Waarom moet ik hier heen?

San Rafael Falls waren lang grootste en mooiste watervallen van Ecuador. Waar je goed op excursie kon. Maar helaas is dit voorbij. Waarschijnlijk voorgoed verwachten experts.

San Rafael Falls is een beroemde warterval in Ecuador. Middenin de Amazone. Hij is wonderlijk mooi. Of eigenlijk WAS. De Cascada de San Rafael, zoals hij lokaal heet, is niet meer.

San Rafael Falls zo goed als opgedroogd

Sinds februari 2020 is hij zo goed als opgedroogd. De oorzaak is een groot sinkhole dat in de Coca-rivier is ontstaan waar het water vandaan komt. Waardoor de waterval nu niet meer is dan een weinig aantrekkelijk stroompje.

De reden waarom het sinkhole is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Het kan de aanleg van een waterkrachtcentrale in de buurt zijn, maar ook een natuurlijke reden hebben. Er worden inmiddels geen excursies meer aangeboden naar de waterval. Hij staat inmiddels ook niet meer bij de mooiste attracties van Ecuador. Triest, maar waar.

Bekijk de video van hoe mooi San Rafael Falls was:

Beste video San Rafael Falls

De waterval, of wat er van over is, ligt in het Yasuni National Park. Een natuurgebied dat door veel reizigers wordt overgeslagen. Het water stortte hier eeuwenlang zo’n 150 meter naar beneden in het nevelwoud en gaf een heerlijk uitzicht op de ongekend groene omgeving.

San Rafaell Falls bijna drooggevallen
Zo ziet San Rafaell Falls er nu uit. Ministry of the Environment Ecuador

Yasuni National Park

Ook zonder de waterval is Yasuni Nationaal Park absoluut de moeite waard om te verkennen. Het is volgens biologen een van de gebieden op aarde met de grootste biodiversiteit. Met ongekend veel wilde dieren. Die zich ook nog relatief vaak laten zien.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Ecuador, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.