Cuenca

Historische stad in het Andesgebergte

Cuenca is een bijzondere historische stad in Ecuador. De stad staat vooral bekend om zijn fraaie gebouwen uit de koloniale tijd van de Spanjaarden. Waardoor de stad een geheel eigen sfeer heeft. Je vindt er veel kerken, maar kunt ook tal van traditionele gewoontes zien. Ik reisde er drie dagen rond. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en attracties van Cuenca. Met ook veel informatie over de diverse excursies in en rond de stad.

De stad ligt in het Andesgebergte op zo'n 2.500 meter hoogte. Hierdoor heeft het een gematigd klimaat. Waardoor je hier zowel zon en regen in een dag kunt hebben. De stad ligt zo’n 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Quito in het Andesgebergte. Het is de op twee na grootste stad na Quito en Guayaquil. 

Traditionele Spiritual Cleansing

Op dinsdag en vrijdag kun je op de lokale markt van Cuenca iets bijzonders zien. Lokale bewoners komen dan voor een Traditional Spiritual Cleansing. Dit houdt in dat je wordt geschoond van ‘bad luck', oftewel pech. Dit houdt in dat je hoofd bijvoorbeeld stevig wordt gewreven met takken en bladeren. En dat terwijl er allerlei spreuken worden gezegd door de ‘healer’, zoals de genezers worden genoemd. Ook krijg je diverse smeersels die op je huid worden aangebracht. Bij kinderen wordt er zelfs een goedje over hun hoofd gespuwd. Het is zeer intrigerend om te zien.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Catedral de Cuenca

Het interieur van Catedral de Cuenca. ©Corno van den Berg

Deze indrukwekkende kathedraal dateert uit de 16e eeuw. Hij is gebouwd in de Mudejarstijl, dat alleen in Spanje voorkomt. Het is een bijzondere mix van Moorse en christelijke architectuur. Deze kathedraal is een mengeling van Mudejaars, Romaanse en Gotische elementen. Het is één van de belangrijkste historische attracties van de stad. De Catedral de Cuenca bezit verschillende waardevolle kunstwerken en relikwieën.

Catedral de la Inmaculada Concepción

De ingang van de Catedral de la Inmaculada Concepción. ©Corno van den Berg

Deze kathedraal is een prachtig voorbeeld van neogotische architectuur en wordt beschouwd als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het is gelegen in het historische centrum van Cuenca en is open voor bezoekers. De Catedral de la Inmaculada Concepción is zeker een bezoek waard. Klim naar het dak, vanwaar je een goed uitzicht hebt over de stad. Zeker bij mooi weer levert dit goede foto's op. Ik had regen, waardoor dit letterlijk in het water viel.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Seminario San Luis

Een van de patio’s in het Seminario San Luis. ©Corno van den Berg

Het Seminario San Luis is aan het begin van de 19e eeuw gebouwd. Het heeft diverse patio's die een fraai uitzicht bieden op de koepels van de naastgelegen kathedraal. Hier kun je goed wat drinken in de diverse café's en shoppen in de lokale winkeltjes. Je kunt ook door de tuinen met verschillende struiken en heesters lopen. 

Mercado 10 de Agosto

Een vrouw op de markt in Cuenca. ©Corno van den Berg

Een lokale markt is altijd een belevenis voor de zintuigen. Je vindt in Cuenca diverse markten, maar de Mercado 10 de Agosto is de grootste.Deze overdekte markt is een geweldige plek om lokaal eten te proberen en souvenirs te kopen. Je vindt er groente, fruit (met veel bij ons onbekende vruchten), maar ook vis en vlees. De markt is gelegen in het historische centrum van Cuenca en is elke dag geopend.

Museo del Banco Central

Dit museum is gehuisvest in het oude gebouw van de Banco Central en bevat een collectie van precolumbiaanse kunst, zoals potten, beelden en gebruiksvoorwerpen. Het museum biedt ook informatie over de geschiedenis van de stad Cuenca en de regio.

