Waarom moet ik hier heen?

Fuerteventura is anders dan de overige Canarische Eilanden. Het heeft een ruig en desolaat binnenland, met veel stranden, waaronder ook een 'Popcorn Strand.' Je kunt hier heerlijk wandelen, zonnebaden en genieten van de natuur.

Fuerteventura kent lang niet iedereen, terwijl de Canarische Eilanden erg bekend zijn. Tenerife, Gran Canaria en Lanzarote staan vooral bekend om hun massa-toerisme. Maar er zijn meer eilanden, waaronder Fuerteventura. Het is een van droogste eilanden, met talloze vreemde landschappen en een rijk waterleven. Waar zowel de Europese als de Afrikaanse invloeden goed te zien zijn. Al zie je ook dat je in Spanje zit.

In de schaduw van alle massatoerisme op de andere eilanden kun je hier een rustige en toch actieve vakantie hebben. En ervaren hoe deze bijzondere eilandengroep is ontstaan. In een goed klimaat, want de hete Sahara-winden worden door de zee getemperd, maar kunnen hier stevig blazen. Fuerteventura betekent niet voor niets sterke winden.

Bezienswaardigheden Fuerteventura:

Mirador Morro Velosa

Mirador Morro Velosa biedt het perfecte uitzicht over het ruige landschap van Fuerteventura. Je ziet goed hoe dor het hier is, maar ook hoe vulkanen hier eeuwenlang hebben gebouwd aan het landschap. Je kunt hier goed wandelen, alsook informatie krijgen in het bezoekerscentrum.

Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum ligt in het fraaie historische centrum van het dorpje Morro Jablecuria. Je kunt hier veel te weten komen over de eerste bewoners, maar ook bijvoorbeeld over hun woningen. En ook over de Spanjaarden die hier in de 16e eeuw arriveerden. En als je na afloop weer naar buiten loopt, kijk eens om je heen. Sinds de komst van de Spanjaarden is hier bijna niets veranderd.

De molens van Fuerteventura

Een van de beroemde windmolens op Fuerteventura.
Een van de beroemde windmolens op Fuerteventura. Marco Vannozzi

Op de diverse eilanden zijn door de jaren heen diverse natuurgebieden beschermd. Denk aan van reservaten tot natuurparken. Het eiland (en ook Lanzarote) ligt dicht bij Afrika. Hierdoor halen veel vochtige wolken het eiland niet. Terwijl de de andere Canarische eilanden juist daar erg van profiteren. Hierbij de bekendste of de meest bijzondere natuurgebieden, die je allemaal zelf kunt verkennen.

Parque Natural de las Dunas de Corralejo

Dit duingebied is zo’n 25 km2 groot. Hoge duinen lopen hier over in strand met opvallend wit zand. Letterlijk ‘loopt’, want hier zorgt de wind nog dagelijks voor nieuwe duintoppen. Het is een heerlijk gebied om te wandelen. Het ligt bij het dorpje Corralejo.

Parque Natural de Jandía

Ook dit is een groot stuifzandgebied en het grootste beschermde gebied van het eiland. Het ligt in het zuiden van Fuerteventura. Dit gebied komt het dichtst bij de Sahara, die slechts op 100 kilometer ten oosten van het eiland ligt. Ook de omgeving va deze duinen laat zien dat het hier extreem droog is.

Parque Rural de Betancuria

Dit stadje was ooit de hoofdstad van het eiland. Zowel het stadje als de omgeving stralen nog de sfeer van het verleden uit. Dat van de tijd toen de Spanjaarden hier eersten, met veel authentieke huizen en een kerk.

De mooiste stranden van Fuerteventura:

Het ‘popcornstrand’ van Corralejo

Het Popcorn strand op Fuerteventura.
Het Popcorn strand op Fuerteventura. d.maucis

Het strand van Corralejo in Fuerteventura is anders. Het wordt al jaren ‘popcornstrand’ genoemd, of ‘Popcorn Bay’. De reden: Het strand ligt bezaaid met stukjes koraal dat door de tijd heen hier terecht is gekomen van het koraalrif voor de kust. Weer en wind hebben de ruwe randjes van het koraal gehaald, waardoor het net lijkt op popcorn. Je vindt dit wonderlijke strand bij het stadje Corralejo.

