Europa-Park

Een van de grootste pretparken van Europa, met landen als thema's

Het Europa-Park is bij ons iets minder bekend, maar het is het meest bezochte attractiepark in Duitsland. Het ligt in het zuiden vlakbij het Zwarte Woud. Het is een van de grootste pretparken in Europa, met een grote diversiteit aan vertier. Dit zijn de bezienswaardigheden van Europa-Park.

Het bijzondere is dat je hier bijna alleen maar zelfgemaakte attracties ziet van de familie MACK. Zij begonnen met het bouwen van houten koetsen in 1780. Daarna volgden kermisattracties en een houten achtbaan. Na een reis langs verschillende pretparken besloten ze zelf een pretpark te beginnen. Waar zij hun eigen creaties wilden laten zien. Het pretpark opende in 1975 met 20 attracties.

In de jaren er op kwamen er met name themalanden bij. Waarbij een of meerdere bekende trekpleisters uit een land de basis vormden. Waar dan diverse attracties werden gebouwd. Zoals de naam al doet vermoeden zijn het voornamelijk landen uit Europa. Al kreeg het de naam omdat het park in eerste instantie bij het kunstmatige meer Europa-See zou worden gebouwd. Inmiddels is het uitgegroeid tot een volwaardig resort, waar zo’n 5 miljoen bezoekers per jaar komen. Dit zijn zowel adrenalinejunkies als gezinnen.

Inmiddels is Europa-Park het op één na meest bezochte van Europa. Alleen Disneyland Paris wordt meer bezocht. En dit park trekt dus ook meer bezoekers dan onze eigen De Efteling. Naast een pretpark vind je op het Europa-Park ook hotels, een waterpark en een camping om te overnachten. Met dus veel landen als themagebieden. Waar je talloze attracties kunt vinden.

Duitsland

Bij de hoofdingang zie je als eerste het Themagebied Duitsland. Je loopt door de Deutscher Allee, waar je aan beide kanten gebouwen ziet uit het zuiden van Duitsland. Ook vind je hier restanten van de Berlijnse Muur bijvoorbeeld.

Het Voletarium

Dit is de meest bekende attractie. Deze panorama vliegsimulator opende in 2017. Dit is een bewegingssimulator, maar dan met een extreem groot scherm. Je zit in een gondel waarbij je meebeweegt met de beelden. Je maakt een vlucht door Europa, of eigenlijk over Europa. Waarbij je onder meer ook plekken in ons land aan doet. Als je staat te wachten in de rij hoor je het verhaal achter de rit.

Nederland

Piraten in Batavia

Ook Nederland heeft een Themagebied in het Europa-Park. Als je hier rondloopt zul je merken dat de Zaanse Schans symbool heeft gestaan voor dit deel van het park. met onder meer een poffertjeskraam en een Indisch restaurant. En een theekopjesattractie met Delfts Blauw. Er staat ook een koggemolen, waarin je rondjes draait.

Piraten in Batavia

Deze populaire dark water ride opende opnieuw in 2020, nadat een brand in 2018 alles vernielde. Je vaart langs piraat Bartolomeus van Robbemond die het aan de stok heeft met piraat Diablo Cortez. Let op de otter die Batholomeus helpt.

Overnachten in hotels op Europa-Park

Het pretpark telt diverse hotels om te slapen na een druk dagje. Alle hotels zijn gebouwd in een stijl van de themalanden.

Hotel El Andaluz: Gebouwd in Spaanse stijl, om precies te zien uit de regio Andalusië. Met onder meer een bar, restaurant en zwembad.
Boek een kamer >


Hotel Castillo Alcazar: Gebouwd als een middeleeuws kasteel in Portugese stijl. Ook dit hotel heeft een bar en zwembad.
Boek een kamer >


Hotel Colosseo: Zoals de naam doet vermoeden is dit een hotel in Italiaanse stijl. Met aan het plein een nagebouwd Romeins theater. die je als uitzichtpunt kunt gebruiken.
Boek een kamer >


Hotel Santa Isabel: Dit hotel is gebouwd in de stijl van een Portugees klooster. Ook hier vind je onder meer een zwembad, restaurant en bar.
Boek een kamer >


Hotel Bell Rock: Dit hotel heeft als thema New England, een regio in Canada. En is dus anders dan de rest. Wat opvalt zijn de vuurtoren met rode en witte strepen.
Boek een kamer >


Hotel Krønåsar: Dit hotel heeft een Scandinavisch thema. Al zie je hier ook stromingen als neogotiek en neorenaissance. Het is het grootste hotel in Europa-Park.
Boek een kamer >

Winter in Europa-Park

Overnachten net buiten het park

Wil je liever net buiten het park verblijven? Ook dat kan. In de omgeving zijn diverse kleine hotels, appartementen en hostels te vinden tegen goede prijzen. Wees er wel op tijd bij, met name in de vakanties is alles snel volgeboekt.