Cavia eten

Zo worden de cavia’s bereid. ©Corno van den Berg

Cavia is een populaire maaltijd in Ecuador. Er zijn gespecialiseerde restaurants, de om deze delicatesse te proeven, dit zijn Cuyerias. De dieren worden van de vacht ontdaan en daarna op een barbecue geroosterd. Meestal wordt het gehele dier, dus met kop, tandjes en pootjes geserveerd. Al kun je als toerist ook alleen het middendeel krijgen. De Ecuadorianen eten zo'n beetje alles van het bij ons bekende knuffeldier. Aan jou de keuze of je dit wilt proberen.

Mirador de Turi

Dit uitkijkpunt biedt een panoramisch uitzicht op Cuenca. Het laat je de gehele stad zien met de omliggende bergen. Dit zijn voornamelijk uitgedoofde vulkanen, maar zijn wel indrukwekkend. Het ligt op een heuvel net buiten de stad en is een populaire plek voor zowel toeristen als de lokale bevolking.

Ruïnes de Pumapungo

Wandelen langs de ruïnes de Pumapungo. ©Corno van den Berg

Middenin de stad liggen bijzondere Inca-ruïnes. Deze uitgestrekte ruïnes zijn de overblijfselen van de 15e-eeuwse Inca-stad Tomebamba. De grootste overblijfselen zijn het paleis van de stamhoofden van Kañari. De meeste andere structuren hebben een religieuze en ceremoniële betekenis volgens archeologen. De overblijfselen strekken zich uit in terrassen langs een heuvel naar de Rio Tomebamba beneden. Samen met Ingapirca zijn dit de meest noordelijke Incaruïnes in het land. Aan de weg er naast zie je een standbeeld van Huayna Capac, een Inca-keizer die hier regeerde.

Pumapungo Museum

De diverse culturen van Ecuador in the Pumapungo Museum. ©Corno van den Berg

Het naastgelegen Pumapungo Museum laat vooral de vele volkeren van Ecuador zien. Met onder meer de Jivaro-stam. Na een gevecht haalden ze de schedel uit de huid van hun tegenstanders. Deze lieten ze drogen, waardoor de huid kromp. Ze droegen deze met haar en al bij hen als een soort trofee. Het is macaber, maar ook uniek. Je kunt enkele gekrompen hoofden zien in het museum.

Río Tomebamba

Deze rivier stroomt door Cuenca en is een populaire plek om te wandelen, picknicken en andere buitenactiviteiten te ondernemen. Er zijn verschillende bruggen en parken langs de rivier, waaronder Parque de la Madre, Parque Calderón en Parque de la Madre.

Orquideorama

Deze botanische tuin ligt net buiten Cuenca en beschikt over een verzameling orchideeën en andere tropische planten. Het is een geweldige plek om meer te weten te komen over de lokale flora. Ook kun je er heerlijk wandelen langs de vele kleurrijke bloemen.

Bezoek lokale kunstenaars

De bekende Eduardo Segovia in zijn atelier aan het werk. ©Corno van den Berg

Cuenca is een hotspot voor traditionele kunstenaars. Ik ging op zoek naar diverse 'artisans', ze hebben vaak een atelier dat je kunt bezoeken. Zo bezocht ik twee ruim 80-jarige pottenbakkers die over de gehele wereld hun werk laten zien. Maar ook de bekende kunstenaar Eduardo Segovia. Daarnaast ging ik langs bij een zilversmid, die vooral ringen en oorbellen maakte op de oude manier. De beroemde gitaarmaker Luis Uyaguari Quezada was helaas niet thuis. Vraag ter plekke of je deze mensen kunt bezoeken. Het is een heerlijke manier om passie en vakmanschap te zien. En je hebt een souvenir dat echt de moeite waard is.

Casa del Alabado

Dit museum is gewijd aan precolumbiaanse kunst en cultuur en beschikt over een verzameling kunstvoorwerpen uit de regio. Het is gelegen in het historische centrum van Cuenca en is open voor bezoekers.

