Otavalo

Stad met grootste traditionele markt in Zuid-Amerika

Het stadje Otavalo in Ecuador is vooral bekend van de traditionele markt. Het is volgens velen de grootste inheemse markt van heel Zuid-Amerika. Je ziet hier nog de traditionele klederdracht uit de omliggende dorpen. De lokale bewoners komen hier hun verse groenten, fruit en andere levensmiddelen verkopen. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Otavalo. In dit artikel ook tips en excursies voor jouw trip.

Handgemaakte kleden, sjaals en strohoeden en talloze soorten fruit zie in alle kleuren van de regenboog in Otavalo. De ene kraam is nog mooier dan de andere. Naast kleuren kom je ook overal geuren tegen: Zoals gepofte mais, gebakken brood en vele soorten snacks. Al eeuwenlang is dit stadje hét podium van de grootste ambachtsmarkt in de Andes. Al voor de Inca’s was Otavalo het middelpunt voor de vele bewoners. En, de markt is nog grotendeels hetzelfde.

Sfeerbeeld van de markt. ©Corno van den Berg

En dat alles in een decor waar je u tegen zegt. De vulkanen Imbabura (4.630 meter), Cotacachi (4.939 m) en Mojanda (4.263 m) zie je aan alle kanten boven het marktstadje uit steken. Je hoort her en der muziek, terwijl iedereen zijn boodschappen doet of juist iets wil verkopen. Veel authentieker wordt het niet. Ook al lopen er nu toeristen, de sfeer is goed merkte ik toen ik er was.

De klederdracht

Sfeerbeeld van de Otavalo markt. ©Corno van den Berg

Overal waar je loopt zie je veel handgeweven producten, waaronder kleding als poncho's, sjaals, truien, broeken en nog veel meer. Je kunt ter plekke nog zien hoe de kleding met de hand wordt gemaakt. Ook zie je veel sieraden van zilver en goud, met veel eeuwenoude motieven. Door de vele ponchos wordt de markt in de volksmond ook wel Plaza de Ponchos Otavalo genoemd. Je zult het vanzelf merken.

Overnachten in Otavalo

De stad ligt op ligt ongeveer negentig kilometer ten noorden van Quito. Het ligt aan de rand van het Andesgebergte. Hou er rekening mee dat je zo’n twee uur moet reizen. Het is daarom aan te raden om in Otavalo te overnachten, zodat je de volgende dag op tijd op de markt bent. De stad heeft genoeg hotels, hostels en bed & breakfasts die je eenvoudig online kunt boeken.
Bekijk de leukste accommodaties in Otavalo

Lekker eten en drinken

Op de markt kun je ook veel eten kopen. ©Corno van den Berg

Op en rond de markt zijn talloze kleine (en grotere) restaurantjes. Waar je heerlijk kunt eten na al het shoppen. Maar ook op de markt heb je genoeg verkopers met verse producten zoals fruitsappen, empanadas en andersoortige broodjes. Ook veel zoete snacks zijn er te krijgen. Proef ze maar. Let wel op met verse spullen die gewassen zijn. Dit gebeurt meestal niet met schoon drinkwater, wat tot maagklachten kan leiden. In de diverse restaurants kun je wel gewoon alles eten. Zodra ze een menukaart in het Engels hebben, houden ze ook rekening met de maag van toeristen. 

Beste tijd

De markt is het grootst op zaterdag. Ook op de woensdag kun je hier goed terecht, maar dan is het aanbod wel kleiner. Neem de tijd voor deze markt. De meeste mensen komen vroeg in de ochtend aan, waarna het snel drukker wordt. Ikzelf vind de ochtend het leukst, al kun je ook tegen de lunch hier rondlopen en een hapje eten. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Ecuador

Lees mijn Tips

alle 15 artikelen over Ecuador

Bekijk alle artikelen