Bekijk de leukste accommodaties rond het Europa-Park  

Kerstmis in Europa-Park

Elke winter verandert het pretpark in een winter wonderland. Maar bij Kerstmis centraal staat, maar ook het landschap extra winters aan doet. Denk aan veel kerstverlichting, kerstmuziek, gluhwein en talloze andere Duitse gerechten. waarbij je nog steeds in de achtbanen kunt gaan voor en alle andere attracties.

Kamperen in Europa-Park

De camping heeft als thema het Wilde Westen. Je ziet hier huifkarren, blokhutten, maar ook saloons. Je kunt heit zowel met een tent als een caravan staan. Ook kun je tipi’s huren voor een nacht.

Tours en tickets

Italië

Het Themagebied Italië was het eerste land dat in Europa-Park. Je ziet typische Italiaanse architectuur, inclusief een 25 meter hoge klokkentoren.

Geisterschloss

Dit is een populaire darkride door een spookslot. Zoals de naam al aangeeft.

Piccolo Mondo

Een darkride langs diverse hoogtepunten uit Italië. Met onder meer Leonardo da Vinci als pizzabakker.

Volo Da Vinci

Ook hier komt Leonardo da Vinci voorbij. Je zweeft in een van zijn vliegmachines aan een monorail die door het gebied rijdt.

Frankrijk

Het Themagebied Frankrijk in Europa-Park.

Zodra je Themagebied Frankrijk in loopt zie je de grote zilveren bol bij de vijver. Ook hier is alles aangepast aan de stijl van het land. Dus onder meer Moulin Rouge en een French Quarter.

Eurosat – CanCan Coaster

Dit is een indoorachtbaan in een ronde bol. Met daarnaast een virtual reality-variant, waarvoor je extra moet betalen.

Madame Freudenreich Curiosités

Dit is een darkride met een bijzonder verhaal. Je rijdt langs talloze dinosaurussen die stiekem verblijven in de winkel van Madame Freudenreich. Het is vooral grappig om te zien hoe de dieren worden gevoerd door de vrouw.

Silver Star

Deze buiten achtbaan is gesponsord door Mercedes en dat zie je. De baan is 1.620 meter lang, waarbij je snelheden van 130 kilometer kan halen.

Zwitserland

Het Themagebied Zwitserland lijkt op een typische Zwitsers dorp. Met restaurants en winkels waar je bijvoorbeeld kaasfondue kunt krijgen, maar ook chocolade.

Schweizer Bobbahn

Dit is een bobslee-achtbaan, die al sinds 1985 hier staat. Je glijdt hier niet over rails, maar dus over een soort brede rodelbaan. Bijzonder is dat je niet naast elkaar zit, maar achter elkaar.

Matterhorn-Blitz

Deze achtbaan wordt een wildemuis-achtbaan genoemd. Het gaat hier niet om snelheid, maar om scherpe bochten. Waarbij je vooral veel op en neer gaat. Je zit in een treintje dat over de speciale rails rijdt.

Reuzenrad Europa-Park

Oostenrijk

Het Themagebied Oostenrijk is voor een groot deel overdekt. En lijkt op een grottenstelsel.

Alpenexpress Enzian

Deze achtbaan was de eerste achtbaan in het park. En alleen daarom al leuk. Hij heeft geen optakeling zoals nu wordt gebruikt, maar een elektromotor. De topsnelheid is 45 km per uur.

Tiroler Wildwasserbahn

Dit is een zogeheten boomstambaan. Je vaart in een soort boomstam door het water. het begint als dark ride, maar daarna maak je onder meer een afdaling van 18 meter. En diverse bochten.

Griekenland

Het Themagebied Griekenland lijkt het meest op het eiland Santorini met zijn witte huizen en blauwe daken. Met bijvoorbeeld ook Griekse horecazaken.

Abenteuer Atlantis

Dit is een interactieve darkride, waarbij je met een pistool moet schieten met een laserpistool. Je rijdt ondertussen door onderwaterstad Atlantis.

Fluch der Kassandra

Dit is een madhouse, dat ook wel draaiend huis wordt genoemd. Je stapt in een Byzantijnse kerk, die plotseling raar gaat doen. Het lijkt er op alsof je 360 graden om je eigen as draait. En dus over de kop gaat.

Pegasus

Deze stalen achtbaan is 430 meter lang die maximaal 56 kilometer gaat. Ideaal voor kinderen dus. Let op hoe de treinen omhoog komen voor het ritje begint.

Poseidon

Deze water-achtbaan is zeer populair. Het vertelt het verhaal van Poseidon, de Griekse god van de zee. Het startpunt is het Paard van Troje, waarna je soms langzaam en dan weer snel vaart naar de Tempel van Poseidon.

