Waarom moet ik hier heen?

8000 stenen strijders op een rij, het Terracottaleger in Xi’an. Elk beeld op zichzelf is uniek, waarschijnlijk hebben echte mensen model gestaan voor de beelden. Na de dood van de 1e keizer van China, is het leger ruim 2000 jaar bedekt geweest onder een laag aarde en bij toeval door boeren ontdekt.

De kwaliteit en de diversiteit van de beelden maakt het één van de belangrijkste archeologische vondsten uit de 20e eeuw. Het lijkt een levensecht diorama van een leger dat klaar is voor een veldslag, een leger dat stamt uit 150 na Chr.

Een rij soldaten van het Terracottaleger.
Een rij soldaten van het Terracottaleger. Corno van den Berg

Voetvolk, kruisboogschieters en ruiters staan in de aanvalshouding, soms met gespannen pijl en boog. En allemaal naar het oosten gericht. Elk figuur is verschillend en tot in detail bewerkt, mogelijk zijn het zelfs natuurgetrouwe beelden van de krijgers uit die tijd.

Duidelijk is te zien hoe de rijen soldaten netjes zijn neergezet als een georganiseerd leger.
Corno van den Berg

Onderzoek heeft uitgewezen dat de beelden beschilderd waren met felle kleuren. Maar de meeste kleuren zijn verbleekt of zelfs helemaal verdwenen. Het zand waar ze onder lagen en de tijd hebben hun tol geëist.

In het museum is onder meer te zien hoe de resten van het Terracottaleger werden gevonden.
Op talloze plaatsen zijn resten van het leger gevonden. Corno van den Berg

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar China, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Eén van de beroemde paard en wagens die bij het Terracottaleger zijn gevonden.
Eén van de beroemde paard en wagens die bij het Terracottaleger zijn gevonden. Corno van den Berg

Museum of Qin Shi Huang Terracotta Warriors and Horses

In Xi’an kun je het Museum of Qin Shi Huang Terracotta Warriors and Horses bezoeken. Dit museum biedt misschien wel de mooiste vondsten van het Terracottaleger. Hier staan onder meer de wereldberoemde gevonden paard en wagens, die (voor zover mogelijk) zijn gerestaureerd.

Dit zijn de enige stukken waar andere materialen dan klei werden gebruikt. Zo dragen de paarden echte hoofdtooien van brons. Het museum ligt naast de hallen met het Terracottaleger en is een absolute publiekstrekker.

De kleisoldaten staan netjes rij aan rij.
De kleisoldaten staan netjes rij aan rij. Corno van den Berg