blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Jachtluipaard

Het jachtluipaard is het snelste landdier op aarde

Het jachtluipaard of cheeta leeft vooral op de Afrikaanse savanne. Deze open vlaktes zijn ideaal voor dit supersnelle dier dat jaagt op diverse soorten antilopes zoals impala en springbokken. Al lust hij ook wel andere dieren. Een ontmoeting zul je niet snel vergeten.

Het jachtluipaard behoort tot de absolute trekpleisters op safari, al hoort hij niet bij Big Five. Dit dier wordt ook vaak cheeta genoemd, dat komt van de Engelse naam. Al is de officiële Engelse naam cheetah, met een h erachter dus. De Latijnse naam is acinonyx jubatus.

Snelste dier op aarde

Een cheetah kan ongelofelijk hard rennen. Er zijn snelheden tot zo’n 120 km per uur gemeten. Waardoor het het snelsts landdier ter wereld is. Maar niet de snelste op aarde, dat is de slechtvalk. Deze vogel kan in een duikvlucht snelheden behalen van boven 380 kilometer per uur.

Maar het jachtluipaard kan vanwege zijn explosieve snelheid de meeste dieren verschalken. Maar, dan moet hij wel ongezien dichtbij kunnen komen. Waardoor hij eerst naar een priooi toe sluipt, om dan inneens toe te slaan.

Verschil jachtluipaard en luipaard:

Dit roofdier wordt wel de meester van de savanne genoemd. Vanwege zijn explosieve snelheid (tot zo’n 120 km per uur) is hij in staat de meeste dieren te verschalken. Maar, dan moet hij wel ongezien dichtbij kunnen komen. Het dier is van een luipaard te onderscheiden door de kleinere vlekken op de vacht. Ook heeft een jachtluipaard een rankere bouw. En zul je cheetahs vooral zien op vlaktes, terwijl een luipaard meer van bomen houdt.

Beste plekken om het jachtluipaard te zien