Rusland

Het Themagebied Rusland is een lange hoofdstraat met karakteristieke Russische architectuur. waar je bijvoorbeeld ook het hoofdstation van de stoomtrein vindt.

Schlittenfahrt Schneeflöckchen

In deze darkride rij je in een arrenslee langs diverse Russische sprookjes. Zeer geschikt voor kinderen.

Euro-Mir

Deze achtbaan is gebaseerd op het Mir ruimtestation van de Russen. De topsnelheid is 80 km en de baanlengte is 984 meter.

Scandinavië

In het Themagebied Scandinavië zie je onder meer een houten staafkerk uit Noorwegen, maar ook typische rode huisje.

Snorri Touren

Deze darkride neemt je mee naar de onderwaterwereld. Mascotte Snorri, een octopus, speelt hierin de hoofdrol.

Fjord Rafting

Bij deze rapid river vaar je langs traditionele Scandinavische woningen en trollen… Het traject is 525 meter lang, waar je ruim vier minuten over doet.

Schommelschip

In dit schommelschip zwiep je heen en weer, waarbij je een behoorlijke snelheid haalt.

IJsland

Blue Fire in Europa-Park.

Als je hier rondloopt waan je je in IJsland. De houten huisjes, de horeca en winkels stralen het uit. Maar ook hier zijn enkele attracties.

Wodan – Timburcoaster

De naam zegt het al, dit is een houten achtbaan. Hij is maximaal 35 meter hoog en 1.050 meter lang. Waarbij je een maximale snelheid van 100 km per uur haalt.

Blue Fire Megacoaster

Dit is een zogeheten gelanceerde achtbaan. Oftewel een combinatie van een dark ride en achtbaan. Je wordt gelanceerd: in 2 seconden zit je op 100 km per uur. Waarna een looping volgt. Bijzonder zijn de stoeltjes. Deze zijn zo gemaakt dat je veel bewegingsvrijheid hebt. Waardoor het voelt alsof je overal heen wordt geslingerd. Wat heel erg meevalt.

Splash Battle

Een ritje waarbij je andere bezoekers nat kunt spuiten.

Portugal

Het Themagebied Portugal is gebouwd rond een kunstmatig meer. Waar onder meer een replica ligt van het schip de Santa Maria uit 1482.

Atlantica SuperSplash

Deze water-achtbaan is 30 meter hoog. Waarbij je naar het beneden gaan een snelheid bereikt van 80 km.

Spanje

Het Themagebied Spanje is vooral bedoeld voor optredens. Ook vind je er een station voor de Stoomtrein. En een station voor de Monorail.

Engeland

Het Themagebied Engeland is gebouwd in Engelse stijl met diverse kleine attracties. Waaronder een vliegend tapijt in de vorm van een Londense bus. Ook is er een kermis en een attractie waar je laserstralen moet ontwijken. Let op de achtergrondmuziek. Deze is uit de films van James Bond.

Ierland

Het Themagebied Ierland is vooral gericht op kinderen. Je vindt hier onder meer een kinderachtbaan, een oldtimerbaan en een speeltuin. Let op het kasteel en de kabouters, oftewel leprechauns uit Ierse folklore.

Rulantica

De lazy river Snorri’s Saga.

De indoor waterwereld Rulantica is relatief nieuw. Je vindt hier 25 attracties in et water. Met onder meer 17 glijbanen, een groot golfslagbad, een 250 meter lange lazy river Snorri’s Saga waar je lekker kunt drijven.

Avonturenland

Avonturenland staat in het teken van Afrika.

Boottocht op het meer

Een eenvoudige en rustgevende tocht op het meer. Perfect voor gezinnen en families.

Dschungelfloßfahrt

Dit is een populaire boottocht, waarbij je een vooraf uitgezet parcours aflegt. Je vaart door het imposante landschap van Afrika.

Sprookjesbos

In het Sprookjesbos vind je diverse bekende sprookjes. Met veel animatronics, zoals in het gehele park. Dit is perfect voor kinderen.

Koninkrijk van de Minimoys

Het Koninkrijk van de Minimoys is gebaseerd op de bij ons minder bekende Franse boek en film Arthur en de Minimoys.

Arthur

Deze gecombineerde achtbaan en darkride laat je de wereld van de Minimoys zien. Bijzonder is dat elke gondel apart is geprogrammeerd, waardoor het gevoel elke keer anders is. De snelheid is slechts 31 km, maar door het abrupte en verrassende parcours toch zeer de moeite waard.

Water-glijbaan in Europa-Park

Hoe kom ik er?

Het Europa-Park ligt bij het plaatsje Rust. Je vindt het ongeveer 35 kilometer ten noorden van Freiburg en ongeveer 50 km ten zuiden van Straatsburg.

Mijn tips

Ontdek de beste tips voor Duitsland

Lees mijn tips

alle 48 artikelen over Duitsland

Bekijk alle artikelen