Waarom moet ik hier heen?

Het Museum der Egyptische oudheden in Caïro heeft de meeste schatten van het oude Egypte ter wereld; waaronder het wereldberoemde gouden masker van Toetanchamon. Maar hier ligt zoveel, je kijkt je ogen uit.

Het Museum der Egyptische oudheden (ookwel Egyptian Museum) is het meest belangrijke museum in Egypte. maakt een bezoek aan Caïro al de moeite waard. Dit museum herbergt de grootste verzameling Egyptische kunst ter wereld. Met natuurlijk als absoluut klapstuk de schatten van Toetanchamon. Maar hier staan maar liefst 125.000 voorwerpen uitgestald.

Met onder meer een ruw beeld van Djoser (uit 2700 v. Chr.), dat een van de oudste stukken is. En grafkamers uit het Midden-Rijk, en de mummie van Ramses II in de zaal van de Koningsmummies. Ook zijn er talloze mummies van dieren te zien. Bijzonder is ook de zaal over het dagelijks leven van de Oude Egyptenaren.

De monumenten komen pas tot leven als je kunstschatten ziet. En leert over de achtergronden van de Egyptenaren, hun leven, hun passie en hun cultuur. Of het nu King Tut is, het dodenbeeld van Toetanchamon of de vele mummies die er liggen. Het Egyptisch Museum stamt uit 1858 en behoort tot de beste ter wereld. Het opent een wereld die je alleen maar van de televisie kent.

Opvallend groot museum

Een van de zalen in het Egyptisch Museum.
Een van de zalen in het Egyptisch Museum.

Het is ook behoorlijk groot, waardoor je hier enkele uren tot meerdere dagen kunt door brengen. Het is wel degelijk zinvol om hier een gids te hebben, zodat je niet verdrinkt in alle monumenten. Maar ook de verhalen erachter hoort. Bezoek vooral ook de kamer waar dingen uit het dagelijkse leven van de Egyptenaren te zien zijn. Dit is een van de weinige kansen die je krijgt om te leren over hun dagelijks leven. De rest gaat immers over het hiernamaals.

Het volledig intacte dodenmasker van Toetanchamon is misschien wel het belangrijkste overblijfsel. Ook de mummie van farao Ramses II behoort tot de topstukken van de ruim 120.000 stukken tellende verzameling. Net als veel gevonden voorwerpen uit de piramiden van Gizeh. Het is allemaal bijeengebracht in het Museum der Egyptische Oudheden, ook wel bekend als het Egyptisch Museum. Het is het grootste museum over deze beschaving ter wereld. En ligt in het hart van Caïro.

Inmiddels wordt er gebouwd aan een tweede museum, in de buurt van de piramiden. Een immens beeld van Ramses II, dat in het hart van het centrum stond, staat er al. En zal in de nabije toekomst de ingang vormen. Waarschijnlijk worden ook diverse attributen uit het huidige overvolle Egyptisch Museum overgeplaatst. Er wordt zelfs over gesproken om de schatten van Toetanchamon over te brengen.

Corno’s reistips:

Wil jij Egypte bezoeken? Je kunt een rondreis maken of vanuit een vaste plek verschillende excursies boeken. Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

MuseaOude Egypte