blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Quito

Eerste stad op UNESCO-werelderfgoedlijst

Quito is met recht de hoofdstad van Ecuador. De oude binnenstad van Quito is niet voor niets als eerste stad op de lijst met werelderfgoed van UNESCO gezet. Dit was al in 1978. Quito heeft het grootste oude stadshart van heel Zuid-Amerika. Dat overigens nog in opvallend goede staat is. Het is een heerlijke plek om te eten, drinken en rond te slenteren. Ontdek de beste tips met bezienswaardigheden voor jouw bezoek. En vind je in dit artikel veel informatie over excursies in en rond Quito.

Het is tevens de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld. Quito ligt op maar liefst 2.800 meter hoogte. Door de hoogte lijkt het leven hier langzamer te gaan. Neem de tijd voor Quito, de stad is de moeite waard. Quito is een heerlijke plek om kennis te maken met Zuid-Amerika als dit je eerste bezoek aan dit werelddeel is.

Historisch centrum van Quito

Het oude centrum van de stad Quito.

Als je door het oude stadshart van Quito loopt, zie je veel kleurrijke huizen. En veel oude gebouwen, waarvan een groot deel een koloniaal verleden heeft. Quito is waarschijnlijk de stad is waar je zult landen. En dan is het heerlijk om kennis te maken met het land via de oude stad. Denk aan veel geuren en kleuren op straat, muzikanten en veel eten op straat en de markten.

Plaza de la Independencia

Het Plaza de la Independencia is het centrale punt in de stad. Hier zitten altijd mensen met elkaar te praten. En bieden straatverkopers hun waar aan. Ik ben er rustig gaan zitten en genoot van de mensen, het geroezemoes en meer. In het midden zie je een groot monument ter ere van de Onafhankelijkheid in 1830.

Basilica del Voto National

Basilica del Voto National in Quito.

De Basilica del Voto National is een van de vele kerken in Quito. Het is verreweg de mooiste en meest imposante. Hij staat op een heuvel en is dus van veraf te zien. De kerk is 140 meter lang en heeft kerktorens van maar liefst 115 meter. Je kunt de kerk bezoeken. En onder meer naar een uitkijkpunt klimmen. Vanwaar je een fraai uitzicht hebt over de torens en de stad.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

El Telerifico: De Kabelbaan van Quito

De kabelbaan van Quito.

Quito is extra bijzonder door de kabelbaan naar de Pichincha vulkaan. Het is een van de hoogste kabelbanen ter wereld. Vanuit het westen in de stad kun je met de kabelbaan van 3.117 meter hoogte naar 3.945 meter. 

De TeleferiQo, zoals hij officieel heet, is zeer de moeite waard. Je kunt eenvoudig omhoog en dan een dag gaan wandelen op de flanken van de actieve vulkaan. Hou wel het weer in de gaten. En neem genoeg warme kleren mee. Daarnaast kun je hier last van hoogteziekte krijgen. 

El Panecillo

El Panecillo is volgens velen de leukste wijk van Quito. Het is vooral populair als uitzichtpunt op de stad. El Panecillo ligt op een heuvel met bovenop het beeld van de Maagd van Panecillo. Je kunt te voet omhoog, maar ook met een taxi. Het is een goede plek voor de zonsondergang.

Cotopaxi vulkaan

De Cotopaxi is vanuit Quito te zien. Deze immense vulkaan ligt op zo’n 60 kilometer ten zuiden van de stad. Het is met 5.897 meter een van de hoogste actieve vulkanen ter wereld. Een groot deel van de vulkaan is uitgeroepen tot Cotopaxi National Park.

Lama’s voor de Cotopaxi.

Je kunt aan de voet van de vulkaan goed wandelen. Er zijn diverse wandelroutes die je kunt zien als je het nationaal park in komt. Al kun je de vulkaan ook beklimmen met een gids. Dan ga je in de nachts op pad, zodat bij zonsopgang de top bereikt. Dit is een pittige klim, die je goed moet voorbereiden. Ik heb er met een mountainbike gereden, wat een heerlijke excursie is. Vanuit Quito kun je diverse tours boeken, vraag er ter plekke naar.

Chocolade proeverij

Een chocoladeproeverij bij Yumbos in Quito. ©Corno van den Berg

Zuid-Amerika moet je proeven zeggen de lokale bewoners. Dus probeer ik diverse proeverijen, met name waar de Ecuadorianen erg trots op zijn. Chocolade komt uit de Amazone bij de evenaar, een deel ervan ligt in Ecuador. Dit is de enige plek in de wereld waar deze cacao struiken groeien. 