Sotavento Beach

Sotavento Beach is een opvallend lang en breed strand op Fuerteventura. Het ligt bij Costa Calma in het zuidelijke puntje van het eiland. Je kunt hier heerlijk wandelen alsook relaxen.

Playa de Cofete

Playa de Cofete is een ruig strand met erachter de heuvels van het zuidelijke deel. Je kunt het bereiken via Morro del Jable, dat aan de noordelijke kant van de zuidelijke uitloper ligt.

Plage de El Castillo

Plage de El Castillo is een van de meest bekende stranden van Fuerteventura. Het ligt aan de oostkust en is ideaal om te zonnebaden, relaxen en te genieten van het lekkere weer en het water.

El Cotillo en La Concha

Het strand van El Cotillo is heerlijk. Het ligt tussen de steile rotsen. Waardoor het een ruig karakter heeft. Het plaatsje El Cotillo ligt in het noordwesten van Fuerteventura.

Een van de vele stranden op Fuerteventura.
Een van de vele stranden op Fuerteventura. Sabine Seitz

De dieren van Fuerteventura:

Dit eiland trekt al sinds het einde van de 19de eeuw vele zonaanbidders, maar de laatste decennia hebben ook de actieve sporters en natuurliefhebbers het ontdekt. Veel komen hier voor een combinatie van wandelen, zon en zeetoerisme. Dat laatste (zoals walvissen kijken, duiken en snorkelen) heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Vanuit de diverse badplaatsen worden veel excursies aangeboden naar de diverse attracties.

Canarische roodborsttapuit

Engels: Fuerteventura chat, Latijn: saxicola dacotiae
Dit vogeltje is op het eerste gezicht niet echt bijzonder. Ware het niet dat hij alleen op Fuerteventura voorkomt. En daarmee voor vogelaars bovenaan de lijst komt te staan. Het diertje kwam vroeger op meerdere eilanden voor, maar is daar al tijden niet meer gezien. Ze zijn te herkennen aan zijn zwarte kop met witte rand onder de ogen. De rest van zijn verenkleed is bruin. Je kunt ze overal tegen komen, maar ze zitten meestal in struikgewas bij rotsachtige gebieden.

Wilde kanarie

Engels: island canary, Latijn: serinus canarius
Deze overbekende zangvogel stamt af van de Canarische Eilanden en is ook naar de eilanden vernoemd. Hij is ook op de Azoren en Madeira te zien. De wilde kanarie is groengeel van kleur met bruine strepen op de rug. De wilde kanaries eten voornamelijk kleine zaden, maar ook bladknoppen. De afgelopen decennia is het aantal wilde kanaries op de eilanden hard achteruit gegaan, zowel door stroperij als door verlies van leefruimte. Dit is overigens een andere soort dan de Europese kanarie, die ook af en toe in Nederland wordt gezien.

De plaag: De eekhoorn

Een grondeekhoorn op Fuerteventura.
Een grondeekhoorn op Fuerteventura.Annca

Overal op Fuerteventura kom je ze tegen: Eekhoorns. Dit zijn verwilderde huisdieren. Het gaat om de Barbarijse grondeekhoorn, een guitig dier die van nature voorkomt in Algerije, Marokko en de Westelijke Sahara. Maar op Fuerteventura is het een plaag en worden ze bestreden. hou daar rekening mee als je ze wilt voeren.

Walvissen en dolfijnen

In de wateren rond Fuerteventura leven veel dolfijnen- en walvissoorten. Tot nu toe zijn er maar liefst 27 soorten in totaal geteld. Waaronder; tuimelaar, gewone dolfijn, langsnuitdolfijn, snaveldolfijn, Indische griend, Edens vinvis, Noordse vinvis, Potvis en de zwarte zwaardwalvis (false killer whale).

Snorkelen en duiken:

De lava-riffen, grotten, scheepswrakken en naastgelegen zandplateaus zijn het huis van talloze dieren, waaronder zwarte en rode koraal. Wetenschappers hebben daarnaast meer dan 500 soorten vissen hier geteld. En vijf soorten zeeschildpadden.

Waaronder; onechte karetschildpad, soepschildpad (of groene zeeschildpad), lederschildpad, karetschildpad en de warana. Bijzonder is ook dat de Mediterrane papegaaivis leeft, alsook het bijzondere kortsnuitzeepaardje. Andere dieren die je onderwater tegen kunt komen: diverse soorten roggen, barracuda’s, murenes, inktvissen, zee-engelhaaien en veel grote scholen vis.

