Orsa Berenpark

Groot roofdierenpark in Zweden met lokale dieren als bruine beer, wolf, lynx en veelvraat

Orsa Berenpark ligt in de uitgestrekte bossen van Dalarna in Zweden. In deze regio leven de meeste bruine beren van heel Zweden. Volgens onderzoek leven in dit deel meer dan honderd wilde bruine beren. Mede daarom werd hier een berenpark opgezet, om onderzoek te doen. En dat bezoekers deze schuwe dieren van dichtbij kunnen zien. Dit zijn de beste tips om Orsa Berenpark te bezoeken.

Om eerlijk te zijn ben ik geen fan van dierentuinen. Al is dit park wel wat anders. Orsa is een roofdierenpark. Sterker nog, dit is het grootste roofdierenpark van Europa. Waarbij de nadruk ligt op dieren die in Zweden leven. In eerste instantie werd het park opgezet om de dieren uit Zweden te laten zien. Inmiddels is het uitgegroeid tot een park waar de bezoekers bewust worden gemaakt van de rijkdom van de Zweedse natuur. En hoe ze deze kunnen helpen beschermen. 

Veelvraat. ©Corno van den Berg

Welke dieren kan ik zien in Orsa Berenpark?

De dieren in het park worden door de meeste bezoekers zelden in het wild gespot. Dit is omdat ze vaak schuw zijn, of omdat het nachtdieren zijn. Je kunt hier naast de bruine beer, ook dieren zien als wolf, lynx en veelvraat. Deze leven allemaal in de uitgestrekte bossen van Zweden.

Onderzoek naar de beren

Ook doet het park uitgebreid onderzoek naar de berenpopulatie in dit gebied, alsook van de andere dieren. De druk van mensen hier neemt toe, waardoor het leefgebied onder druk komt te staan. Ook worden beren opgevangen die in de problemen zijn gekomen. Zoals jonge dieren, waarvan hun moeder is dood gereden bijvoorbeeld.

Een Europese lynx. ©Corno van den Berg

Hier vind je daarnaast ook roofdieren uit andere delen van de wereld, zoals tijgers, ijsberen en meer. De meeste dieren hebben een ongekend grote ruimte, met bijvoorbeeld veel bomen en struiken. Dit is ook hun habitat en dus zie je veel natuurlijk gedrag. De grootste ruimte hebben de wolven, waardoor je ze niet altijd eenvoudig kunt zien merkte ik. Maar ik nam de tijd en uiteindelijk zag ik hoe een wolf een mol verschalkte. Het dier had veel geduld en groef de mol uit. Waarna hij hem op zijn gemak op at.

Een Europese bruine beer in Orsa. ©Corno van den Berg

Het park opende haar deuren in 1986, op een heuvel bij het meer van Orsa. Het is onderdeel van Orsa Grönklitt, een populair vakantiepark voor families. Waar je goed kunt wandelen, maar ook kunt mountainbiken, vissen en met een gids op een safari kunt gaan om de eland te zien.

Overnachten in Dalarna

De regio Dalarna is zeer de moeite waard om in meerdere dagen te ontdekken. Ik heb hier een kleine week rond gereisd en in talloze kleine hotels en vakantiewoningen geslapen. Er is een ruime keus, zowel in de dorpen als in de natuur. Neem de tijd voor dit gebied, het is het absoluut waard.  

Meer informatie: www.orsarovdjurspark.se

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zweden

Lees mijn Tips

alle 16 artikelen over Zweden

Bekijk alle artikelen