Waarom moet ik dit dier zien?

De potvis is beroemd geworden door het verhaal 'Moby Dick'. Maar ook onder natuurliefhebbers is deze walvissoort erg populair. En hij wordt geregeld gezien op de walvistochten die op diverse plekken ter wereld worden georganiseerd.

De potvis is een graag geziene gast op elke walvissafari. Vanwege zijn omvang, maar ook omdat hij graag bij het duiken zijn staart laat zien. Het is gedrag dat fotografen graag vast leggen. Ook bultruggen doen dit. Je kent de foto’s vast wel.

De potvis kan 18 meter lang worden. Daarmee is het de grootste tandwalvis; oftewel een jager. Maar hij is niet de grootste walvis op aarde. Dat is de blauwe vinvis. Dit is een baardwalvis, die met zijn baleinen voedsel filtert kleine diertjes (krill) uit het water.

Waar komt de naam potvis vandaan?

De Engelse naam van de potvis is ‘sperm whale’. Die vreemde naam komt voort uit een misverstand. De potvis was erg populair bij walvisvaarders, omdat het dier in het hoofd een bepaald soort was had, dat werd gebruikt om kaarsen van te maken. De Engelsen dachten dat dit het sperma van de walvis was, vandaar de naam.

Uit later onderzoek bleek dat walschot, zoals het officieel heet, het hoofdbestanddeel is van het diepzeeduik-orgaan is van de potvis. Bij een diepe duik kan hij de bloedtoevoer naar zijn kop afsluiten.

Bekijk de video van duikers die een potvis ontmoeten:

Twee duikers ontmoetten een potvis tijdens hun duik. De beelden laten goed zien hoe groot één van de grootste dieren ter wereld is.

Video: duikers ontmoeten potvis

Potvissen spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. Uit onderzoek is gebleken dat deze dieren graag jagen op reuzeninktvissen, soms wel tot op een diepte van 3.000 meter. En misschien nog wel dieper. Door de gevechten met deze inktvissen van wel tien meter hebben potvissen vaak duidelijke krassen rond hun bek.

Hoe herken ik een potvis op walvissafari?

Naast de karakteristieke staart zijn potvissen te herkennen aan de kleine rugvin. En als je dichtbij genoeg bent, ook aan het spuitgat links voor op zijn kop. Je kunt potvissen in elke wereldzee tegen komen

En zo ziet het er uit als potvissen slapen:

Video: slapende potvis

 

De beste plekken om de potvis te zien: