Waarom moet ik hier heen?

Orsa is een roofdierenpark in Zweden; het grootste van Europa. Waarbij de nadruk ligt op dieren die in Zweden leven, maar zelden in het wild worden gespot. Omdat ze schuw zijn, of omdat het nachtdieren zijn. Je kunt hier naast de bruine beer, ook dieren zien als wolf, Europese lynx en veelvraat.

Orsa Berenpark ligt in de uitgestrekte bossen van Dalarna in Zweden. In deze regio leven de meeste bruine beren van heel Zweden. Volgens onderzoek leven in dit deel meer dan honderd wilde bruine beren. Mede daarom werd hier een berenpark opgezet, om onderzoek te doen. En dat bezoekers deze schuwe dieren van dichtbij kunnen zien.

Veelvraat in Orsa Berenpark.
Veelvraat in Orsa Berenpark. Corno van den Berg

Tegenwoordig is Orsa Roofdierenpark het grootste van Europa. Je vindt hier vooral dieren die in de Zweedse natuur leven. Maar vaak moeilijk zijn de te spotten. Hier vind je diverse bruine beren, maar ook de wolf, Europese lynx en de relatief onbekende veelvraat vind je hier.

Onderzoek naar de beren

Ook doet het park uitgebreid onderzoek naar de berenpopulatie in dit gebied, alsook van de andere dieren. De druk van mensen hier neemt toe, waardoor het leefgebied onder druk komt te staan. Ook worden beren opgevangen die in de problemen zijn gekomen. Zoals jonge dieren, waarvan hun moeder is dood gereden bijvoorbeeld.

Een Europese lynx.
Een Europese lynx.Corno van den Berg

Hier vind je daarnaast ook roofdieren uit andere delen van de wereld, zoals tijgers, ijsberen en meer. De meeste dieren hebben een ongekend grote ruimte, met bijvoorbeeld veel bomen en struiken. Dit is ook hun habitat en dus zie je veel natuurlijk gedrag. De grootste ruimte hebben de wolven, waardoor je ze niet altijd eenvoudig kunt zien merkte ik. Maar ik nam de tijd en uiteindelijk zag ik hoe een wolf een mol verschalkte. Het dier had veel geduld en groef de mol uit. Waarna hij hem op zijn gemak op at.

Een Europese bruine beer in Orsa.
Een Europese bruine beer in Orsa.Corno van den Berg

Het park opende haar deuren in 1986, op een heuvel bij het meer van Orsa. Het is onderdeel van Orsa Grönklitt, een populair vakantiepark voor families. Waar je goed kunt wandelen, maar ook kunt mountainbiken, vissen en met een gids op elandsafari kunt gaan.

Meer informatie: www.orsarovdjurspark.se