Afrikaanse wilde hond

Het meest sociale dier ter wereld

De Afrikaanse wilde hond willen veel mensen graag op safari zien. Zeker als je als vaker op safari bent geweest. Dit dier, dat overigens geen familie is van de hond, leeft in groepen. Ze jagen dan ook in groepen. Wat een bijzonder gezicht is.

De Afrikaanse wilde hond behoort niet tot de Big Five van Afrika, maar is wel een van de meest gezochte dieren op een safari. Met name als toeristen horen over dit dier willen ze het in het wild zien. Wat niet eenvoudig is, maar wel mogelijk. Zeker als je meerdere dagen op safari gaat in de gebieden waar dit dier redelijk vaak wordt gespot. Met deze tips vergroot je je kans ze te zien. Zodat je meer uit je safari kunt halen.

Dit dier staat te boek als één van de meest sociale dieren ter wereld. In deze groepen wordt voor eigen jongen gezorgd, maar ook voor die van andere leden van de groep. Alsook voor zieke dieren, wat zeldzaam gedrag is bij dieren. Daarom worden deze dieren in diverse nationale parken bestudeerd. Ik heb het een tijdje terug ook gedaan in Zimbabwe. Met een ervaren onderzoeker ging ik wekenlang op pad. Ik sliep op het dak van de jeep en leerde ongekend veel over deze wonderlijke dieren.

Afrikaanse wilde hond op safari

De wilde hond heeft een groot leefgebied. Ze zijn erg beweeglijk en je vindt dus maar een groep in een groot gebied. Waardoor het extra lastig is om dit dier te spotten. Maar als ze bijvoorbeeld net gegeten hebben gaan ze uitrusten. En kun je ze goed observeren. Waarbij je ook al snel het sociale karakter van de dieren ziet.

Bescherming van Afrikaanse wilde hond

De Afrikaanse wilde hond is een van de grote zorgenkindjes van biologen. Dit dier is de afgelopen jaren massaal afgeschoten en vergiftigd. Met name omdat boeren hen als gevaar voor hun vee zagen. Iets wat overigens nog steeds gebeurt her en der. Daarom zijn er ook diverse natuurbeschermingsorganisaties om dit dier te beschermen.

Een van de grootste populaties loopt rond in het wereldberoemde Kruger National Park in Zuid-Afrika. In het gebied leven naar schatting nog ongeveer 200 wilde honden.

Die soms zeer grote afstanden afleggen, tot wel 50 kilometer per dag. Wetenschappers doen hier al jaren onderzoek naar deze dieren en hebben onder meer ontdekt dat de dieren in Kruger uniek DNA-materiaal hebben. Wat van belang is om de soort voor uitsterven te behoeden.

Zijn het echte honden?

Genetisch onderzoek wijst uit dat Afrikaanse wilde honden geen honden zijn. En dus ook niet afstammen van de wolf. Het is een aparte familie in de biologische stamboom en de naam is dan ook verwarrend.

Afrikaanse wilde honden worden ook vaak hyenahonden genoemd, maar ook die naam doet ze geen recht. Ook met de diverse hyenasoorten die in Afrika rond lopen hebben ze niets te maken. Ook in het Engels is het verwarrend, hun Engelse naam is ‘African wild dog’ of ‘African painted dog’. De Latijnse naam zet ze wel apart van het geslacht ‘canis’, daar heten ze ‘lycaon pictus’.

De verwarrende namen komen van de eerste kolonisten die het dier zagen en het niet goed konden plaatsen. Deze dieren zijn met recht een buitenbeentje in de roofdierenwereld. En als je ze ziet op safari, begrijp je pas hoe bijzonder ze zijn.

Beste plekken om de wilde hond te zien