Cajas National Park

Fraai hooggebergte in de Andes

Cajas National Park is een bijzonder natuurgebied in het Andesgebergte in Ecuador. Het ligt tussen 3.200 en ruim 4.400 meter hoog en herbergt zowel bossen als páramo, hooggelegen graslanden die opvallend vochtig zijn. Dit zijn de bezienswaardigheden van Cajas National Park. In dit artikel vind je ook tips voor leuke excursies om te doen. 

Dit gebied kent meer dan 4.000 meren, met veel bijzondere dieren als poema, lippenbeer en Andescondor. Ook kun je in de lagere delen lama's zien, al zijn deze dieren niet wild. Ze zijn uitgezet om het gras kort te houden.

Lama’s in Cajas National Park.

Twee ingangen

Het gebied heeft twee ingangen. Ik heb ze beiden bezocht, wat kan in één dag, al kun je hier ook makkelijk twee dagen rond lopen. In beiden kun je diverse wandelingen doen, waarbij je een kans hebt om dieren te zien. Enig geluk is wel nodig, al zien biologen geregeld Andescondors overvliegen. Eerlijk is eerlijk, deze vogels zijn zo groot, die mis je niet snel. 

Het onderste deel van het park

Het lagergelegen deel heeft andere vegetatie dan het veel hoger gelegen deel. Ook heb je hier een meer, waar je via een pad kunt rondlopen. Een van de bijzondere vogels die je relatief makkelijk kunt zien is de Andesmeeuw. Dit is de enige soort meeuw die in de bergen leeft. Dit deel van het park is alleen via een hobbelige zandweg te bereiken, dat soms zeer moeilijk toegankelijk is. Het is zeker wel de moeite waard om te doen.

Bloemen die ik tijdens het wandelen tegen kwam. ©Corno van den Berg

Het bovenste deel

De weg tussen de steden Cuenca en Guayaquil loopt door het bovenste deel van het park. En is dus eenvoudig te bereiken. Mede daarom is dit deel het meest populair. Het is daarnaast ook het meest indrukwekkend.

Daar vind je het Laguna Toreadora, een fraai meer met het bezoekerscentrum El Refugio. Ook is er een klein museum over de rijke natuur gevestigd. Waar je onder meer foto's en informatie over veel dieren die hier leven kunt vinden. Alsook veel informatie over de bijzondere planten en struiken. Ook is er een klein cafe om wat te eten en te drinken.

De mooiste wandeling loopt om het meer, waarna je nog hoger kan voor een heerlijk uitzicht. onderweg kom je talloze bijzondere planten tegen. Het geluid van het verkeer leidt wel wat af, maar al snel hoor je de auto's niet meer.

Wandelen

Zo gaaf is wandelen in dit natuurgebied.

Vanuit het bezoekerscentrum lopen diverse wandelroutes, die ongeveer anderhalf tot drie uur duren. Zorg wel dat je de juiste kleiding bij je hebt, want het weer kan hier snel omslaan. Een regenjas is altijd handig merkte ik.

Cajas Nationaal Park bezoeken

Het immense natuurgebied ligt op nog geen uur rijden van de historische stad Cuenca. Cajas, zoals het in de volksmond wordt genoemd, is dan ook een populaire excursie vanuit de stad. Ook kun je met excursies vanuit de stad het gebied bezoeken. Ik heb de dagexcursie gedaan en vond het intrigerend. Het bovenste deel van het park is eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken. Vraag ter plekke naar de dienstregeling. Met een taxi ben je er binnen een uur. 

Het fraaie landschap van Cajas.

Overnachten 

De meeste bezoekers slapen in de stad Cuenca, de stad is eenvoudig te bereiken. In deze fijne stad vind je zowel hotels, hostels en bed & breakfasts in allerlei prijsklassen. 

Bekijk de leukste accommodaties in Cuenca 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Ecuador

Lees mijn Tips

alle 15 artikelen over Ecuador

Bekijk alle artikelen