Waarom moet ik hier heen?

Het British Museum is één van de meest uitgebreide en toonaangevende musea. En, de toegang is gratis. Alleen voor speciale exposities moet je toegang betalen.

In het British Museum in Londen kijk je je ogen uit. Naar bijvoorbeeld de oudste afbeelding van Jezus. Of naar de vele mummies. Of de duistere Steen van Rosetta van Paaseiland. Het British Museum bezit een uitgebreide collectie oudheden en uitzonderlijke kunstvoorwerpen uit oude en hedendaagse beschavingen. Een ideaal museum in Engeland voor wie wil leren over het verleden.

De basis werd gelegd door medicus en verzamelaar Sir Hans Sloane. Als kind verzamelde hij al allerhande voorwerpen. Opmerkelijk is dat hij zijn groeiende verzameling kon financieren met het geld dat één van zijn uitvindingen opleverde: drinkbare chocolade.

Hij kocht talloze voorwerpen van Britse expedities naar de uithoeken van de wereld simpelweg op. Bij zijn dood in 1753 liet hij zijn verzameling na aan de Britse regering. Zes jaar later opende het British Museum haar deuren voor het publiek.

Corno’s reistips:

In Londen is het lastig kiezen wat je allemaal moet gaan zien. De stad biedt talloze bezienswaardigheden, winkelstraatjes, cafés en restaurants. Iedere wijk heeft wel zijn eigen karakters. Ideaal voor een eigen speurtocht naar het verleden van deze stad. Waarbij je niet alles hoeft te zien, misschien is het ‘vangen’ van de sfeer wel het belangrijkste. Wat goed kan op een stedentrip. Londen is eenvoudig te bereiken met de trein of met het vliegtuig.

Beste tijd:
Londen kan het gehele jaar worden bezocht, al kan het in de winter koud en nat zijn. Rond de kerstperiode is de stad zeer feestelijk aangekleed, wat een bijzondere sfeer geeft.

Let op!
Londen is een populaire stedentrip. Bij sommige bezienswaardigheden kan het dan ook druk zijn. Denk eraan van te voren (online) te reserveren of reeds je toegangskaarten online te kopen. Zo voorkom je de wachtrijen.

De kunstvoorwerpen zijn afkomstig van bijna alle beschavingen ter wereld, waaronder de Egyptische, de Griekse en de Romeinse. Hoogtepunten zijn onder meer de Steen van Rosetta (die de sleutel was tot de ontcijfering van de Egyptische hiërogliefen), een Moai van Paaseiland en de oudste afbeelding van Christus. Ook zijn hier ontelbare mummies te zien.

En oorspronkelijk ook de British Library, al is dit inmiddels gevestigd in een apart gebouw. De beroemde Reading Room, waar onder meer Karl Marx, Rudyard Kipling en Oscar Wilde boeken lazen, behoort nog wel bij het museum. Het British Museum ligt aan Great Russell Street.

Meer informatie: www.britishmuseum.org

Regel je excursies vooraf online:

Musea