Waarom moet ik hier heen?

Londen is wereld, maar toch ook opvallend Engels. Met het wisselen van de wacht bij het beroemde Buckingham Palace als typisch voorbeeld. Deze stad was ooit onder de Romeinen één van de belangrijkste steden ter wereld. Tegenwoordig is het een bijzondere mix van architectuur, kunst, uitgaan, shoppen en stadsparken.

De Romeinen worden gezien als de stichters van deze stad, die zij Londinium noemden. Uit historische geschriften blijkt dat de Romeinen onder keizer Claudius in het jaar 43 na Christus Engeland introkken. Waar ze bij de Theems aan de noordoever een houten brug bouwen. De brug wordt veel gebruikt en groeit langzaam uit tot een middelpunt in de lokale samenleving.

Overigens niet voor lang, want de lokale bevolking komt in opstand tegen de Romeinse overheersing. De nederzetting wordt in 60 na Chr. vernield. De Romeinen lieten zich echter niet zomaar wegjagen. Na terugkomst verstevigden ze de stad met een muur.

Gedurende 300 jaar was het één van de belangrijkste Romeinse centra in Europa. De stad ontwikkelde zich, totdat de Romeinen in 410 na Chr. wegtrokken. De stad werd diverse malen aangevallen. En was vaak het middelpunt in de strooptochten van de Angelen (een Germaans volk uit het noorden), de Saksen (ook een Germaans volk dat waarschijnlijk uit Oost-Nederland en West-Duitsland kwam), de Friezen (die langs de Noorzeekust leefden) en de Juten (Jutland).

Corno’s reistips:

In Londen is het lastig kiezen wat je allemaal moet gaan zien. De stad biedt talloze bezienswaardigheden, winkelstraatjes, cafés en restaurants. Iedere wijk heeft wel zijn eigen karakters. Ideaal voor een eigen speurtocht naar het verleden van deze stad. Waarbij je niet alles hoeft te zien, misschien is het ‘vangen’ van de sfeer wel het belangrijkste. Wat goed kan op een stedentrip. Londen is eenvoudig te bereiken met de trein of met het vliegtuig.

Beste tijd:
Londen kan het gehele jaar worden bezocht, al kan het in de winter koud en nat zijn. Rond de kerstperiode is de stad zeer feestelijk aangekleed, wat een bijzondere sfeer geeft.

Let op!
Londen is een populaire stedentrip. Bij sommige bezienswaardigheden kan het dan ook druk zijn. Denk eraan van te voren (online) te reserveren of reeds je toegangskaarten online te kopen. Zo voorkom je de wachtrijen.

De Angelen en de Saksen beheersten het gebied voor langere tijd. Londen werd in de 9de en 10de eeuw diverse keren aangevallen door de Vikingen. Zij konden nog worden afgeslagen. Totdat in 1066 de Noormannen, onder leiding van Willem de Veroveraar, succesvol de stad veroveren. Londen wordt tot hoofdstad gekroond. Het is tevens de regeringszetel van Hendry III in de dertiende eeuw. Hij wordt gezien als de grondlegger van de Engelse monarchie.

De stad bloeide in de daaropvolgende eeuwen op. Met name tussen 1533 en 1603 zorgt koningin Elizabeth I voor een gouden periode. Totdat in 1665 de builenpest zo’n 100.000 slachtoffers maakt. Het jaar daarop vernielde een grote brand bijna heel Londen. Waarna de stad in een periode van vijf jaar weer werd opgebouwd.

De opbloeiende handel in het Verre Oosten maakt Londen het belangrijkste handelscentrum ter wereld. Het passeert hiermee Amsterdam. De groei zet zich gestaag door. Onder koningin Victoria in de 19de eeuw wordt het zelfs de grootste stad ter wereld. Tot de Tweede Wereldoorlog, wanneer de oude koloniën van Engeland zelfstandigheid zoeken.

Tegenwoordig laten officiële cijfers zien dat de stad een bijzonder divers publiek trekt. Zowel in leeftijd, als in interesse. Liefhebbers van architectuur prijzen de typische Engelse gebouwen. En dan met name de Victoriaanse. Kunstliefhebbers struinen de vele musea af, terwijl jongeren vooral op het nachtleven af komen.

Meer informatie: www.visitlondon.com

Regel je excursies vooraf online

Stedentrip