Waarom moet ik hier heen?

Aboe Simbel omvat twee grote stenen Egyptische tempels op de westelijke oever van het Nassermeer. Ramses II liet ze uithakken in de 13e eeuw v. Chr. Bijzonder is dat gehele complex in de jaren zestig compleet werd verplaatst voor de Nasserdam.

Aboe Simbel behoort tot de meest opmerkelijke tempels van de Oude Egyptenaren. De twee tempels in Egypte werden uit een berg gehakt door Ramses II in de 13e eeuw v.Chr. Hij deed dit met name om zichzelf en zijn koningin Nefertari te eren. Maar volgens de verhalen ook om zijn Koesjitische buren onder de indruk te brengen.

De tempels werden in 1813 ontdekt door de Zwitserse archeoloog Johann Ludwig Burckhardt. Ze langen onder een grote berg zand, waardoor het nog jaren duurde voordat Giovanni Battista Belzoni in 1817 de tempel als eerste kon betreden.

Aboe Simbel van binnen.
Aboe Simbel van binnen.

Verhuizing van Aboe Simbel

Waar de tempels nu staan is niet de plek waar ze zijn gevonden. Het huidige Nassermeer is ontstaan door de Aswandam, die in de zestiger jaren is gebouwd. Maar, door de bouw zouden de tempels onder water verdwijnen. In zijn geheel.

Waarna een groot reddingsplan op tafel kwam. UNESCO en National Geographic zaagden de tempels letterlijk in stukken. De blokken werden 200 meter verder van de rivier en 65 meter hoger opnieuw in elkaar gezet. Dit alles gebeurde tussen 1964 en 1968. Ook wordt het beroemde beeld van Ramses de Grote wordt opnieuw in elkaar gezet na de verhuizing in 1967.

Bijzonder zijn ook de rotsen waarin de tempels liggen. Ter plekke werden twee grote betonnen koepels gebouwd, die aan de buitenkant zijn bekleed met natuurlijke steen. De tempels werden hier letterlijk in geschoven. En als je hier dus loopt lijkt het net alsof ze dus uit de rotsen zijn gehouwen. Een wonderlijk stukje bouwkunst.

Corno’s reistips:

Wil jij Egypte bezoeken? Je kunt een rondreis maken of vanuit een vaste plek verschillende excursies boeken. Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

Oude Egypte