Sakkara

Unieke necropolis in de woestijn van Egypte

Sakkara is een bijzonder tempelcomplex in Egypte. De necropolis is vooral bekend door de beroemde trappiramide. Die vaak wordt beschouwd als de Eerste piramide van het Oude Egypte.

Maar in dit gebied kun je veel meer opgravingen zien. Zodat je een aardig beeld krijgt van de ontwikkeling van de cultuur van de Egyptenaren. Sterker nog, je kunt hier verdwalen in alle graven en monumenten. Dit zijn de bezienswaardigheden van Sakkara die je kunt bezoeken.

De overblijfselen van Sakkara zijn opvallend genoeg niet populair bij veel toeristen die naar Egypte reizen. Wat zonde is want dit tempelcomplex is ongeëvenaard. Sakkara is een heerlijke plek om zelf te ontdekken. Al kan een gids de wereld van Oude Egyptenaren wel tot leven wekken.

Dit omvangrijke complex ligt ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro. Het is uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Dit zijn de attracties om te bezoeken in Saqqara, zoals het ook wel wordt genoemd.

Opgravingen in Sakkara

Archeologen doen in Sakkara nog steeds talloze opgravingen. Waardoor langzaam de geschiedenis van deze plek in de woestijn wordt ontrafeld. Bijvoorbeeld in januari 2021 werd nog een intacte dodentempel ontdekt met meer dan 50 houten doodskisten. De tempel werd al eerder gevonden. De recente sarcofagen dateren uit 1.500 tot 1.000 voor Christus. 

Onderzoek maakte duidelijk dat de dodentempel van de Egyptische koningin Naert was. Zij was de vrouw van de Egyptische farao Teti. In het jaar ervoor werden in Sakkara ook al ruim 100 sarcofagen gevonden. 

Piramide van Djoser

De zuidelijke ingang van Sakkara.

De trappiramide van Djoser is bijzonder door de trapvorming. En hij is zeer oud; hij stamt uit de 27e eeuw voor Chr. Deze indrukwekkende piramide is uniek voor de Oude Egyptenaren. Alle piramiden die later werden gebouwd hadden een andere vorm. Waaronder de grootste, de Piramiden van Gizeh

De Piramide van Djoser is volgens archeologen het eerste gebouw dat volledig in steen was opgetrokken. De trappiramide werd gebouwd voor de Egyptische farao Djoser uit de 2e dynastie. Het gebouw werd ontworpen door de alom geprezen Imhotep, die later ook farao werd. 

Het was waarschijnlijk eerst een mastaba, oftewel een graf van gestapelde stenen. Deze werd trapsgewijs vergroot tot de huidige piramide. Die nog in een opvallend goede staat is. 

Overige Tombes

Als je door Sakkara loopt zul je zien dat er veel ingangen zijn, die half onder het zand verborgen liggen. Sakkara is een plek vol met raadsels. Wat een bezoek extra bijzondere maakt, vond ik toen ik hier was. Er ligt nog zoveel verborgen onder het zand.

Er is bijvoorbeeld veel onderzoek gegaan naar Tombe A, het graf van koning Hotepsechemoei, al kan het ook van koning Raneb zijn. Ook vind je hier een verzameling grafmonumenten van farao Horus Sechemchet. 

Hiërogliefen in de Tempel van Unas in Sakkara.

Bijzonder is dat Sakkara een tijd lang niet populair was onder farao’s. In de 4e dynastie van Egypte kozen farao’s voor andere locaties. Zodat bijvoorbeeld de piramide van Cheops in Gizeh verscheen, een locatie ten noorden van Sakkara. 

Later kozen diverse farao’s of koningen toch weer voor Sakkara. Waaronder Sjepseskaf, Oeserkaf, Djedkare, Oenas, Tei, Ipoet I, Pepi I, Merenre en Anchensenpepi II. Het wonderlijk van Sakkara is dat het merendeel nog ontdekt moet worden. Wat een bezoek aan de dodenstad extra bijzonder maakt. 

Hoe kom ik bij Sakkara?

De dodenstad ligt op zo’n 30 kilometer van Gizeh. En is dus eenvoudig te bereiken. Dit kan meestal via een excursie van een dag. Zorg wel dat je hier op tijd bent, voordat de touringcars komen. Een gids is handig, want hier is ongekend veel te ontdekken.

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Egypte

Lees mijn tips

alle 17 artikelen over Egypte

Bekijk alle artikelen