In het British Museum kijk je je ogen uit. Naar bijvoorbeeld de oudste afbeelding van Jezus. Of naar de vele mummies. Of de duistere Steen van Rosetta van Paaseiland. Het British Museum bezit een uitgebreide collectie oudheden en uitzonderlijke kunstvoorwerpen uit oude en hedendaagse beschavingen. Een ideaal museum voor wie wil leren over het verleden.
De basis werd gelegd door medicus en verzamelaar Sir Hans Sloane. Als kind verzamelde hij al allerhande voorwerpen. Opmerkelijk is dat hij zijn groeiende verzameling kon financieren met het geld dat één van zijn uitvindingen opleverde: drinkbare chocolade. Hij kocht talloze voorwerpen van Britse expedities naar de uithoeken van de wereld simpelweg op. Bij zijn dood in 1753 liet hij zijn verzameling na aan de Britse regering. Zes jaar later opende het British museum haar deuren voor het publiek.

De kunstvoorwerpen zijn afkomstig van bijna alle beschavingen ter wereld, waaronder de Egyptische, de Griekse en de Romeinse. Hoogtepunten zijn onder meer de Steen van Rosetta (die de sleutel was tot de ontcijfering van de Egyptische hiërogliefen), een Moai van Paaseiland en de oudste afbeelding van Christus. Ook zijn hier ontelbare mummies te zien.

En oorspronkelijk ook de British Library, al is dit inmiddels gevestigd in een apart gebouw. De beroemde Reading Room, waar onder meer Karl Marx, Rudyard Kipling en Oscar Wilde boeken lazen, behoort nog wel bij het museum. Het British Museum ligt aan Great Russell Street.

Meer informatie: www.britishmuseum.org

Musea