Ruim 1.300 soorten bloemen en planten

Op de Canarische Eilanden komen 1.386 inheemse planten, waarvan er 546 alleen op deze eilanden voorkomen. Fuerteventura is niet de beste plek om dit soort planten te zoeken, maar als je een bloem ziet heb je een goede kans dat die alleen op deze eilanden bloeit.

Beste excursies van Fuerteventura:

Spot walvissen, dolfijnen en vissen

Wie gaat zeilen heeft hier grote kans walvissen en dolfijnen te spotten. En de Canarische Eilanden zijn een absolute ‘hotspot’, want tot nu toe zijn maar liefst 27 soorten gezien. Sommige vaak, andere zelden. Soms van ver af, soms opvallend dichtbij. Al mogen de boten niet dichterbij dan 60 meter komen, de dieren zijn vrij om te bewegen… Een ongekende ervaring, zeker in een catamaran.
Meer info: Whale and Dolphin Tour

Ga duiken in het heldere water

Een van de vele vissen tijdens het duiken.
Een van de vele vissen tijdens het duiken. Bill Larnach

Alle eilanden, dus ook Fuerteventura zijn populair bij duikers. Hier kun je grotten verkennen, gezonken schepen uit de Tweede Wereldoorlog bekijken of zwemmen tussen opvallend veel zeeleven. Op het eiland zijn talloze duikwinkels waar je een trip kunt boeken. Beginners kunnen bij de talloze duikwinkels hun duikbrevet halen.
Meer info: Dive Pro

Zoek snorkelend naar leven

Wie graag het onderwaterleven wil zien kan een snorkel pakken en het water in gaan. De eilanden tellen talloze plekken waar je talloze kleurrijke vissen kunt zien. Maar ook koraal op de stukken lava.
Meer info: Get Wet Snorkeling

Ga surfen in de golven

Volgens surfliefhebbers is Fuerteventura één van de beste plekken ter wereld om te surfen. In alle mogelijke vormen, dus kitesurfen, windsurfen en wakeboarden. Dit zijn dan ook de meest favoriete sporten op dit eiland. De wateren van Sotavento en Flagbeach zijn beroemd. Het is niet alleen een sport voor gevorderden, hier kun je cursussen volgen of zelfs persoonlijk les krijgen.
Meer info: Sotavento Reneé Egli en Flag Beach Windsurf & Kitesurf Centre

Ga eiland hoppen per veerboot

De meeste Nederlanders gaan meestal op vakantie naar een van de eilanden. Maar het is vrij eenvoudig om diverse eilanden te bezoeken. Dit kan zowel met een boot als per vliegtuig. De mogelijkheden zijn legio, wie de tijd heeft kan zelfs alle zeven eilanden bezoeken. Met een boot heb je ook kans om bijvoorbeeld dolfijnen of zelfs walvissen tegen te komen onderweg. Je kunt ook met kleine vliegtuigjes van eiland naar eiland vliegen. Ook een hele belevenis.
Meer info: Naviera Armas Ferries, Trasmediterránea, Binter Canaries Flights

Cross in een quad of UTV door het achterland

Een UTV op Fuerteventura.
Een UTV op Fuerteventura.Sonnie Hiles

De droge binnenlanden van Fuerteventura zijn ideaal voor een tocht op een quad of UTV (All Terrain Vehicle). Met een gids zoek je je een weg over de rotsen, lavavelden, duinen en verlaten weggetjes. Langzaam krijg je het voertuig onder de knie en leer je hoe je zo efficiënt mogelijk kunt sturen.
Meer info: Quad Safari

Zoek de unieke vogels van Fuerteventura

Vogelen is een populaire activiteit op dit eiland. Je kunt zelf op zoek naar de diverse zeldzame soorten. Bovenaan staat de Canarische roodborsttapuit, op de voet gevolgd door de kraagtrap. Beiden zijn relatief makkelijk te vinden. Er zijn ook groepsreizen waarbij een bioloog helpt om de dieren te zien.
Meer info: Fuerteventura Birding en AviBase Checklist

Proef een papegaaivis

De papegaaivis is een ware traktatie op de diverse eilanden. Deze vis is vooral bekend bij duikers en snorkelaars, die vooral opvalt door zijn felle kleuren. Je kunt diverse gerechten krijgen met deze witvis, waarbij de vis meestal wordt gepocheerd. Dus proef zelf wat je het lekkerst vindt.
Meer info: Recipes Canary Islands

Huur een scooter

Een goede manier om je veel te zien op het eiland is met een scooter. Het is goedkoper dan een auto en erg handzaam. In de meeste dorpjes kun je deze tweewielers wel huren. Vraag naar een goed slot, zodat je ook even kunt gaan wandelen of zwemmen.

