Waarom moet ik hier heen?

Het Terracottaleger in China; dat zijn 8.000 stenen strijders op een rij. Het is een machtig gezicht om al deze beelden te zien in Xi'an. Je kunt ze van dichtbij bekijken, waaronder ook het museum met veel achtergrondinformatie.

Het Terracottaleger in China is wereldberoemd. Je vindt dit machtige leger van stenen beelden in de stad Xi’an. Het leger is uniek in de wereld. En behoort tot de absolute bezienswaardigheden van China. Het is wel slim om je excursie naar het Terracottaleger goed voor te bereiden. Het is een populaire attractie, waardoor de beleving minder goed kn zijn.

Elk beeld op zichzelf is uniek. Waarschijnlijk hebben echte mensen model gestaan voor de beelden. Het Terracottaleger heeft een bijzonder verleden. Na de dood van de 1e keizer van China raakte het leger bedekt onder zand. Pas na bijna 2000 jaar werd het ontdekt onder een laag aarde. Dit gebeurde bij toeval door boeren.

De kwaliteit en de diversiteit van de beelden maakt het één van de belangrijkste archeologische vondsten uit de 20e eeuw. Het lijkt een levensecht diorama van een leger dat klaar is voor een veldslag. De beelden zijn zeer imposant. En dan dus met name de rijen achter elkaar.

Hoe oud is het Terracottaleger?

Soldaten van het Terracottaleger in China.
Soldaten van het Terracottaleger in China.

Volgens archeologen stamt het leger uit 150 na Chr. In die periode zijn bijna alle beelden gemaakt door de meest bekwame beeldhouwers die China had. Onderzoek heeft uitgewezen dat de beelden in het verleden beschilderd waren met felle kleuren. Maar de meeste kleuren zijn verbleekt of zelfs helemaal verdwenen. Het zand waar ze onder lagen en de tijd hebben hun tol geëist.

Hoe ziet het Terracottaleger er uit?

Voetvolk, kruisboogschieters en ruiters staan in de aanvalshouding, soms met gespannen pijl en boog. En allemaal naar het oosten gericht. Elk figuur is verschillend en tot in detail bewerkt, mogelijk zijn het zelfs natuurgetrouwe beelden van de krijgers uit die tijd.

Duidelijk is te zien hoe de rijen soldaten netjes zijn neergezet als een georganiseerd leger.
De rijen soldaten zijn netjes neergezet als een georganiseerd leger. Corno van den Berg

Museum of Qin Shi Huang Terracotta Warriors and Horses

In Xi’an kun je het Museum of Qin Shi Huang Terracotta Warriors and Horses bezoeken. Dit museum biedt misschien wel de mooiste vondsten van het Terracottaleger. Hier staan onder meer de wereldberoemde gevonden paard en wagens, die (voor zover mogelijk) zijn gerestaureerd.

Eén van de beroemde paard en wagens die bij het Terracottaleger zijn gevonden.
Eén van de beroemde paard en wagens die bij het Terracottaleger zijn gevonden. Corno van den Berg

Dit zijn de enige stukken waar andere materialen dan klei werden gebruikt. Zo dragen de paarden echte hoofdtooien van brons. Het museum ligt naast de hallen met het Terracottaleger en is een absolute publiekstrekker.

De kleisoldaten staan netjes rij aan rij.
De kleisoldaten staan netjes rij aan rij. Corno van den Berg

De vreemde hallen

Tijdens mijn rondreis door China wist ik niet goed wat ik kon verwachten. Toen ik naar het Terracotteleger ging was ik om eerlijk te zijn was ik verbaasd. Alsook teleurgesteld over de immense hallen die boven de beelden zijn geplaatst. Die eigenlijk ook wel heel lelijk zijn. Foto’s maken was lastig omdat je weinig bewegingsvrijheid hebt. Ik had niet echt het idee dat ik het beroemde leger goed kon ‘beleven’.

Maar na de duidelijke uitleg in het museum begreep ik waarom de beelden moeten worden beschermd door erosie van weer en wind. Alsook van smog en van menselijke adem. Nu de beleden niet meer in het zand liggen zijn ze vatbaar voor zo’n beetje alles. En als we willen dat de toekomstige generaties ook nog kunnen genieten van dit leger, dan is het helaas wel nodig.

In het museum is onder meer te zien hoe de resten van het Terracottaleger werden gevonden.
Op talloze plaatsen zijn resten van het leger gevonden. Corno van den Berg

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar China, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.