De proeverij in Quito die begint met 100 procent pure chocolade, het zijn zoveel smaken door elkaar. En dan proef je langzaam naar beneden, 85 en 70 procent, dus met suiker aangelengd, in dit geval rietsuiker. Alleen chocolade met minimaal 12% van deze pure chocolade mag premium worden genoemd. En is dus veel duurder. Dat is wat terug vindt in onze winkels, maar ook in beroemde producten uit België en Zwitserland bijvoorbeeld.

Adres: Yumbos Chocolate, Sebastián de Benalcázar

Pucará de Rumicucho

Pucará de Rumicucho is prachtig gelegen. ©Corno van den Berg

Deze oude Incaruïne ligt op zo'n 22 kilometer van Quito. Pucará de Rumicucho is vooral bekend omdat hier opvallend veel Inca overblijfselen zijn gevonden. Denk aan bewerkte kleding en keramische potten voor het maken van Chicha, de gefermenteerde Inca-drank. Maar ook lagen hier werktuigen gemaakt van botten als alpaca's, schelpen en metalen voorwerpen.

De Inca's bouwden Rumicucho waarschijnlijk tussen 1480 en 1500. Ze heersten over dit gebied tot de Spaanse verovering in het jaar 1530. Archeologen ontdekten dat diverse pre-Inca stammen al woonden op deze heuvel aan de rand van een kloof. De Incas gebruikten deze plek vooral voor religieuze doeleinden. Je vindt Pucará de Rumicucho net buiten het plaatsje San Antonio de Pichincha.

Groene corridor

De ruige omgeving van Quito.

Rondom Quito liggen opvallend veel grote natuurgebieden, met unieke bewoners. Waaronder het Chocó Andino de Pichincha Biosphere Reserve en het Cayambe-Coca Nationaal Park, beiden liggen op zo'n 75 km afstand in het westen. Hier leeft onder meer de brilbeer, een dier dat zwaar onder druk staat. Al wordt hij hier door bezoekers nog geregeld gespot.

El Pahuma Orchid Reserve

De Dracula simia, ookwel de orchidee met apengezicht genoemd. ©Corno van den Berg

Het El Pahuma Orchid Reserve biedt meer dan 270 orchideeën, 6 soorten kolibries (en andere vogels) en watervallen in het regenwoud. Het ligt op 55 kilometer afstand van de stad, in het noordwesten. Ik ging er wandelen naar de diverse watervallen. Deze wandelroute ligt vlakbij de weg, maar die hoor je al snel niet meer. 

Yunguilla Nevelwoud

Een kijkje in de keuken bij Yunguilla. ©Corno van den Berg

Ik bezocht het ruige Maquipucuna Reservaat, dat op 86 km ligt van Quito. Het dorp Yunguilla ligt hoog in het nevelwoud en is te bezoeken. Het staat bekend om zijn Community Based Tourism, dat in 1995 begon. Je kunt zien hoe de lokale bevolking duurzaam leeft en hoe ze producten als kaas en chips van bananen maken bijvoorbeeld. Het is een heerlijk rustige plek merkte ik, middenin de jungle. 

Leukste accommodaties om te overnachten in Quito

Ik sliep in diverse hotels en lodges in Quito. Sommigen waren extra luxe, maar vooral met een lokale sfeer. De meeste hotels liggen in of net buiten het Centro Historico. Het voordeel is dan dat je makkelijk naar het centrum kunt lopen. Vraag wel of het veilig is, want helaas zijn niet alle wijken daarvoor geschikt.

Bekijk accommodaties in Quito

Mijn tip is Hotel San Marcos 

De bussen en trolleys

Quito beschikt over een zeer uitgebreid en modern netwerk van bussen en trolleys. Met onder meer aparte busbanen. Het MetrobusQ-netwerk is perfect om de stad te verkennen. Er zijn talloze opstappunten en plekken om weer uit te stappen. Taxi's zijn relatief goedkoop en zeer handig om van A naar B te reizen.

Elke zondag is het oude centrum van de stad autovrij. Waardoor je hier heerlijk relaxt kunt rond lopen. En zelfs fietsen. Je kunt op diverse plekken een fiets huren. En je bijvoorbeeld ook mensen naar de kerk kunt zien gaan.

Beste tijd om Quito te bezoeken

Quito ligt in het midden van het land, waardoor de temperaturen het hele jaar door relatief stabiel zijn. Maar door de grote hoogte kan het 's nachts fris worden, dus neem warme kleding mee. De meest populaire tijd om te bezoeken is tijdens het droge seizoen van juni tot september. Dan kan het druk in de stad worden.

Ontdek alle tips

voor Ecuador

Lees mijn tips

alle 15 artikelen over Ecuador

Bekijk alle artikelen