Zeekoe

Grootste soort zeekoe op aarde

De zeekoe leeft onderwater en wordt ongeveer drie meter lang. Het guitig uitziende dier leeft in lagunes, rivieren, estuaria en langs de kust. Feitelijk overal waar zijn favoriete maaltje, zeegras, groeit.

De zeekoe is een bijzonder dier die je kunt zien in Florida, maar ook in Belize bijvoorbeeld en op andere plekken in de Cariben. De manatee, zoals de Amerikanen hem noemen, is familie van de doejong, Amazonelamantijn en de West-Afrikaanse lamantijn. De zeekoe is de grootste van al deze soorten. De officiële Engelse naam is (West Indian) manatee, terwijl de Latijnse naam Trichechus manatus is.

Deze dieren zijn log en bewegen zich vaak langzaam door het water. Ze eten graag zeegras, dat op de bodem van de oceaan groeit. Deze dieren kunnen minutenlang onderwater blijven, maar moeten wel boven water komen om naar lucht te happen. Zeekoeien leven in de winter vaak in groepen als ze de warmere rivieren opzoeken in bijvoorbeeld Florida. Dan kun je wel tientallen zeekoeien zien in het heldere water.

Beste plekken om de zeekoe te zien