Reuzenmiereneter

Vreemd, maar intrigerend dier

De reuzenmiereneter is maar liefst 2,5 meter lang. Hij zoekt overdag naar zijn favoriete maaltje: mieren en termieten. Met zijn scherpe klauwen scheurt hij de mierennesten open.

Zijn tong is door speciaal speeksel plakkerig, waardoor de mieren en termieten kansloos zijn. Hij eet gemiddeld ongeveer 30.000 mieren per dag.

De reuzenmiereneter is een dier dat je zelden tegen komt, maar op een paar plekken in Zuid-Amerika juist niet. Daar worden miereneters relatief vaak gezien. Sterker nog, je kunt opvallend dichtbij komen met enig geluk.

Mijn ontmoeting met een reuzenmiereneter

Ik was in de Pantanal in Brazilië en heb er meerdere gezien. Bij eentje liep de gids op zijn gemak naar het dier toe. Weliswaar van achteren, want de dieren zijn halfblind. Maar hun reuk is extra goed, dus we moesten uit de wind blijven. En heel stil zijn, want ook hun gehoor is goed.

Ik ging zitten op twee meter van het dier dat druk bezig was een termietenhoop te vernielen. De reuzenmiereneter doet al deze moeite voor zijn favoriete eten: termieten. Ik hoorde zijn klauwen de grond open maken, en zijn tong naar binnen gaan. Na vijf minuten liep hij op zijn gemak door. Hij heeft nooit geweten dat dit een van de mooiste ontmoetingen met een dier ooit was voor mij.

Beste plekken om een reuzenmiereneter te zien