Waarom moet ik dit dier zien?

De poema is een van de dieren die relatief onbekend zijn. Zijn prooidieren zijn vooral herten, konijnen en dergelijke. De afgelopen jaren is de poema ‘gevaarlijker’ voor de mens geworden. Vooral omdat de mens meer in zijn leefgebied trekt.

De poema is een van de dieren die relatief onbekend zijn. Zijn prooidieren zijn vooral herten, konijnen en dergelijke. In Chili staat bijvoorbeeld ook de veel grotere guanaco op zijn menu. Deze dieren moet hij verrassen en met veel geweld overmeesteren. Om ze dan op de grond te krijgen.

Poema en aanvallen op mensen

De afgelopen jaren is de poema ‘gevaarlijker’ voor de mens geworden. Vooral omdat de mens meer in zijn leefgebied trekt. Mensen worden zelden aangevallen door poema’s, maar heel af en toe wel. Waarbij zelden doden vallen, maar mensen wel gewond raken. Dit soort aanvallen haalt dan meestal wel volop de media.

Waar leeft de poema?

Dit roofdier leeft op opvallend veel verschillende plekken van de Verenigde Staten en Canada tot in het uiterste puntje van Chili en Argentinië. Je vindt ze in de bergen, maar bijvoorbeeld ook in het regenwoud. Alsook in woestijnen. Poema’s zijn opportunisten, ze passen zich aan de omgeving aan, alsook aan hun prooidieren.

De poema is op veel plekken het grootste roofdier. Hij wordt in Zuid-Amerika dan ook liefkozend ‘Lord of the Andes’ genoemd. Al leeft hij in de regenwouden ook bijvoorbeeld samen met de grotere jaguar. Volgens biologen is Torres del Paine in Chili één van de beste plekken om een poema tegen het lijf te lopen, al zal je heel veel mazzel moeten hebben.

De grootste kans om dit dier te zien heb je vroeg in de ochtend als het eerste ochtendlicht de donkerte verdrijft. Dan zijn veel poema’s nog op jacht en kun je deze katachtigen spotten.

De Engelse naam voor dit dier is wat verwarrend. Hij wordt zowel mountain lion als puma maar ook wel cougar genoemd. De Latijnse naam is puma concolor.

 

De beste plekken om de poema te zien: