British Museum

Toonaangevend museum over (bijna) alle beschavingen op aarde

In het British Museum in Londen kijk je je ogen uit. Naar bijvoorbeeld de oudste afbeelding van Jezus. Of naar de vele mummies. Of de duistere Steen van Rosetta van Paaseiland. Het British Museum bezit een uitgebreide collectie oudheden en uitzonderlijke kunstvoorwerpen uit oude en hedendaagse beschavingen.

Dit is één van de meest uitgebreide en toonaangevende musea. En, de toegang is gratis. Alleen voor speciale exposities moet je toegang betalen. Het is een ideaal museum in Engeland voor wie wil leren over het verleden.

De collectie van het British Museum

De basis werd gelegd door medicus en verzamelaar Sir Hans Sloane. Als kind verzamelde hij al allerhande voorwerpen. Opmerkelijk is dat hij zijn groeiende verzameling kon financieren met het geld dat één van zijn uitvindingen opleverde: drinkbare chocolade. 

Hij kocht talloze voorwerpen van Britse expedities naar de uithoeken van de wereld simpelweg op. Bij zijn dood in 1753 liet hij zijn verzameling na aan de Britse regering. Zes jaar later opende het British Museum haar deuren voor het publiek. 

Talloze beschavingen

De kunstvoorwerpen zijn afkomstig van bijna alle beschavingen ter wereld, waaronder de Egyptische, de Griekse en de Romeinse. Hoogtepunten zijn onder meer de Steen van Rosetta (die de sleutel was tot de ontcijfering van de Egyptische hiërogliefen), een Moai van Paaseiland en de oudste afbeelding van Christus. Ook zijn hier ontelbare mummies te zien. 

British Library

Oorspronkelijk was hier ook de British Library gevestigd. Al is dit inmiddels gevestigd in een apart gebouw. De beroemde Reading Room, waar onder meer Karl Marx, Rudyard Kipling en Oscar Wilde boeken lazen, behoort nog wel bij het museum. Het British Museum ligt aan Great Russell Street in Londen.

Regel je excursies vooraf online

Londen is een populaire stedentrip. Bij sommige bezienswaardigheden kan het dan ook druk zijn. Denk eraan van te voren (online) te reserveren of reeds je toegangskaarten online te kopen. Zo voorkom je de wachtrijen.

Beste tijd voor Londen

Londen kan het gehele jaar worden bezocht, al kan het in de winter koud en nat zijn. Rond de kerstperiode is de stad zeer feestelijk aangekleed, wat een bijzondere sfeer geeft.

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Londen

Lees mijn tips

alle 11 artikelen over Londen

Bekijk alle artikelen