blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

San Rafael Falls

Dit was ooit een van de mooiste watervallen in de Amazone, maar is zo goed als opgedroogd

San Rafael Falls is een beroemde waterval in Ecuador. Middenin de Amazone. Hij is wonderlijk mooi. Of eigenlijk WAS. De Cascada de San Rafael, zoals hij lokaal heet, is niet meer. San Rafael Falls waren lang de grootste en mooiste watervallen van Ecuador. Waar je goed op excursie kon. Maar helaas is dit voorbij. Waarschijnlijk voorgoed verwachten experts.

San Rafael Falls zo goed als opgedroogd

Sinds februari 2020 is hij zo goed als opgedroogd. De oorzaak is een groot sinkhole dat in de Coca-rivier is ontstaan waar het water vandaan komt. Waardoor de waterval nu niet meer is dan een weinig aantrekkelijk stroompje. 

De reden waarom het gat is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Het kan de aanleg van een waterkrachtcentrale in de buurt zijn, maar ook een natuurlijke reden hebben. Er worden inmiddels geen excursies meer aangeboden naar de waterval. Hij staat inmiddels ook niet meer bij de mooiste attracties van Ecuador. Triest, maar waar.

Zo mooi was San Rafael Falls in Ecuador.

De waterval, of wat er van over is, ligt in het Yasuni National Park. Een natuurgebied dat door veel reizigers wordt overgeslagen. Het water stortte hier eeuwenlang zo’n 150 meter naar beneden in het nevelwoud en gaf een heerlijk uitzicht op de ongekend groene omgeving.

San Rafaell Falls bijna drooggevallen ©Ministry of the Environment Ecuador

Yasuni National Park

Ook zonder de waterval is Yasuni Nationaal Park absoluut de moeite waard om te verkennen. Het is volgens biologen een van de gebieden op aarde met de grootste biodiversiteit. Met ongekend veel wilde dieren. Die zich ook nog relatief vaak laten zien.

Lees mijn artikel over Yasuni National Park

Ontdek alle tips

voor Ecuador

Lees mijn tips

alle 15 artikelen over Ecuador

Bekijk alle artikelen