Potvis

Deze walvis is recordhouder diepzeeduiken

De potvis is beroemd geworden door het verhaal Moby Dick. Maar ook onder natuurliefhebbers is deze walvissoort erg populair. En hij wordt geregeld gezien op de walvistochten die op diverse plekken ter wereld worden georganiseerd.

De potvis is een graag geziene gast op elke walvissafari. Vanwege zijn omvang; deze walvissen kunnen wel 18 meter lang worden. En zien er door hun grote kop massaal uit. Je kunt ze op diverse plekken zien op walvissafari’s.

Dit dier wordt graag gezien op deze boot excursies omdat hij graag bij het duiken zijn staart laat zien. Het is gedrag dat fotografen graag vast leggen. Ook de bultrug doet dit. Je kent de foto’s vast wel.

Potvissen spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. De potvis is de grootste tandwalvis; oftewel een jager. Uit onderzoek is gebleken dat deze dieren graag jagen op reuzeninktvissen, soms wel tot op een diepte van 3.000 meter. En misschien nog wel dieper. Door de gevechten met deze inktvissen van wel tien meter hebben potvissen vaak duidelijke krassen rond hun bek.

Maar de potvis is niet de grootste walvis op aarde. Dat is de blauwe vinvis. Dit is een baardwalvis. Deze walvissen filteren met hun baleinen voedsel uit het water. Denk aan kleine diertjes zoals krill.

Waar komt de naam potvis vandaan?

De Engelse naam van de potvis is sperm whale. Die vreemde naam komt voort uit een misverstand. De potvis was erg populair bij walvisvaarders, omdat het dier in het hoofd een bepaald soort was had, dat werd gebruikt om kaarsen van te maken. De Engelsen dachten dat dit het sperma van de walvis was, vandaar de naam.

Uit later onderzoek bleek dat walschot, zoals het officieel heet, het hoofdbestanddeel is van het diepzeeduik-orgaan is van de potvis. Bij een diepe duik kan hij de bloedtoevoer naar zijn kop afsluiten.

Hoe herken ik een potvis op walvissafari?

Naast de karakteristieke staart zijn potvissen te herkennen aan de kleine rugvin. En als je dichtbij genoeg bent, ook aan het spuitgat links voor op zijn kop. Je kunt potvissen in elke wereldzee tegen komen. Al moet je wel wat geluk hebben.

Beste plekken om de potvis te zien