Lokale kookworkshop

Een kookworkshop bij Warmikuna Cocina Taller. ©Corno van den Berg

De keuken van Ecuador is zeer divers. De grootste maaltijd van de dag is de lunch. Deze is gigantisch, waardoor je vaak 's avonds niet zo heel veel meer hoeft te eten. Je kunt in Cuenca diverse kookworkshops volgen. Ik deed er een bij Warmikuna Cocina Taller om meerdere traditionele lunchgerechten te maken. Waarbij aardappelen, mais, groenten en veel specerijen centraal staan. Er zijn meerdere kookworkshops, vraag ter plekke welke er zijn gedurende jouw reis.

Chicha: Oeroude Incadrankje

Chicha is een al ruim 5.000 jaar oude drank, die door de oorspronkelijke bewoners wordt gemaakt en gedronken. Het is feitelijk gefermenteerde mais met een laag alcoholpercentage. Het wordt nog steeds gedronken, al was Chicha bijna verdwenen. Met name door de Spanjaarden die hun eigen bier en wijn meenamen. Op diverse plekken in Cuenca kun je het drankje proeven. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden.

Panama Hat Museum

De Panama Hat komt oorspronkelijk uit Ecuador. En zie je nog overal op straat. De naam komt van de Amerikaanse president Theodore Roosevelt. Hij had deze met de hand gemaakte hoed op tijdens de opening van het Panamakanaal in 1913. sindsdien wordt hij, abusievelijk, de Panama Hat genoemd. In Cuenca worden veel van deze hoeden gemaakt. Lokale bewoners kunnen hun handwerk inleveren bij een van de diverse Panama Hat Museum in de stad, waarna het laatste proces gebeurt. Je ziet er hoeden van 15 euro tot over 500 euro. De prijs hangt af van de fijnheid van de hoed, wat te zien is aan de fijnheid van de geweven hoed. Je kunt terecht in het Museo Del Sombrero De Paja Toquilla, Homero Ortega Hats en Barrancos Panama Hat Museum.

Overnachten in Cuenca

De stad is heerlijk om te verblijven. Je vindt er talloze kleine en grote hotels, hostels en bed & breakfasts tegen een schappelijke prijs. Kijk wel goed naar de afstanden, het slimste is om bij of in het centrum te slapen. Dan kun je eenvoudig met een taxi naar de diverse musea bijvoorbeeld. 
Bekijk de leukste accommodaties in Cuenca 

Excursie naar de Thermen

Een van de thermen in de omgeving bij Cuenca. ©Corno van den Berg

Net buiten Cuenca liggen talloze warmwaterbronnen. Je kunt er zwemmen in heerlijk warm water, een bad nemen in vulkanische modder of een koud- en warmwaterbad nemen. Ik nam er een heerlijke massages zijn goed voor je vermoeide spieren of simpelweg om alles soepel te houden.

Excursie naar Cabañas San Antonio

Dit is een oude Spaanse kolonie op ongeveer 15 km van Cuenca. Het is een klein dorpje met prachtige koloniale huizen en een pittoreske kerk. Het is een populaire bestemming voor dagtochten vanuit Cuenca. Waarbij je kunt zien hoe de lokale bevolking bijvoorbeeld kaas of andere levensmiddelen maken.

Excursie naar Cajas National Park

Bloemen die ik tijdens het wandelen tegen kwam. ©Corno van den Berg

Een van de excursies die je kunt maken is naar het nabijgelegen Parque Nacional Cajas. Het ligt op grote hoogte in het Andesgebergte, tot ver boven de 4.000 meter. Je hebt er verschillende wandelroutes, onder meer langs de diverse hooggelegen meertjes. Ik maakte er meerdere trekkings en keek mijn ogen uit.
Lees hier mijn artikel over Cajas National Park

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Ecuador

Lees mijn Tips

alle 15 artikelen over Ecuador

Bekijk alle artikelen