Lake Louise

Het meest gefotografeerde meer van de Rockies

Lake Louise is een beroemd meer in Banff National Park. Het is tevens de naam van het nabijgelegen stadje. Je vindt het meer en stad in het ruige westen van Canada. Je kunt beiden eenvoudig bezoeken tijdens je rondreis. Al kan het hier erg druk worden, maar je kunt de meeste toeristen vermijden. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan Lake Louise.  


Voor veel reizigers is Lake Louise de eerste stop als ze de Rocky Mountains aandoen. Ze zijn onder de indruk van het meer. Net als ik dat was toen ik aan de oever stond. Maar, op hun rondreis zien ze meer bergmeren die eigenlijk net iets mooier zijn. Desondanks is Lake Louise zeer de moeite waard. Zeker als je je trip goed plant. Ik was er in de vroege ochtend, toen de mist nog boven het meer hing. Vogels floten, het water kabbelende aan mijn voeten en er was absolute rust.

Het meer is bekend vanwege de opvallende kleur van het water. De gletsjers schrapen daarbij over de kalkstenen rotsen, waardoor mineralen vrij komen, deze worden via de rivieren naar de meren gevoerd. Doordat de toevoer van water naar het meer varieert, is ook de kleur van het water elke keer anders. Het kan felblauw, maar ook gitzwart zijn. In dit artikel geef ik je veel informatie en raad ik ook enkele leuke excursies aan.

Waar komt de naam Lake Louise vandaan?

Zowel het meer als nabijgelegen dorp zijn vernoemd naar Louise Carolina Alberta, een kind van de Engelse koningin Victoria. Ook de provincie Alberta is naar haar vernoemd. Door veel aandacht op sociale media is Lake Louise het meest populaire meer van de Rockies.

Fairmont Chateau Hotel

Een vrouw gaat zwemmen in Lake Louise met op de achtergrond het Fairmont Hotel.

Je kunt er niet omheen als je Lake Louise bezoekt. Fairmont Chateau Hotel doemt al op voordat je het meer ziet. Dit grote hotel ligt aan Lake Louise. Het werd aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd door de Canadian Railway. 

En ja, het is bijzonder om hier te overnachten. Al kun je hier naar binnen zonder een kamer te boeken. De architectuur is imposant. Als je er binnen loopt zie je een aantal winkels. Alsook enkele restaurants en bars.
Bekijk de kamers en prijzen van het Fairmont Chateau Hotel

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Kajakken op Lake Louise

Kajakken op Lake Louise.

Een populaire tour bij Lake Louise is kajakken. Het is niet goedkoop, maar wel een bijzondere manier om dit meer te verkennen. Ter plekken kun je een kajak huren. het beste kun je hier vroeg op de dag zijn. Dan is het licht vaak mooi. En heb je geen last van veel andere toeristen. Aan het einde van de dag is ook een goede optie om te gaan.

Overnachten in Banff National Park

Naast het beroemde hotel aan het meer, zijn er veel meer leuke plekken om te verblijven. Er zijn meerdere hotels die je kunt boeken. Al vind je hier ook bed & breakfasts, campings en appartementen. Wees er wel op tijd bij, want dit is het meest populaire gebied in West-Canada. Zeker in de vakanties zijn veel hotels snel volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties in de omgeving

Wandelen bij Lake Louise

Het botenhuis bij Lake Louise. ©Corno van den Berg

Er zijn diverse wandelroutes bij Lake Louise. Deze zijn gerangschikt van eenvoudig tot meer uitdagend. Bij de meesten kun je zowel het meer als de omgeving goed te voet ontdekken.

Lake Louise Lakeshore (2 km enkele reis)

De Lake Louise Lakeshore is de beste om veel van het meer te zien. Al kan het hier erg druk worden.

Fairview Lookout (1 km, enkele reis)

Als je een fraai uitzicht wilt hebben is de Fairview Lookout het beste. Je wandelt vanaf het boothuis op het meer omhoog. Waarbij je wordt beloond met een fraai zicht. Dat perfect is voor foto’s.

Bow River Loop (7,1 km, rondje)

De Bow River Loop is een wandeling met veel informatieborden onderweg. Zodat je meer te weten komt over de omgeving waar je wandelt.

Lake Agnes (3,4 km, enkele reis)

Lake Agnes vind ik zelf het mooist. Je loopt dan naar een meertje, om van daaruit naar Lake Louise te kijken. Waarbij je ook nog een theehuis ziet, dat in Europese stijl is gebouwd. Hou er wel rekening mee dat je een deel omhoog moet lopen. Het hoogteverschil is 385 meter.

Plain of Six Glaciers (5,3 km, enkele reis)

Wandeling Plain of the Six Glaciers boven Lake Louise.

De Plain of Six Glaciers is een beroemde wandeling bij Lake Louise. Je wandelt omhoog tot je zicht hebt op maar liefst 6 gletsjers. Het hoogteverschil valt mee: 365 meter. Deze route is goed te combineren met Lake Agnes.

Lake Louise in de winter

In de winter kun je op het meer schaatsen en ijsvissen. En met name schaatsen is een populaire excursie. Net als sneeuwschoen wandelen. Ook worden er vaak kunstwerken van ijs gemaakt op het bevroren meer.

Lake Louise Ski Area

Het Lake Louise Ski Area is een populair skigebied in de winter. Je kunt hier zowel alpineskiën als crosscountryskiën. Als je hier gaat skiën heb je geregeld een fraai zicht op het meer van bovenaf.

De omgeving van Lake Louise

Als je naar Banff reist heb je nog meer heerlijke meren om te ontdekken, bijvoorbeeld via de Icefields Parkway. Het fraaie Moraine Lake ligt vlakbij Lake Louise.

Parkeren bij Lake Louise

Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen bij het meer. Daarom is het slim om hier vroeg op de dag te komen. Dan ben je ook de meeste toeristen voor. Een andere optie is de shuttlebus, die je vooraf moet reserveren. Deze bussen rijden van het treinstation van Banff naar Lake Louise, Moraine Lake en de stad Lake Louise.

Boek je excursie online

Meer artikelen over Banff National Park