De ruige kust van Fuerteventura.
De ruige kust van Fuerteventura. Pixaline

Overwinter op Fuerteventura

Overwinteren heeft een ietwat oubollig imago. Maar een maand op dit eiland als het bij ons hartje winter is, is zo gek nog niet. En je hebt ruim de tijd om het eiland, de flora en fauna en wat al niet meer te bekijken. Het is dan relatief rustig, terwijl de temperatuur gemiddeld 10 tot 20 graden is. En de prijs valt vaak heel erg mee voor een appartement …

Vaar naar Los Lobos

Het kleine eilandje Los Lobos ligt voor de kust van Corralejo, in het noorden van het eiland. Zijn 127 meter hoge vulkaan torent boven het water uit. Het eiland wordt alleen bewoond door enkele vissers. Met de boot vanuit Corralejo kun je er naar toe. Vraag ter plekke of een visser je wilt over zetten. En neem een lunch mee.

Struin door de duinen

Fuerteventura telt twee uitgestrekte zandvlaktes. De duinen van het Parque Natural de Las Dunas de Corralejo in noordoosten en Jandia in het zuiden. Je kunt deze zandbakken te voet verkennen. Al is het lopen door het mulle zand erg zwaar. Let op of je de wind aan het werk kunt zien, door het stuifzand worden hier nog dagelijks nieuwe duintoppen gevormd.

Geschiedenis van Fuerteventura

De geschiedenis van de eilanden levert al decennialang een verhitte discussie op tussen geleerden. Dat een groot deel door vulkanen is ontstaan leidt geen twijfel. Dit is een ‘hotspot’, een breuk in de aardkorst, precies op de scheiding tussen twee aardplaten.

Deze platen bewegen onafhankelijk van elkaar. Waardoor de ‘hotspot’ zich langzaam verplaatst van het oosten naar het westen. Daarom kun je op El Hierro en La Palma nog steeds vulkanische activiteit voelen. Onderzoek van stenen op de diverse eilanden ondersteunt deze theorie.

Door de miljoenen jaren heen hebben erupties van vulkanen gezorgd voor ‘nieuw land’ in de zee. Wat je bijvoorbeeld ook op Fuerteventura ziet zijn de pieken van vulkanische bergen. Elk eiland is feitelijk het gevolg van een of meerdere erupties.

Dit is met uitzondering van Fuerteventura en Lanzarote. Deze twee eilanden zijn van elkaar gescheiden door een zee-engte van maximaal 40 meter diep. En dus waarschijnlijk tegelijk ontstaan. En daarmee zijn deze twee het oudst.

Het binnenland van Fuerteventura.
Het binnenland van Fuerteventura. Maxime Gilbert

Alternatieve theorieën

Maar denken sommige wetenschappers anders over. Zij denken dat Fuerteventura en Lanzarote mogelijk zijn losgebroken van het vasteland. Dit moet gebeurd zijn toen Afrika en Europa opsplitsten. Dat maakt deze twee elanden veel ouder dan de andere eilanden. Ze zijn dan minimaal 60 miljoen jaar en mogelijk zelfs 100 miljoen jaar oud. Al ontbreekt daarvoor het harde bewijs. En dat terwijl bijvoorbeeld Tenerife en Gran Canaria op zo’n 20 miljoen jaar oud zijn gedateerd.

Fuerteventura is ook een mythische plek, want de Canarische Eilanden vormden ooit eeuwenlang het einde van de wereld. Vanaf de 8e eeuw waren ze het meest westelijk gelegen stuk op de kaart. Natuurlijk zijn er wel verhalen over ‘nieuw land’, maar het is Christoffel Columbus die in 1492 definitief bewijst dat de aarde niet plat is. Maar nog veel meer landen en volkeren telt.

Door de ligging en het klimaat herbergt Fuerteventura veel opvallende planten en dieren. Met name de flora. Waaronder planten die ooit ook in grote delen van Europa te zien waren, maar door de laatste ijstijd (zo’n 12.000 jaar geleden) voorgoed zijn verdwenen.

