is, maar echt. Als je hier bent geloof je het pas.

De kop van een vos

De ligging is uniek, maar er is nog iets. Vanaf het uitzichtpunt lijkt het meer op de kop van een vos. Vanaf het hoogste uitkijkpunt kun je goed zien waarom het ook Fox Lake wordt genoemd. De top van het meer lijkt inderdaad op een vos, compleet met oortjes. Kijk maar, het is een wonderlijk gezicht.

Wonderlijk toch dat het door Moeder Natuur zo is ontworpen? Mede daarom is Peyto Lake een van de meest gefotografeerde plekken in de Rockies. Peyto Lake wordt door een gletsjer gevoed met water vol mineralen. Hierdoor heeft het water een lichtblauwe kleur. Wat je foto's extra bijzonder maakt.

Uitkijkpunt en parkeerplaats

Je kunt er vanaf de parkeerplaats eenvoudig naar toe lopen. Iets wat je in Amerika en Canada veel ziet, zodat ook mindervaliden dit soort plekken eenvoudig kunnen bezoeken. Vanaf het hoogste uitkijkpunt kun je goed over het gehele meer kijken.  

De wandelroutes

Het merendeel van de mensen stopt hier slechts even. Ze doen dit om het meer te zien en een foto te maken. Het is erg zonde merkte ik. Al zijn er diverse wandelroutes, waarbij je zicht op het meer elke keer veranderd. Ik heb hier ook gewandeld en vond het een verademing. Helaas kan het hier wel druk worden in de weekenden. Ga dus op tijd op pad, zeker op de ietwat langere routes. Dan heb je mooi licht als je bij de hoger gelegen delen komt. 

Peyto Lake in de winter met sneeuw.

Overnachten in Banff National Park

In dit natuurgebied moet je meerdere nachten verblijven om alles te ontdekken. Denk aan minimaal drie nachten. Er zijn meerdere hotels die je kunt boeken. Al vind je hier ook bed & breakfasts, campings en appartementen. Wees er wel op tijd bij, want dit is het meest populaire gebied in West-Canada. Zeker in de vakanties zijn veel hotels volgeboekt.

Ebenezer William Peyto

Peyto Lake is vernoemd naar Ebenezer William Peyto. Hij was een voormalige gids in het gebied. En stroper, een trapper zoals ze hier werden genoemd. Hij maakte melding van het meer en beschreef de wonderlijke vorm.

Na wegwerkzaamheden weer open

Per jaar komen hier zo’n 2 miljoen bezoekers. En het worden er steeds meer. Daarom ging de toegangsweg naar het meer in september 2019 op slot. De toegangsweg werd verbeterd, alsook de parkeerruimte. Daarnaast zijn de wandelpaden aangepast alsook de faciliteiten voor de bezoekers. In oktober 2021 gingen alle voorzieningen weer open.

Beste tijd om Peyto Lake te bezoeken

Peyto Lake is op elk moment van de dag mooi, zelfs bij bewolkt weer. Maar vroeg in de ochtend heb je hier een aardige kans om herten te zien. En mogelijk zelfs een zwarte beer of een bruine beer, die in dit deel van Canada veel voorkomen.

Beste seizoen om Peyto Lake te bezoeken

Het meer is in elk seizoen van het jaar fraai. Al is de blauwe kleur van het water het felst in het voorjaar. Dit komt door de verse toevoer van smeltwater. 

In de winter heb je hier een goede kans op sneeuw. Waardoor het meer bevriest. En de kop van de vos anders kleurt in de sneeuw. Maar helaas heb je dan ook kans op gesloten wegen, terwijl ook het uiktpunt alleen te voet te bereiken is. Sowieso moet je sneeuwkettingen bij je hebben voor de weg er naar toe.  Bereid je bezoek dus goed voor.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Canada

Lees mijn Tips

alle 51 artikelen over Canada

Bekijk alle artikelen