Oulanka National Park

Wandelen, fietsen en raften in de Scandinavische natuur

Oulanka National Park is een ruig natuurgebied in Finland. Het ongeveer 270 km2 grote Oulanka National Park is een wildernis in Fins Lapland. Het landschap bestaat vooral uit pijnbomen, grove dennen, sparren en berken, zandbanken en rivieren. Her en der zijn heuvels van rotsen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Oulanka National Park. In dit artikel lees je ook welke leuke excursies je er kunt doen.

Dit natuurgebied is een ideaal wandelgebied, met name in het voorjaar. Ik ging hier met een lokale gids meerdere dagen op pad, waarbij we diverse rivieren en meren tegen komen. Dit is voor mij de echte ruige Finse natuur, waar ik dol op ben.

Karhunkierros wandelroute

De 80 kilometer lange Karhunkierros wandelroute loopt door het park. Dit is de bekendste wandeling van Finland. Deze populaire is voor avonturiers het gehele jaar te doen. De route bestaat uit vier onderdelen, je kunt onder meer starten bij het Bezoekerscentrum Oulanka. Hier kun je vragen naar de verschillende routes, maar ook n aar de staat van de wandelpaden. Zeker na regen kunnen de paden nogal modderig zijn.  

De gids in Oulanka Nationaal Park. ©Corno van den Berg

Raften in Oulanka National Park

De beste plek om te raften is de Kitkajoki-rivier, die door het Oulanka Nationaal Park loopt. Het wordt ‘white-water-rafting’ genoemd, maar dat is wel wat overdreven. Er zijn diverse watervallen, maar ook genoeg rustig water, waar je de stroming kunt volgen. Gelukkig maakt de ruige omgeving meer dan genoeg goed. Kijk uit naar elanden, die graag de waterrand opzoeken.

Overnachten in de omgeving

Het plaatsje Kuusamo ligt naast het park en is zeer geschikt als uitvalsbasis voor je bezoek. Ik heb er ook overnacht en vond het perfect. Je bent zo in het natuurgebied om te wandelen of om te overnachten. Je vindt hier diverse kleine hotels, vakantiewoningen en luxere hotels. Er is in het park een klein aantal gratis hutten om te overnachten. Wees er wel op tijd bij, zeker in de weekenden en vakantieperiodes. Ter plekke kun je meer info krijgen over de hutten. 

Te veel muggen

Ik was er in juni en had wel wat last van muggen, zeker bij de meren. Gelukkig waaide het ook, dus viel het mee. Maar hou er rekening mee dat je vanaf half mei tot eind augustus veel muggen tegen kunt komen. Wat heel vervelend kan zijn. Je ziet hier ook de lokale bevolking met speciale netten rond hun hoofd wandelen. Dit ziet er wat guitig uit, maar is wel zeer effectief. Ook maken ze vaak vuur, waardoor de muggen door de rook verdwijnen.

Pan-Parken

Oulanka is onderdeel van het PAN-parks, een project van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Molecaten om de natuur te beschermen. Het park sluit aan bij het relatief onbekende Paanajärvi Nationaal Park in Rusland. Ook dit park is onderdeel van de Pan-Parken.

Beste tijd voor Oulanka National Park

Fins Lapland kent feitelijk twee hoofdseizoenen: de winter en zomer. En deze zijn echt heel verschillend.

Voorjaar en zomer

Het voorjaar en de zomer is ideaal om te wandelen, fietsen, raften, alsook te vissen. Ook om dieren te zien is dit de beste tijd. Denk bijvoorbeeld aan elanden, al kun je in de zomer ook goed rendieren spotten.

Winter

Ook in de winter kun je Oulanka National Park goed wandelen. Al is het wel wat meer improviseren. En moet je je goed voorbereiden. Met name op het weer en de koude temperaturen. Maar Oulanka National Park in de sneeuw is magisch.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Finland

Lees mijn tips

alle 14 artikelen over Finland

Bekijk alle artikelen