Klimaat is al miljoenen jaren hetzelfde

Hier is het klimaat al miljoenen jaren hetzelfde. En niet alleen de ijstijd is aan de eilanden voorbijgaan, ook de nog altijd voortgaande woestijnvorming in het naburige noorden van Afrika is hier uitgebleven. Waardoor planten en bomen eenvoudig kunnen gedijen.

Vaak wordt gedacht dat de Canarische eilanden zijn vernoemd naar de kanarie, maar het is andersom. Dit diertje vliegt hier overigens nog steeds rond. Waarschijnlijk zijn de eilanden vernoemd naar een ander dier: de hond. Volgens de Romeinse geschriften van de beroemde Plinius de Oudere wordt er een expeditie naar de eilanden gestuurd. De Romeinen treffen op de eilanden grote groepen ‘honden’ aan. En in Latijn worden honden ‘canis’ genoemd.

De eerste rotstekeningen van de eerste bewoners

Rotstekeningen op diverse plekken waren allang stille getuigen van deze mensen. De naam Guanchen komt van Guanchinet, wat weer een samentrekking is van Guan (mens) en Chinet (Tenerife). Het betekent dus ‘mens van Tenerife’. Tegenwoordig is het een verzamelnaam voor alle mensen die hier tot de Spaanse verovering leefden. Mogelijk leefden op elk eiland een aparte groep, zo staan de eerste inwoners van La Palma bekend als Benahoares.

Waarschijnlijk zijn ze allemaal afstammelingen van een Berbervolk uit Algerije. Hoe ze echter de paar honderd kilometer naar de Canarische Eilanden wisten te overbruggen is onduidelijk. Mogelijk hebben de Guanchen de oversteek al zo’n 3.000 jaar v. Chr. gemaakt, al kan het ook later zijn geweest. Opmerkelijk is dat de Guanchen veel overeenkomsten vertonen met de Portugese tak van de Cro-Magnon-mens. Deze voorloper van ons heeft van 40.000 tot 8.000 v.Chr. geleefd.

Uiteindelijk worden de oorspronkelijke bewoners in de 15e eeuw verslagen door de Spanjaarden. Daarbij vallen veel slachtoffers, terwijl een deel van hen eindigt als slaaf. Tegenwoordig stamt een deel van de bevolking nog af van de Guanchen. Ook op Fuerteventura.

Strand op Fuerteventura.
Strand op Fuerteventura.Karahgo

Beste tijd voor Fuerteventura:

Op alle eilanden heerst een subtropisch klimaat, de ligging zorgt vaak voor stabiele temperaturen.

In de winter komt de temperatuur hier maar zelden onder de 15 graden uit. En het is dan relatief rustig.

Het voorjaar is erg populair bij wandelaars. In het voorjaar bloeien veel bloemen en zien veel vogels actief op zoek naar een gezinnetje.

In het midden van de zomer kan de temperatuur erg hoog oplopen, tot ver over de 30 graden.

Het najaar is ook rustig en zeer geschikt voor bijvoorbeeld wandelen. De temperatuur is aangenaam en het is er vaak rustiger.

Let op!

Het klinkt vreemd, maar soms waait er hier zand over van de Sahara. Wat alles van een dun laagje zand voorziet. En lastig kan zijn voor de ogen.

De zon kan hier, met name in de zomermaanden, ongenadig hard branden. Wie gaat wandelen kan beter een blouse of shirt lange mouwen aan trekken en een bandana of petje meenemen. In de bergen kan het weer ineens omslaan, wees voorbereid. Draag bij het snorkelen een t-shirt. En let er op of je zonnebrand biologisch afbreekbaar is, zodat je gaan schade aanricht als je het water in plonst.

Lava kan extreem scherp zijn. Dus denk na als je je ergens aan vast wilt houden. Doe je het niet, dan leer je het de volgende keer wel te doen.

Een boottocht op Fuerteventura.
Een boottocht op Fuerteventura. Gerhard Romero

Hoe kom ik hier?

Fuerteventura is eenvoudig vanuit Nederland te bereiken. Er gaan talloze directe vluchten.

Het vliegveld van Fuerteventura ligt op tien minuten rijden van de populaire badplaats Caleta de Fuste.

Eilanden