Londen

Eén van de grootste wereldsteden, al is het nog steeds typisch Engels

Londen was ooit onder de Romeinen één van de belangrijkste steden ter wereld. Tegenwoordig is het een bijzondere mix van architectuur, kunst, uitgaan, shoppen en stadsparken. En typisch Engeland.

Geschiedenis van Londen

De Romeinen worden gezien als de stichters van deze stad, die zij Londinium noemden. Uit historische geschriften blijkt dat de Romeinen onder keizer Claudius in het jaar 43 na Christus Engeland introkken. Waar ze bij de Theems aan de noordoever een houten brug bouwen. De brug wordt veel gebruikt en groeit langzaam uit tot een middelpunt in de lokale samenleving.

Gedurende 300 jaar was het één van de belangrijkste Romeinse centra in Europa. De stad ontwikkelde zich, totdat de Romeinen in 410 na Chr. wegtrokken.

De Angelsaksen beheersten het gebied voor langere tijd. Londen werd in de 9de en 10de eeuw diverse keren aangevallen door de Vikingen. Zij konden nog worden afgeslagen. Totdat in 1066 de Noormannen, onder leiding van Willem de Veroveraar, succesvol de stad veroveren. Londen wordt tot hoofdstad gekroond. Het is tevens de regeringszetel van Hendry III in de dertiende eeuw. Hij wordt gezien als de grondlegger van de Engelse monarchie.

De stad bloeide in de daaropvolgende eeuwen op. De opbloeiende handel in het Verre Oosten maakt Londen het belangrijkste handelscentrum ter wereld. Het passeert hiermee Amsterdam. De groei zet zich gestaag door. Onder koningin Victoria in de 19de eeuw wordt het zelfs de grootste stad ter wereld. Tot de Tweede Wereldoorlog, wanneer de oude koloniën van Engeland zelfstandigheid zoeken.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Tegenwoordig laten officiële cijfers zien dat de stad een bijzonder divers publiek trekt. Zowel in leeftijd, als in interesse. Liefhebbers van architectuur prijzen de typische Engelse gebouwen. En dan met name de Victoriaanse. Kunstliefhebbers struinen de vele musea af, terwijl jongeren vooral op het nachtleven af komen. 

Beste tijd voor Londen

Londen kan het gehele jaar worden bezocht, al kan het in de winter koud en nat zijn. Rond de kerstperiode is de stad zeer feestelijk aangekleed, wat een bijzondere sfeer geeft.

Boek je excursies online

Londen is een populaire stedentrip. Bij sommige bezienswaardigheden kan het dan ook druk zijn. Denk eraan van te voren (online) te reserveren of reeds je toegangskaarten online te kopen. Zo voorkom je de wachtrijen.

Dit zijn de bezienswaardigheden