Waarom moet ik hier heen?

Peyto Lake is wereldberoemd. En terecht. De ligging is uniek, maar er is nog iets. Vanaf het uitzichtpunt lijkt het meer op de kop van een vos. Peyto Lake wordt door een gletsjer gevoed met water vol mineralen. Hierdoor heeft het water een lichtblauwe kleur.

Peyto Lake behoort tot de mooiste meren op aarde. Wie naar de Rocky Mountains in Canada gaat, moet Peyto Lake zien. Dit meer is volgens velen het mooiste van allemaal, al zijn er genoeg andere fraaie meren in de Rocky Mountains.

Je kunt er vanaf de parkeerplaats eenvoudig naar toe lopen. Vanaf het hoogste uitkijkpunt kun je goed zien waarom het ook Fox Lake wordt genoemd. De top van het meer lijkt inderdaad op een vos, compleet met oortjes. Kijk maar, het is een wonderlijk gezicht.

Het meer wordt continu door gletsjerwater gevoed dat vol zit met mineralen. Vandaar de felblauwe kleur. Dat dus geen Photoshop is, maar echt. Als je hier bent geloof je het pas.

Wegwerkzaamheden in 2020

Per jaar komen hier zo’n 2 miljoen bezoekers. En het worden er steeds meer. Daarom ging de toegangsweg naar het meer in september 2019 op slot. En zal deze tot in de zomer dicht blijven. De toegangsweg wordt verbeterd, alsook de parkkerruimte. Daarnaast worden de wandelpaden aangepast alsook de faciliteiten voor de bezoekers. Wanneer het meer weer open gaat is niet precies duidelijk.

Het merendeel van de mensen stopt hier slecht even. Om het meer te zien en een foto te maken. Al zijn er diverse wandelroutes, waarbij je zicht op het meer elke keer veranderd. Ik heb hier ook gewandeld en vond het een verademing. Al kan het hier wel druk worden.

Ebenezer William Peyto

Peyto Lake is vernoemd naar Ebenezer William Peyto. Hij was een voormalige gids in het gebied. En stroper, een trapper zoals ze hier werden genoemd. Hij maakte melding van het meer en beschreef de wonderlijke vorm.

Beste tijd om Peyto Lake te bezoeken

Peyto Lake is op elk moment van de dag mooi, zelfs bij bewolkt weer. Maar vroeg in de ochtend heb je hier een aardige kans om herten te zien. En mogelijk zelfs een zwarte beer of een bruine beer, die in dit deel van Canada veel voorkomen.

Corno’s reistips:

Als door Canada wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Je kunt met een huurauto van hotel naar hotel gaan, of lekker avontuurlijk met een camper door het land rijden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.